Offtopic

Realno i vreme koje se provede u dolasku i odlasku na posao bi trebalo da ulazi u radne sate, a oni još pauzu od sat vremena ne računaju 😵 Fuj

Pa kad si radnik naravno da ti to ima smisla.

Kad si firma onda nema :D

Meni hvala bogu treba ukupno 10 minuta busom do posla (a jeste mi ofis bogu iza nogu) i to ne moram svaki dan da idem tamo.

Prva stvar kad sam gledao za posao je da mi bude blizu. Zbog toga sam odbacio pregršt pozicija ali ja stvarno ne mogu da provodim u prevozu više od 30 min u jednom pravcu. (uključujući čekanje prevoza) Stvarno mi je muka od svega, ovde svako može da ti radi šta hoće, sindikata da se bore za radnika nigde.

To je nažalost istina :(

U Češkoj je potpuno drugačija kultura što se tiče toga. Vrlo mala nezaposlenost, firme ne mogu da nađu radnike pa su radnici ti koji vode kolo, tako da kažem.

U Srbiji se maltene očekuje da poslodavca gledaš kao boga zato što je imao tu neizmernu dobrotu da ti da priliku da zaradiš.

Menja se to i u Srbiji jer mladi ne dozvoljavaju da se sa njima radi ko šta hoće, naročito ovi 2001+.

Pa za brdo pozicija u Srbiji uvozimo Indijce i Pakistance jer to neće niko da radi. Tako da smo definitivno probirljiviji.

A s druge strane mladi koji su rodjeni 2000. i kasnije, za njih sam stekao utisak da rad koji ukljucuje fizicke napore i pri tom nije zarada preko 1000 evra i brza zarada, nemaju nameru da zapocnu takav posao. Recimo kod mene. Nije bas sjajno, ali nije tako ni lose. Kad neko tako dodje, prvo se raspituje za pauzu i traze bar 5-6 pauza tokom rada; sve ih interesuje, a sam rad nikako. Licno, da imam sad oko 20-ak godina i da nisam student, ovaj posao bi mi bio odlican, da ne kazem skoro pa savrsen. Samo je bitno da znas da brojis bar do 100, ali se desavalo da su dolazili koji ne znaju da broje.
U svakom slucaju, mislim da ti mladji kada vide kako neko zaradjuje lagano pare kroz razne drustvene mreze i slicno (znate na sta mislim), i oni bi hteli tako. Kao recimo sto je Bhad Bhabie koja je postala milionerka dok si rekao keks i sad misle da to moze svako.

Postajemo probirljivi, hvala Bogu, no I dalje imaš pregršt boomera koji su sistem čuti i radi, može gore.
Meni sad rekla šefica kao da dodjem i sutra malo, da nešto pregledamo kao...Ja pristao ali u zamenu da mogu da izlazim ranije za toliko koliko me bude zadrzala i ona pristala.

Ne znam kakav poslodavac treba biti, a da ne eliminiše kandidata koji se prvo raspituje za silne pauze. Pauza je uglavnom 30 minuta, s tim da je negde striktno (negde sa razlogom ako utiče na proizvodni proces), a negde fleksibilno gde ti se neće meriti vreme.​

Evo šta naš Zakon o radu kaže:
  • Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.
  • Zaposleni koji radi duže od četiri, a kraće od šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 15 minuta.
  • Zaposleni koji radi duže od 10 časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 45 minuta.
  • Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog vremena.
  • Vreme odmora iz st. 1-3. ovog člana uračunava se u radno vreme.
Kod mene je pauza 30 minuta papirološki gledano, ali niko ne meri vreme. Npr. ujutru kada dođemo na posao, neko prvo doručkuje, neko pije kafu, a kad bi se striktno gledalo, to bi bilo kao pauza na početku radnog vremena, što je u suprotnosti sa Zakonom. Sa druge strane, ako doručkujem, to obavim za 10-15 minuta, pa čak ni ne iskoristim 30 minuta u danu, ali sasvim je normalno da odeš do toaleta na nekoliko minuta, pušači izađu na terasu na puš pauzu u više navrata itd. Volim fleksibilnost svakako, a ako neko hvata krivine na duže staze, to se lako primeti, naročito ako je mali tim, pa dosta toga ipak zavisi od tebe i nema kome da ostaviš posao.

