Offtopic

Kad smo kod Rumunije, u toku su tenderi koji vode ka izgradnji auto-puta od Beograda do Temišvara. Sa naše strane, u novembru je završena javna nabavka za izradu Idejnog projekta sa studijom opravdanosti auto-puta E70 za deonicu Pančevo - Vršac - granica sa Rumunijom u dužini od oko 65km, dok je sa rumunske strane potrebno izgraditi oko 73km, u septembru su Rumuni pokrenuli tender za prve dve deonice auto-puta Remetea Mare - Jebel u dužini od 35,67km i Jebel - Moravica 33,49km, ali je zbog više pitanja zainteresovanih ponuđača, produžen i na januar, dok na kraju ide treća do graničnog prelaza od oko 3,8km.

Sve u svemu, za oko 4 godine bismo mogli da se vozimo tim auto-putem.​

Rumunija je katastrofa. Putevi na google map koji ne postoje, tek se grade, nema svetla. Jednom smo krenuli iz Pecice (izmedju Arada i madjarske granice). Prvo je nestalo bandera pa je posle 20 min nestao put i postao zemljan. Nigde nikog, divlje zivotinje iskacu, kao u horror filmu, ocekujes da ti iskoci Fredi iz Ulice brestova. Onda smo resili da se vratimo i okrenuli kola.
Slična stvar je i s Bugarskom. Sofija još nekako, ali sve ostalo je stvarno plač majke božje. Kao da se s mrtve točke pomakli nisu u skoro 20 godina u EU.
Prvi put kad sam ušao na tlo Bugarske sam shvatio da zaista nemam nijedan validan razlog da i dalje mislim da je HR u lošem stanju

Jezivo sta se desilo u CG, ali nazalost nece se zaustaviti na ovome. Osnovni problem je sto u ovim jadnim balkanskim zemljama cirkulise veliki broj oruzja, a dobar deo je sa crnog trzista. Isto tako i u Arilju sto se desilo pre dva dana, ljudi su odavno znali da je ubica posedovao oruzje.

Konacno se pokrenulo pitanje da li treba svima oduzeti dozvole za posedovanje oruzja, ali bojim se da nema sposobnih da to sprovedu. Uostalom duboke drzave kao sto su Srbija i CG tako nesto nikada ne bi sprovele u potpunosti, uvek ce biti povlascenih i nedodirljivih.

Rumuniji i Bugarskoj (ovoj drugoj posebno) strateški Srbija u EU ne odgovara previše jer mi imamo skroz gotov Autoput od severa do juga, pa postoji opasnost da bi obe izgubile saobraćajni značaj...
Što se tiče puteva, ono što sam ja prošao kroz Rumuniju i Bugarsku je onako....ništa posebno dobro....bolji putevi u Srbiji...

Sad ako izgrade most između Rumunije i Bugarske ima da nas zaobilazi saobraćaj sa zapada u širokom luku.

Možda jeste duži put, ali kad uzmeš u obzir čekanje i mentalno silovanje na Horgošu i Preševu definitivno se isplati onome ko ide u Tursku / Grčku.
Tesko da ce se to desiti u skorije vreme, a vidim svima nesto uspaniceni oko toga. To je pre svega bitno za koridor koji povezuje Baltik i Egej, Turci sa zapada ce i dalje putovati preko Srbije, jer je autoput punog profila i uglavnom vrlo kvalitetan kolovoz. A te guzve na granici uopste nisu toliko ucestale, pogotovo za automobile, cekanje vezano za formalnosti su u 90 posto slucajeva svedene na maksimum desetak minuta.

A inace, put kroz Rumuniju je jako los, onaj u Djerdapskoj klisuri, a mora se tuda proci ako se ide na tu varijantu, kao i put od Sofije ka grckoj granici.

Mislim da ce vecina turistickih agencija, kad je rec o letnjim aranzmanima, nastaviti da ide preko Makedonije, eventualno sem Tasosa i Kavale.

A gde je sada Srbija da u znak poštovanja prema CG, uvede dan žalosti?
Upravo objavili... Vlada Srbije sutra će održati sednicu na kojoj će se odlučivati o predlogu predsednika Aleksandra Vučića da u Srbiji u nedelju bude proglašen dan žalosti povodom tragedije na Cetinju.

Roditelji učenika Jovine podneli zahtev Ministarstvu da se Radivoje razreši sa direktorske pozicije. Moja sestra potpisala (sestričina moja pohadja Jovinu) ali kaže da sumnja da će išta biti od toga.

On je čovek godinama radio čudne stvari i svakakve čudne izjave je imao, sećam se tokom mog školovanja svakavih priča od drugara koji su išli u Jovinu, ali je čovek oduvek imao podršku i kolektiva škole i roditelja. Posle onog klečanja u dvorištu ne samo da je izgubio tu podršku, već mu se maltene smeju svi. Prop’o čovek skroz i niko ga više ni ne poštuje, kamoli podržava.

Ne sećam se kad je on uopšte došao na tu funkciju (može se pratiti barem po maturantskim panoima, ako ništa drugo), ali sećam se da je bio već direktor u vreme kada sam ja išla u srednju školu (pre nekih dvadesetak godina) i evo ga još uvek na istom mestu. A u Karlovačkoj, mislim da su se samo za vreme mog školovanja promenila dva ili tri direktora, ako dobro pamtim. Mada ajde, jedan mislim da je bio v.d. u prelaznom periodu, pa dođe i u redu. :)

Ja sam u Karlovačkoj imao dva direktora i oba su imala skandale, doduše nijedan se nije desio tokom mog školovanja 😂

Rade je dozvolio Karleuši da snima spot u školi za Tihog ubicu godinu dana pre no što sam ja krenuo u školu, a Šokica je dve godine nakon moje mature bila tema mimova koje su učenici pravili i koje je završilo izbacivanjem učenice iz škole.

I dalje u glavi imam sliku Šokice kako drži jedan od mimova sa njenim likom i vinjakom na kom piše “Šljokica” 😂

Edit: pa to postoji na internetu ahahah

IMG_0822.webp

O Bože, neka počiva u miru 💔
Nije bez razloga na današnji dan, zna Gospod koliko je bio dobar!

Ja sam i dalje u šoku od informacije da je naš sadašnji patrijarh mladji od Lepe Brene.

Back