Ne znam kakav poslodavac treba biti, a da ne eliminiše kandidata koji se prvo raspituje za silne pauze. Pauza je uglavnom 30 minuta, s tim da je negde striktno (negde sa razlogom ako utiče na proizvodni proces), a negde fleksibilno gde ti se neće meriti vreme.
Evo šta naš Zakon o radu kaže:
- Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.
- Zaposleni koji radi duže od četiri, a kraće od šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 15 minuta.
- Zaposleni koji radi duže od 10 časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 45 minuta.
- Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog vremena.
- Vreme odmora iz st. 1-3. ovog člana uračunava se u radno vreme.
Kod mene je pauza 30 minuta papirološki gledano, ali niko ne meri vreme. Npr. ujutru kada dođemo na posao, neko prvo doručkuje, neko pije kafu, a kad bi se striktno gledalo, to bi bilo kao pauza na početku radnog vremena, što je u suprotnosti sa Zakonom. Sa druge strane, ako doručkujem, to obavim za 10-15 minuta, pa čak ni ne iskoristim 30 minuta u danu, ali sasvim je normalno da odeš do toaleta na nekoliko minuta, pušači izađu na terasu na puš pauzu u više navrata itd. Volim fleksibilnost svakako, a ako neko hvata krivine na duže staze, to se lako primeti, naročito ako je mali tim, pa dosta toga ipak zavisi od tebe i nema kome da ostaviš posao.
U vezi sa ovim što reče Tinte, nažalost uglavnom jeste tako, da mladi bi što pre do solidne zarade, a bez iskustva. Tome su donekle krive i reklame, poput nekih sa IT sektor u fazonu, završite kurs od nekoliko meseci i očekuje vas posao iz snova za 1500 evra, a to je uglavnom daleko od istine. Ne može se proći kroz kurs samo i očekivati da znaš da radiš taj posao, potrebno je dosta prakse. I ja svakodnevno nailazim na izazove u svom poslu, a u njemu sam više godina (u nekim oblastima 5, u nekim 10-ak itd). Konkurencija je sve veća, mada više se radi o povećanju masovnosti juniora, dok mediora i seniora nema dovoljno, i osim ako je baš neka jaka firma, koja ne mari puno za razbacivanje novca, retko ko će početniku dati neku veću platu, ali varira to prilično, ima IT firmi gde i sa 2-3 godine staža ne pređeš 1000 evra, a negde sam početnik dobije toliko. A što se tiče poslova gde ima fizičkih napora, zanimljivo je da se sada sve više upisuju smerovi za zanate, možda je i razlog što je zanatlija sve manje na tržištu pa im cena rada skočila, neretko su im zarade u samom vrhu, ali nekako zvuči i kontradiktorno, kao da nije baš da svi beže od fizičkog rada.