Offtopic

Masovno ubistvo u Cetinju. Juce dvostruko ubistvu u Arilju. Ja ne znam sta je vise resenje za ovu civilizaciju, potpuni reset, da se pobegne u planine, pojma nemam.
Ovo je postalo strašno, da te bude strah da izađeš napolje među ljude. Psihopate su svuda oko nas. Jezivo. Najgore je kada se takvi ne leče.. Saučešće svim nastradalima. CH ne pratim i ne čitam portale odavno i bolje, nemam šta lepo da pročitam.

Najgore od svega je sto ne znas kako da adekvatno reagujes u ovim situacijama, nego da sve bliske zamolis da se cuvaju.

Tu ti i nema nekog čuvanja, u svakoj kafani za stolom pored tebe može da bude porodica nekog poremećenog 😭
Jedino bolji obrazovni i zdravstveni sistem može da ih prepozna i leči što ranije, a te sisteme već decenijama samo urušavamo...

Strašno je koliko je ljudi zbog ovakvih jezivih situacija stradalo na našim prostorima u zadnjih dvije-tri godine. Umjesto da ljudi umiru od (duboke) starosti, gube (većinom mlade) živote usred masovnih ubojstava.

Stvarno se više ne možeš čuvati, što kaže Milica, odeš u kafanu ili izađeš na ulicu iz kuće i u sekundi te neko propuca. Užas.

Da, pa evo meni se prije dva dana desilo dok sam išao trotoarom neki čovjek je preticao drugo auto i onda je samo najurio prema meni van ograničenja tom cestom, na sekund sam stvarno pomislio da će izletiti na mene. Ljudi su mentalno oboljeli.

Italija je relativno dobar primer.
Prilično je nisko na listama masovnih pucnjava, iako ima mafijaške obračune i dosta kolateralnih šteta tih obračuna, ali mislim da dosta dobro rade na nivou mentalnog zdravlja dece i adolescenata.

U nižoj osnovnoj svako odeljenje ima dve učiteljice, kao vrtići kod nas (jednu za društvene predmete i italijanski, i drugu za matematiku i prirodne predmete), što smanjuje mogućnost greške da se neki problem neopaženo provuče, jer ne postoje pepsi službe koje mi imamo (što je naša prednost, i što bi kod nas trebalo da nadomesti mogućnost greške sistema sa jednom učiteljicom po odeljenju)...

U problematičnim slučajevima, škole upućuju decu u ambulante za mentalno zdravlje dece i adolescenata, koje ima svaki okrug... ako roditelji ne žele ili ne mogu, bilo iz finansijskih ili bilo kojih drugih razloga da vode decu u ambulante, aktivira se sistem za socijalni rad koji ima i mobilnu pepsi službu, koja ide po kućama.
Ovaj poslednji, ali ključni korak, mislim da nama fali (mada fali i Italiji u pojedinim kvartovima Napulja ili Palerma, gde država ne zalazi)...

Bugarska i Rumunija su juče ukinule kopnene granične kontrole i postale punopravne članice šengenske zone slobodnog putovanja Evropske unije, pridruživši se proširenom bloku zemalja čiji stanovnici mogu da putuju bez provere pasoša.

Evo male svečanosti sa rumunsko-mađarske granice

Sad ako izgrade most između Rumunije i Bugarske ima da nas zaobilazi saobraćaj sa zapada u širokom luku.

Možda jeste duži put, ali kad uzmeš u obzir čekanje i mentalno silovanje na Horgošu i Preševu definitivno se isplati onome ko ide u Tursku / Grčku.

Sad ako izgrade most između Rumunije i Bugarske ima da nas zaobilazi saobraćaj sa zapada u širokom luku.

Možda jeste duži put, ali kad uzmeš u obzir čekanje i mentalno silovanje na Horgošu i Preševu definitivno se isplati onome ko ide u Tursku / Grčku.
Čuo sam od više Čeha i Slovaka da u širokom luku zaobilaze RU i BU ako voze za Tursku, kažu da su autoputevi užas a za naše samo reči hvale imaju.

Kolega Turčin redovno vozi kući iz Brna i isto mi to kaže.

Da, koliko sam upoznat trenutno nema autoput iz Mađarske preko Rumunije i Bugarske pa verovatno bi morali voziti nekim lošim magistralama. Ali ako bi se izgradio to može postati problematično za nas, bar ekonomski.

U Rumuniji su putevi onako, ima i korektnih poput auto-puta A1 koji prolazi kroz Temišvar ka Sibinju i dalje ka Bukureštu. A kod njih su vinjete baš povoljne, obavezne su valjda za sve puteve, a ne samo auto-puteve, ali daleko jeftinije nego kod nas. Možda i to doprinese odluci da nas neki ubuduće zaobilaze. Videćemo... U svakom slučaju, dosta znači kada se ne čeka na granici.

Čuo sam od više Čeha i Slovaka da u širokom luku zaobilaze RU i BU ako voze za Tursku, kažu da su autoputevi užas a za naše samo reči hvale imaju.

Kolega Turčin redovno vozi kući iz Brna i isto mi to kaže.
Rumunija je katastrofa. Putevi na google map koji ne postoje, tek se grade, nema svetla. Jednom smo krenuli iz Pecice (izmedju Arada i madjarske granice). Prvo je nestalo bandera pa je posle 20 min nestao put i postao zemljan. Nigde nikog, divlje zivotinje iskacu, kao u horror filmu, ocekujes da ti iskoci Fredi iz Ulice brestova. Onda smo resili da se vratimo i okrenuli kola.

Back