Offtopic

View attachment 10723

Sa bezbednosne tacke gledista ostaviti opciju neprijateljskoj strani da ti tako lako presece teritoriju jeste prevelik rizik. Zasto HR stalno preti Srpskoj zauzimanjem Brcko Distrikta ako pocnu previse da talasaju.
Problem je sto se taj narod ne plasi sile. Bez obzira sto bi to secenje bilo neuspesno oni bi to pokusali. Osnovni problem mira je pitanje poverenja, odnosno odbijanje Palestinaca da prihvate postojanje Izraela.

Jedino resenje je maksimalisticka pobeda jedne strane, znamo koje.

pa kao da već nismo rešeni lol

ovi gore bar imaju svoju vojsku i policijske službe koje mogu da ih čuvaju, mi dole imamo jedino obrazovanje i zdravstvo. Sve ostalo je predato za zelenim stolom.
Ti si na Kosovu?

Jao Jemen je pakao.. 😭😭
on je najluđi, 4 različite strane

Huti - šiitski muslimani, čuva ih Iran. Terenski najjači, kontorlišu glavni grad Sanu.

Socijalistički pokret - zalažu se za povratak socijalističkog južnog Jemena, čuva ih UAE. Drže drugi najveći grad Aden.

Zvanična vlada - podržavaju ih Saudijska Arabija i SAD. Terenski slabi, nemaju nijedan bitan grad i u sve gorem položaju su. Jači su utoliko što imaju međunarodni legitimitet.

ISIS - drže par džepova, nijedan veći grad.

Ti si na Kosovu?
a na Kosovu funkcioniše MUP Srbije ili Vojska Srbije?

Last edited:
  • Sad
Reactions: Mrm
pa i Kosovo i Metohija je deo Srbije ako pitaš Ujedinjene nacije i 100+ članica iste. Druga stvar je to što je defacto nezavisna (faktualno stanje na terenu).
Pa međunarodno priznat i polovično nije isto, pogotovo što Kosovo, ako ćemo realno, za svetsku politiku priznaju dosta bitne države, oni su već član mnogih organizacija, imaju svoje granice, svoju upravu, sistem, i mi na njih nemamo nikakvog uticaja, ne može da se poredi.

Ja ovo ne pričam zato što smatram da je to tako dobro i da Kosovo treba da bude nezavisno, ne smatram, ali tako je kako je, mi tu "povoljnu" situaciju nećemo dočekati.

Pa međunarodno priznat i polovično nije isto, pogotovo što Kosovo, ako ćemo realno, za svetsku politiku priznaju dosta bitne države, oni su već član mnogih organizacija, imaju svoje granice, svoju upravu, sistem, i mi na njih nemamo nikakvog uticaja, ne može da se poredi.
pa da, potpuno ista situacija kao Karabag ako gledamo međunarodno pravo (dakle dejure, zakonski), ali terenski svakako nije isto i kontrolišu teritorije koje smatraju da formiraju njihovu državu najvećim delom (dakle defacto, terenski).

Ja ovo ne pričam zato što smatram da je to tako dobro i da Kosovo treba da bude nezavisno, ne smatram, ali tako je kako je, mi tu "povoljnu" situaciju nećemo dočekati.
nećemo, ali ne treba ni da žurimo. Status quo nam odgovara, samo je problem što on trenutno ne postoji.

Pa kazes "mi dole". Mislio sam da si ti juzno od Ibra
a jeste, pogrešno sam se izrazio. Izvini na pasivnoj agresiji xD

"mi dole" sam mislio u smislu institucije RS.

A sta bi bilo kad bi se realizovala zajednica srpskih opstina? Jel bi to bio status quo?

Palestina ima 139 (sa Vatikanom) zvaničnih priznanja, a Kosovo (ako uračunamo 28 povlačenja priznanja/izjava o nepriznavanju koje je Srbija izlobirala) ima 88 priznanja...!

A sta bi bilo kad bi se realizovala zajednica srpskih opstina? Jel bi to bio status quo?
pa nije naravno, to je više neka folhlorna organizacija koja ne bi imala nikakve ovlasti, čak ni skupštinu. Za one koji ne znaju tako nešto recimo postoji u srpskim delovima Hrvatske koji su integrisani u HR nakon Erdutskog sporazuma '97. i praktički nema nikakve ovlasti osim da organizuje kulturne manifestacije.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Заједничко_веће_општина

Šizoje je genijalac što je uspeo tu glupost da podmetne svojem biračkom telu kao neko epohalno otkriće.

Jer da se sprema priznanje potpuno bi drugaciji narativ u rezimskim medijima bio oko Albanaca i Kosova.
ja ne mogu da očekujem od čoveka koji se sastaje sa Sorošem juniorom i kojem je Toni Bler vodio kampanju i koji je podržao Klintonovu na izborima 2016. da ide kontra američkih interesa, jednostavno tako nešto nije moguće.

takav rat bi mogao da se desi jedino u slučaju da i to malo 100 hiljada Srba mora da se protera sa Kosova zato što je tako naređeno iz centara moći kako bi se Kosovo dodatno "stabilizovalo"

A sto se onda Kurti toliko protivi?
Zato što misli da bi to moglo biti uvod u novu Republiku Srpsku na Kosovu... Plus koliko ja znam Srbija je tražila da ta Zajednica ima izvršna ovlašćenja i tvrdi da je Kosovo pristalo na to u Briselskom sporazumu...

Zato što misli da bi to moglo biti uvod u novu Republiku Srpsku na Kosovu... Plus koliko ja znam Srbija je tražila da ta Zajednica ima izvršna ovlašćenja i tvrdi da je Kosovo pristalo na to u Briselskom sporazumu...
pa jesu pristali...

takva neka zajednica ne može biti kao Srpska prvo zato što nema teritorijalni kontinuitet (Brčko je zajednička teritorije Srpske i Federacije), drugo zato što su Srbi na Kosovu daleko slabiji od Srba u BiH da mogu da sad vode neku svoju politiku nezavisno od Prištine ili Beograda.

Navodno nece cisto muslimansku drzavu u Evropi.
to je njihov argument

realnost je slojevita

1. Ameri su pravili Dejton i njegov neuspeh bi bio okarakterisan kao njihov diplomatski slom.

2. Granice Federacije i Srpske (pogotovu Srpske) su terenski komplikovane. Entitetska granica prolazi bukvalno kroz neka Sarajevska naselja.

3. Promena granica u Evropi je u 21. veku nemoguć pojam.

4. Presedan za druge separatističke teritorije (ako Kosovo već nije bilo), recimo Flandrija u Belgiji, Katalonija, Škotska itd.

Ja sam cuo da je Escobar izjavio u senatu kako je ZSO samo uvodjenje dvojezicnog sistema.

Back