Offtopic

Šta bi to promenilo? Ništa... Namerili su se da nas građane to košta boga, oca a oni će malo u džep svakako... Osim opozicije ovde nema ko da protestuje jer obični građani su im dopustili sve da rade i da ih potkradaju!

Jeste specijalizovani, ali to ne menja bitnije suštinu. Svakako se radi o izložbi koja treba da privuče dosta zemalja, da se predstave kroz temu pokreta, igre i sporta.

Što se tiče logoa, meni je prilično zanimljiv, iako suviše apsttaktan da bi se u njemu prepoznali simboli koji se spominju.

Ljudima se ovo predstavlja namerno kao da kod nas dolazi World Expo, što nije istina.
Većina ljudi ni ne zna šta je uopšte Expo, a ne razlike između tri tipa (World, specijalizovani i iz oblasti hortikulture), pa i da im kažeš nije ovo, nego ono, koja bi im bila upotrebna vrednost te informacije? Svakako je druga izložba po važnosti i posećenosti od te tri, a i poslednja specijalizovana izložba je bila 2017. u Astani, a do našeg Ekspa nas očekuje samo World Expo u Osaki, tako da nije to nešto što se održava svake godine i trebalo bi privući dosta zemalja.

Meni tip izložbe nije sporan, već više da li nam je neophodna i da li će biti utrošeno više sredstava nego što je zaista potrebno. Sa druge strane, nije loše što će zbog toga, neke druge stvari, koje su nam bitne za svakodnevni život, biti završene do tada, a inače bi možda bilo do neke 2040.​

Većina ljudi ni ne zna šta je uopšte Expo, a ne razlike između tri tipa (World, specijalizovani i iz oblasti hortikulture), pa i da im kažeš nije ovo, nego ono, koja bi im bila upotrebna vrednost te informacije?​
Kako ne znaju kad se uvek hvalimo štandovima na World Expo? :) Predsednik Republike Srbije naročito. I ko zna za to kad čuje "Stiže EXPO kod nas" valjda bi očekivao prvo taj glavni događaj, a ne neke specijalizovane izložbe. Nemoguće da se opozicioni mediji ubiše da objasne razliku ako nikog ne interesuje.

Pa mnogi ne znaju i dalje šta je to, jer je ta tema više bila sporedna u odnosu na druge aktuelne vesti, i tek kad smo mi dobili organizaciju, shvatili su, donekle, čemu to služi. Ovo nije neka specijalizovana izložba, već specijalizovani Expo. Ne treba se truditi svim silama da se umanji značaj, nebitno da li za nas ili svet uopšte. To bi bilo isto kao kada bi se umanjio značajn evropskih prvenstava u sportu, jer nisu svetska ili su u dvorani, a ne na otvorenom itd. Nismo baš tolika sila da možemo redovno da organizujemo događaje poput World Expo-a ili Olimpijskih igara, iako nije ni nemoguće u nekoj budućnosti.

Sam predsednik je u više navrata rekao je da je to specijalizovani Ekspo, tako da ni nema potrebe čekati opozicione medije da to dodatno naglase. Naravno da se radi o skromnijem događaju. I u Lisabonu je svojevremeno bio specijalizovani, i dosta im je uticao na razvoj grada u pozitivnom smislu. Da li će tako biti kod nas, ostaje da vidimo, ali potencijal postoji.​

Pa ne umanjuje se značaj, predstavlja se kao da nam životi zavise od toga. Dakle predstavlja se preuveličavanjem. Okej je ako ti to ne vidiš iz bilo kog razloga.

Jeza me hvata kad se setim da će sve to što grade za (specijalizovani) Expo da zjapi prazno i trune godinama nakon što se održi, a ulupano će biti više milijardi dolara budžeta države koja je u 10 najsiromašnijih u Evropi.

Naravno da se predstavlja i da vidim to, ali ne osećam potrebu da idem i govorim ljudima oko sebe uopšte o toj temi niti da im objašnjavam nešto što su već sto puta mogli i pročitati i čuti u svim medijima. Jasno je da neki mediji prave senzaciju kao da su baš oni otkrili nekakvu tajnu, a bukvalno niko ne prećutkuje da je to specijalizovana izložba, iako možda ni ne naglašava uvek.

I ovo što Pokahontas kaže, voleo bih da se dobro isplanira projekat, pa da ne dođe do toga da nakon ta tri meseca izložbe, objekti propadaju, već da nađu svoju namenu. Logično, ne možemo očekivati da posećenost tog dela grada bude ista tokom i nakon Ekspa, ali bitno je da sve to ima svoju svrhu, a valjda bi trebalo, jer se u suštini tamo i izmešta BG sajam, a i gradiće se neko stambeno naselje u blizini, pa neće svima biti to tamo negde daleko. Recimo, Francuzi su dobro isplanirali OI, iskoristili maksimalno postojeće kapacitete, baš upravo da stadioni ne bi kasnije zvrjali prazni i propadali kao u nekim drugim gradovima domaćinima Igara. Bolje je i to, nego da ostanu upamćeni kao savršeni organizatori, a da sami imaju problem neisplativosti projekta.
Trebalo je da se organizuje iz budžeta grada Beograda, mi iz Srbija - ostalo nemamo nikakve veze s tim, niti dobiti.
Pa to je državni projekat pre svega. I auto-put kada se pravi negde daleko od Beograda, plaća se iz državnog budžeta, čak iako mnogi Beograđani možda neće njim nikad proći. Ipak, novac za Expo i nije samo iz republičkog, već i iz gradskog budžeta.

Dobro je.
Pre neki dan bila baš vest kako beogradski komunalci "Beli" neće primiti drugi deo plate i da im Šapić rekao da nema para jer su dali za Expo...

Inače, kad smo kod komunalaca, znate za one kontejnere za njih koje su stavili na više lokacija po BG opštinama, nikad nisu zaživeli... pre neki dan su neke počeli i da uklanjaju, tako da ko zna kakva im je sudbina. I tu je sigurno neki novac otišao, a komunalaca nigde.

Kako ne znaju kad se uvek hvalimo štandovima na World Expo? :) Predsednik Republike Srbije naročito. I ko zna za to kad čuje "Stiže EXPO kod nas" valjda bi očekivao prvo taj glavni događaj, a ne neke specijalizovane izložbe. Nemoguće da se opozicioni mediji ubiše da objasne razliku ako nikog ne interesuje.
Ja sam bila dosad na dva Expo-a, bila sam na onom u Milanu posvecenom ishrani. Nas stand je bio mali, skroman i vrlo nekreativan. Standovi ekonomskih sila su izgledali dva veka ispred, ali je bilo malih zemalja koje su napravile genijalne moderne, smislene ekspozicije. Expo Milano je nama otpisao dug od 500 000 eura zbog poplava te godine. Jedini event koji je privukao ogromnu paznju je bio koncert Gorana Bregovica. A nas stand je izgledao ovako 🥲 znaci totalni diletantizam i nedostatak obrazovanja i ideja https://www.facebook.com/share/v/QacME6FXgxY2VDgL/?mibextid=WC7FNe

Back