U vezi sa ovim što reče Tinte, nažalost uglavnom jeste tako, da mladi bi što pre do solidne zarade, a bez iskustva. Tome su donekle krive i reklame, poput nekih sa IT sektor u fazonu, završite kurs od nekoliko meseci i očekuje vas posao iz snova za 1500 evra, a to je uglavnom daleko od istine. Ne može se proći kroz kurs samo i očekivati da znaš da radiš taj posao, potrebno je dosta prakse. I ja svakodnevno nailazim na izazove u svom poslu, a u njemu sam više godina (u nekim oblastima 5, u nekim 10-ak itd). Konkurencija je sve veća, mada više se radi o povećanju masovnosti juniora, dok mediora i seniora nema dovoljno, i osim ako je baš neka jaka firma, koja ne mari puno za razbacivanje novca, retko ko će početniku dati neku veću platu, ali varira to prilično, ima IT firmi gde i sa 2-3 godine staža ne pređeš 1000 evra, a negde sam početnik dobije toliko. A što se tiče poslova gde ima fizičkih napora, zanimljivo je da se sada sve više upisuju smerovi za zanate, možda je i razlog što je zanatlija sve manje na tržištu pa im cena rada skočila, neretko su im zarade u samom vrhu, ali nekako zvuči i kontradiktorno, kao da nije baš da svi beže od fizičkog rada.​

Moji vršnjaci su se čudili što sam u prethodnoj firmi imao "samo" 30 minuta pauze. :D

Dok sam radio u AT&T, tu se svaka sekunda mog boravka na poslu pratila. Doslovno. Ili si 'available' za primanje poziva, ili moraš da pravdaš zašto nisi (pauze, lunch breaks, tehnički problemi, sastanci i slično)

Na ovom poslu doduše sve je to samo, što kaže Miloš, papirološki gledano. Za 8 sati rada imamo pravo 30 minuta pauze (što ulazi u radno vreme), ali pauza za ručak je odvojena i ne ulazi u radne sate. Ali ja kad odem na ručak, ni ne gledam na sat. Jeste mi dato 30 minuta, ali nekad ostanem i po sat vremena, nikom ništa. Niko me ne dira jer posao završavam i odrađujem.

Ja pauzu nemam uopšte. Nego ono, kao pauza ti je u hodu. Evo sada npr. nemam šta da radim pa valjda mi to računaju kao pauzu.
Plus je što može da se kasni i povremeno zbriše ranije. Naravno, uslov svih uslova je da bude odrađeno ono što je dato u zadatak.

Pa tako je i najbolje, zar ne? Bolje tako, nego da ti neko kaže pauza ti je od 12:00 do 12:30, a ako ti se u 13:30 ide u toalet, tu su pelene, da izvinite, slušali ste o tim ekstremnim situacijama. Ali opet, sve zavisi i od vrste posla, negde te poslodavac doslovno "muči" jer mu se može, a negde je tako jer to zahteva proces rada, npr. fabrička linija ne može da stane, i moraš biti na svojoj poziciji, osim ako ne nađeš zamenu, ili u call centru, zavisi koliko ima zaposlenih, ali opet zbog ravnopravnosti valjda, gledaju da se striktno zna ko je tu, a ko nije i zbog kojih razloga.​

Da. Dosta zavisi od vrste posla kojim se bavis. Radim u proizvodnji i nemamo tacno vreme za pauzu, vec kada tok rada dozvoli. A u WC nije nikad problem otici. A i te nase pauze nisu iste za sve, zavisi na kojem si radnom mestu. Recimo jedna starija koleginica (pusac) ima recimo 5-6 pauza od kojih su vecina da zapali cigaru. A ima i jednu duzu za kafu. Sto mi je u redu. Kad sam u 2. smeni nas dvojica dajemo jedan drugom pauzu (tada pazim na oba radna mesta. nista tesko i problematicno, maa nisam za to) od po 15-20 minuta, nista striktno. Mozemo i cesce, dok god proizvodnja ide. Dok u nocnoj bude jedna od 30 minuta (i to zavisi od proizvodnje, pa se menja). Efektivan rad bi trebao da bude 6 sati a ona 2 sata odu na ciscenje radnog prostora. A meni to ciscenje bude opusteno, kao pauza.

Kod nas ima odeljenja gde se zaposleni ni ne vrate posle pauze. Odu i nema ih više taj dan 😂, ali to zavisi od odeljenja do odeljenja, od načelnika. 🤪

Back