Offtopic

Sigurno smo druzeljubiviji i gostoprimljiviji od ostatka Evrope.
Gostoprimljiviji da, a nismo recimo druželjubiviji od juga Italije...
Odnosno, zavisi da li porediš jug ili sever Srbije...

Ne znam da li to važi i za Španiju, ali čini mi se da podela Evrope po druželjubivosti ide više linijom sever-jug, nego linijom istok-zapad...

Mislim da je gostoprimljivost proporcionalno sa nivoom sirotinje, nažalost (ili sreću, ne znam)

Gostoprimljiviji da, a nismo recimo druželjubiviji od juga Italije...
Odnosno, zavisi da li porediš jug ili sever Srbije...
Ne znam, meni ovo dvoje nekako ide zajedno 😉 Italijani mozda jesu druzeljubivi, znam ih poprilicno, ali gostoprimljivi (bar koliko ja znam) nisu 🤭

Mislim da je gostoprimljivost proporcionalno sa nivoom sirotinje, nažalost (ili sreću, ne znam)
A ti sto vise vole da se druze manje vole da rade. Uvek imas na poslu neke pricalice koji kad se daju u divan od posla nema nista. Taj mentalitet je u nekim delovima sveta dominantan. Oni obicno kasne na sastanke, veceraju kasno, stalno strajkuju, imaju 100 praznika.

Što se tiče praznika tu smo slabi, mislim da je Srbija jedna od država u vrhu sa najmanje neradnih dana godišnje.

Španci i Italijani recimo imaju baš mnogo, skoro svaki malo bitniji istorijsko-religijski praznik im je odmor od 2 ili više radna dana.

Što se tiče praznika tu smo slabi, mislim da je Srbija jedna od država u vrhu sa najmanje neradnih dana godišnje.

Španci i Italijani recimo imaju baš mnogo, skoro svaki malo bitniji istorijsko-religijski praznik im je odmor od 2 ili više radna dana.
Pa da, ja imam radno iskustvo u Spaniji. Secam se da su cesto bili praznici, kad nisu praznici onda su strajkovi, i kada se radi imaju pauzu od rucka do 4-5 posle podne. Birokratija je uzasna, ne moze nista da se zavrsi. Spanija je prelepa zemlja, ljudi su divni ali toliko poslovnih frustracija u zivotu nisam doziveo.

A čak ni Italija nije ništa u odnosu na Švajcarsku i Norvešku s kojima sarađujemo.
Vidi se to i na listama:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_annual_labor_hours

Tamo su svaki čas na odmoru ili prazniku, ali su Norvežani barem super efikasni.
Švajcarci samo gledaju kako nešto da ne urade.

Ne znam, meni ovo dvoje nekako ide zajedno 😉 Italijani mozda jesu druzeljubivi, znam ih poprilicno, ali gostoprimljivi (bar koliko ja znam) nisu 🤭
Vole Italijani da se druže, a što se tiče gostoprimstva, mogu da ti skuvaju kafu 😅

Češće će negde izaći svi zajedno i tada se baš spajaju stolovi...

Umeju da upadnu na gajbu bez najave, ali niko i ne očekuje ništa više od skuvane kafe, što se zaista smatra vrhuncem gostoprimstva.

Pritom je sramota ako te neko prekine tokom ručka.
Kod nas bi u toj situaciji bilo normalno da pozoveš gosta da sedne i da ti se pridruži, a u Italiji je osnovna pristojnost da se gost koji te je prekinuo u jelu pokupi i ode, jer se vreme obroka smatra porodičnom svetinjom. Zato i imaju siestu.
(Što je opet povezano s kulturom hrane, kao bitnom stavkom nacionalnog identiteta...)

• Like
Reactions: Mrm
Česi ne samo da nisu prijateljski nastrojeni, već su poprilično i antagonistički nastrojeni, pogotovo prema strancima lol

Bože poslednje dve sezone The Crown pokvarili uvlačeći se u dupe Čarlsu za džabe lol

Back