Offtopic

Prati li neko slagalicu? I kvizove uopste?
Evo sad je poceo pre nekoliko dana 164. ciklus u kojem cu i ja ucestvovati :)
AAAAA rekoh ti još onomad da će da pratimo i navijamo!!!

Nisam gledao sad malo duže, fali mi neko moj iz Srbije da gledamo zajedno. Javi kad ćeš biti!

Meni je najljepši grad u kojem sam bio Amsterdam, pa onda Budimpešta, to su mi baš ono top 2 grada koja su me se baš dojmila. Rado bi se vratio u Budimpeštu. Prag mi je recimo bio samo okej. Beograd mi je uvijek u lijepom sjećanju zbog druženja, neka nostalgija itd, bio sam već 3 puta, uskoro opet. Zagreb u kojem živim već 3 godine mi je isto drag, mada stoji da nemaš ti puno šta tu vidjet zanimljivog

Ne slažem se za Zagreb @Ro97, uzmi u obzir veličinu grada.. 😉
Zanimljivo da vas dosta navodi Budimpeštu.. :)

Uz Budimpeštu, meni su najljepši gradovi koje sam posjetio Krakow i Ljubljana. Zapravo, mislim da mi je baš Ljubljana broj 1. Izrazito mi se sviđa što je tako malen, a imaš toliko toga za vidjeti, doživjeti, predivan, zelen, pregledan, uredan, naprosto bombončić od grada. 💚 Koliko god vjerojatno nikad ne bih otišao iz HR, u Ljubljani mislim da bih mogao živjeti bez problema.

I meni je Prag jedan od najlepših gradova u Evropi, uz moj omiljeni Luksemburg. Na ovu listu bi dodao i Tbilisi, iako ne znam koliko se uklapa u priču o Evropi.

Beč mi nikada nije ostavio neki poseban utisak. Jeste uređen, ali bukvalno imam osećaj da su sve ulice i zgrade iste.

Što se Balkana tiče ja najviše volim Sarajevo.

Ovih dana sam nešto gledao putovanje koje me izrazito vuče iako se od njega financijski neću oporaviti godinu dana kasnije lol - 14 dana Armenija i Gruzija. Jesi bio samo u Tbilisiju ili si obišao više toga tamo? Baš me zanimaju iskustva, kako te se dojmilo, kakve su cijene i sl., odavno mi je na listi must-visit destinacija upravo taj Kavkaz

• Love
Reactions: Mrm
Ovih dana sam nešto gledao putovanje koje me izrazito vuče iako se od njega financijski neću oporaviti godinu dana kasnije lol - 14 dana Armenija i Gruzija. Jesi bio samo u Tbilisiju ili si obišao više toga tamo? Baš me zanimaju iskustva, kako te se dojmilo, kakve su cijene i sl., odavno mi je na listi must-visit destinacija upravo taj Kavkaz
Isto, srednjovekovni manastiri Armenije i Gruzije su nešto posebno...to se MORA ići...

Ja se Ljubljane nažalost slabo sjećam jer sam bio u srednjoj školi na nekoj ekskurziji, a od tog događaja je prošlo puno vremena xD
Slijedeća destinacija mi je Venecija, iako sam već bio, ali isto baš kao klinac, pa da se odem malo podsjetit, a i blizu je

Na mene je najveci utisak definitivno ostavio Pariz, fantazija od grada u svakom smislu. Siroki bulevari, trgovi, arhitektura, parkovi, bukvalno definicija metropole. Bec je takodje divan, ali mi je malo sterilan u svom tom savrsenstvu.

Beograd uopste nije toliko prljav niti prenaseljen u poredjenju sa drugim gradovima. Grad je na odlicnoj poziciji, postoji dosta razlicitih delova grada i svaki je zanimljiv na svoj nacin. Mozda sam previse objektivan jer sam rodjen i odrastao ovde na betonu, ali BG nije za potcenjivanje. Zivot u njemu nije kao u gore pomenutim gradovima, samo mu fali funkcionalnost (infrastruktura, prevoz, administracija itd) da bi grad prodisao i da bi se videle sve njegove prednosti.

@Marko

Bio sam u Gruziji nekih desetak dana, tako da sam obišao dosta toga. Od većih gradova pored Tbilisija obišao sam još Batumi i Kutaisi. Ima puno toga da se vidi u smislu starih građevina poput tvrđava i crkava. Mnogi su veoma dobro očuvani, a mnogi i rekonstruisani. Takođe, ako voliš prirodu i pešačenje toga ima na pretek.
Glavna komplikacija je što da bi išao od jednog do drugog mesta treba da se voziš satima u minibusu, ali kad stigneš na odredište shvatiš da je vredelo. Jedini komfortabilniji transport je moderna železnica koja ide od Batumija do Tbilisija, ja je nisam koristio jer mi se nije uklopila u rutu putovanja koju sam isplanirao.
Što se cena tiče, za nekoga ko dolazi iz Evrope dosta je pristupačno. Smeštaj može da se nađe povoljno preko Bookinga i Airbnba, ja sam plaćao oko 15 evra stan centru po noćenju. Doduše, to je bilo mislim 2018. sada je verovatno skuplje, ali i dalje je sigurno jeftinije od svih evropskih država. Bez problema možeš da sedneš u većinu restorana i naručiš šta želiš, a da se ne šokiraš cenama koje vidiš u meniju. Tako da zapravo ti je najveći trošak da dođeš do tamo. Mada čak ni to ne mora da bude ako se dobro organizuje. Postoji Wizz Air let do Kutaisija. Ja sam leteo iz Bukurešta, ali mislim da je sada ukunut taj let, ali i dalje postoji iz Budimpešte.
Ako planiraš da uzimaš organizovanu turu preko neke agencije to će te izaći mnogo skuplji nego da sam organizuješ, ali sa druge strane ti dosta olakšava putovanje.

Završava se obilaznica oko Beograda, dogodine kreće izgradnja tunela od Karađorđeve do Bulevara Despota Stefana i novog Savskog mosta, pa ako sve bude po planu i prva linija metroa i tunel budu završeni do 2028, valjda će biti bolje. I kad se nabavi više novih buseva i sredi novi sistem naplate.

@whisky

Metropole su već nešto drugo.. :) za metropole baš treba vremena...London sam sad bio nedelju dana, pre 10 godina dve sedmice, a ima toliko toga još i da se vidi i da se proživi...

Back