Offtopic

Ona je baš nekako brzo propala. Sjebalo je kad su zabranili ulazak Jali i Bubi u Srbiju.

Ne mora da zavisi od Jale i Bube pored toliko drugih autora, koji su i bolji. A i niko im ne brani da im oni pišu muziku i dalje, kakve veze ima ulazak u Srbiju sa tim.

Last edited:
Najveća glupost zabrana ulaska.. Kakav pakao..

Ne mora da zavidi od Jale i Bube pored toliko drugih autora, koji su i bolji. A i niko im ne brani da im oni pišu muziku i dalje, kakve veze ima ulazak u Srbiju sa tim.
Ne znam ali je činjenica da joj od tada ide silaznom putanjom. Možda je samo koincidencija. Mislim, postala je zvezda kad se sa njima povezala.

Možda su je omađijali, pa ako nije u blizini te dvojice, ne može biti uspešna kao pre :rolleyes:

Ma Brena se pojavila u jednom specifičnom istorijskom momentu, nakon Titove smrti i postala nova miljenica cele Jugoslavije (po mnogima preuzela njegovu slavu). Zaista je kulturološki fenomen i teško neko može da se meri sa njom. Po njoj su nazivane zgrade širom Jugoslavije, prva je nastupala u Rumuniji za vreme vladavine Čaušeskua (kada je pevala u kranu), da ne govorim tek o koncertu u Sofiji kada je sišla iz helikoptera. Sa raspadom Jugoslavije, naravno da je i ona kao jedan od simbola te zemlje (ona i sama kaže da je bila i ostala jugoslovenska pevačica) nekako bila van centra najveće medijske pažnje - tada je krenuo i onaj talas turbo-folka kad se sve i svašta snimalo (mada je ona i tokom devedesetih snimala dobre pesme uz dva, po mom mišljenju slabija albuma - onaj na kome je Ona ili ja i Pomračenje sunca). 2008. godine se vratila u velikom stilu sa povratničkim albumom Uđi slobodno, sa Milijem koji joj je oformio bend i fenomenalno prearanžirao stare pesme, koje i danas tako zvuče u live izvedbama. Nakon toga je snimila baš raznovrstan album na kome joj je Joksimović uradio dve pesme koje su odlično prošle (jedna skoro pa kao da je pesma Tome Zdravkovića - kakav je on muzički genije). I na poslednjem albumu ima hitove, sarađivala je sa Atelje Tragom, prilagodila se i mlađima i dobila neke skroz nove generacije obožavalaca. Što bi Zdravko Čolić rekao - ko može da ne voli Lepu Brenu. 🥺 Ona je uvek bila otelovljenje radosti, lepote života. Pa pesma Hajde da se volimo je takav serotonin booster... više nego Dancing Queeen...

Meni je ona nebitna jer mi se njena muzika ne sviđa, ali činjenice su činjenice.

Kad bih morao da pustim neku Breninu pesmu, pustio bih upravo Pomračenje sunca. :D

Maja je doživela svoju ekspanziju 2017-18 godine i sada je ponovo u senci. Ja nju najviše volim iz ere 2012. godine kada joj je Handanović radio pesme, tada mi je i vizuelno najlepša bila.

Nije li ta Maya prva Karleušina komšinica, ono kuća do kuće?

Slažem se @Boxy, to je sve tačno i veoma teško se može nadmašiti. I meni su ti albumi iz sredine 90-ih nešto slabiji, možda i Zaljubiška, mada skoro svaki je imao bar neki veći hit. Album iz 1989. "Četiri godine" mi je možda omiljeni, to je izuzetno kvalitetan album, sa ozbiljnim pesmama i tekstovima (Četiri godine, Poželi sreću drugima, Jugoslovenka, Robinja, Ja pripadam samo tebi, Beli biseru), i album tog ranga će teško neko ponoviti, a odmah tu je i i onaj iz 1987. "Hajde da se volimo" (fenomenalna balada Golube, Sanjam, Evo, zima će, On ne voli me, sve mega hitovi). Inače "Bato, bato" ploča iz 1984. je naprodavanija u Jugoslaviji, sa oko 1,1 miliona primeraka.​

I da, po stoti put, Brena je naprosto morala da bude predstavnik Jugoslavije na Evroviziji!

Baš loš album - to joj nije trebalo - mislim da ga je radio Rale - koji sada treba Maji Nikolić da napravi hit za Evroviziju. :ROFLMAO:
CIji album los? Berovickin???

Msm da je samo lose prosao kod publike koju je navikla na neku rugu, trenutno komercijalniju vrstu folka. Po mom misljenju, jedan od najkoplenijih albuma folk izvodjaca, nijedna pesma nije losa, samo los marketing, i ocekivanja publike koja su ne znam ni ja sta bila??

Smaraju me sa Prijovickom na poslu prethodnih koliko otkad je izasao album, cuo sam vecinu pesama i sve je to lepo, ali me nicime ne privlaci. Ritmovi bazicni, melodije narodnjacke prezvakane, kad povucem paralelu kvalitetnija je Maja ali ovo je imalo bum sto zbog marketinga, sto imena, sto zbog toga sto je dala svojoj publici bas ono sto su ocekivali, bez previse eksperimentisanja...

Ja Brenu posmatram kao starletu. U to vreme kad je ona krenula, "skinula" se koliko je bilo dozvoljeno za tadašnju komunističku zemlju i pevala tralalajke sa debilnim tekstovima i veselom muzikicom. Kada je skrenula pažnju javnosti, tek kasnije je počela nešto ozbiljnije/normalnije.
ŠBBKBB, ali da se nije desio rat, da smo i dalje ostali tako "srećna" država, i da je Arkan "normalan" čovek, Ceca bi prešišala Brenu na svim poljima.

@EvilSmile - misiio sam na Pomračenje sunca (Brena) iz 2000. Meni je Maya skroz ok. Volim njen glas. Što se Prijovićke tiče ni meni se nešto ne dopadaju njene pesme. Volim kako peva, ali mislim da će tek imati hitove. Dopala mi se baš prva pesma koju je snimila, baš su tada uboli hit - po kome se i ova turneja zove, a potom i Totalna anestezija, i možda još dueti sa Pejovićem i Matićem.

Last edited:
Back