Offtopic

Slušam devojku u gradskom busu kako priča kako je zvala Ministarstvo, rektorat i sve živo zbog studenske kartice i 1000 dinara i da nije ni stigla na predavanja. Kaže, trebalo bi da me je blam, ali baš me briga to je moje i ne dam nikom. Verovatno unuka one babe.
Čovek što je stariji sve je nefleksibilniji, pa me penzioneri i ne čude, ali kad u tom istom Novom Sadu čujem dvojicu momaka od 20 godina kako kažu da ne žele promene jer će drugi biti gori jer dobro ne možeš očekivati od nekog ko nosi bele košulje, e to me rastužuje i plaši. Moja pripravnica nema nameru da putuje kući za izbore jer nezgodno su pali baš izmedju dva rodjendana koje ne sme da prepusti. Moja sestrić od 22 godine pita ko još ima osim Vučića i za koga da glasa jer je sestra rekla da će mu obustaviti finansiranje ukoliko bude glasao za SNS i ukoliko ne usklika da je glasao za nekog od opozicije. Odrastao je pored roditelja koji nikad nisu bili za SPS,SNS, sestra ekstremni primerak koja ne dozvoljava ni da se spomene AV, PINK, pa čak i Crvena zvezda i njegovu političku svest tragično preživljava.
Putujem po unutrašnjosti i u manjim sredinama mladi su listom za SNS, studenti nezainteresovani, ostatak otišao u inostranstvo.

Bojim se da će biti ona Indexovska ili Mićkova predstava - Spasa nam nema, propasti ne možemo.

Studenti su nekad aktivno učestvovali u promenama. Danas su prilično pasivni, aktivniji su penzioneri (a i među njima ima dosta onih koji glasaju za druge opcije pored onih na vlasti) od njih. Dovoljno im dati pare za pljeskavicu i sok i zadovoljni su. Naravno ne svi, ali dobar deo omladine.

Mozda je pogresan stav, ali ne treba ocekivati od svake generacije studenata da se bavi necim sto je trebalo odavno da postane drustvena norma. Mislim ovde se ljudi vrte vec 30 godina kao u centrifugi, dolaze novi narastaji koji uopste nisu ni duzni da se toliko bave greskama prethodnih generacija koje su nas odvele u propast, dokle vise ispravljati tudje greske. Kad vidim ovaj klip koji je star maltene koliko i ja shvatam da za ovo drustvo nema leka.

Moj teča od 90 godina , ljuti se što ga niko od opozicije nije primio jer ima dokazni materijal o opštinskoj mafiji. Tri puta išao kod Djilasa da mu priča kakva je mafija u katastru. Ovi ga vratili i rekli da sve znaj. Kad god može ide da šeta na protestima.
jedna tetka, tad joj je bilo 72 godine bila je kontrolor na izborima ispred Pokreta "Dosta je bilo". I posle se javljala, ali joj rekli da imaju dovoljno kontrolora.

Zaista ima penzionera koji su ostrašćeni opozicionari.

Mozda je pogresan stav, ali ne treba ocekivati od svake generacije studenata da se bavi necim sto je trebalo odavno da postane drustvena norma. Mislim ovde se ljudi vrte vec 30 godina kao u centrifugi, dolaze novi narastaji koji uopste nisu ni duzni da se toliko bave greskama prethodnih generacija koje su nas odvele u propast, dokle vise ispravljati tudje greske. Kad vidim ovaj klip koji je star maltene koliko i ja shvatam da za ovo drustvo nema leka.
Ne izlaze da glasaju da bi ispravljali greške ranijih generacija, već da glasaju za sebe i svoju budućnost. Bar onako kako je oni vide. Najgora stvar je praviti se blesav i ignorisati izbore, a posle kukati. Bitno je dati svoj doprinos izbornom procesu i obaviti glasačku dužnost, pa kakav god da bude ishod. Inače, i neke naredne generacije studenata bi tako mogle govoriti za ove današnje i osuđivati ih što nisu glasali i borili se da bude bolje nego što jeste.

Glavni problem je nizak stepen obrazovanja i političke svesti.

Mi smo mlada demokratija, kod nas još uvek nije razvijena svest o politici kao nečemu bitnome. Uglavnom je to nasleđe komunizma gde se niko ništa nije pitao, a na naplatu su nam došle i nove generacije koje vaspitaju roditelji sa duhom tog vremena.

Ne izlaze da glasaju da bi ispravljali greške ranijih generacija, već da glasaju za sebe i svoju budućnost. Bar onako kako je oni vide. Najgora stvar je praviti se blesav i ignorisati izbore, a posle kukati. Bitno je dati svoj doprinos izbornom procesu i obaviti glasačku dužnost, pa kakav god da bude ishod. Inače, i neke naredne generacije studenata bi tako mogle govoriti za ove današnje i osuđivati ih što nisu glasali i borili se da bude bolje nego što jeste.
To svakako, izbori su jedina opcija, nego sam mislio na taj duh 90-ih, aktivizam, buntovnike, masovne proteste itd. Sve to vuce korene iz perioda kada se vecina danasnjih studenata nije ni rodila, a generacijski jaz u drustvu je nikada veci.

Mozda i najgora stvar u svemu jeste da je postojala prilika da se dogode neke promene, pa je sada drustvo opet prigrlilo propagandu. Koje su garancije da se tako nesto opet nece ponoviti...

2000te su bile specifične, tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, iz Jugoslavije u Srbiju, postojala je ogromna želja za promenama starog sistema.

Nažalost taj sistem je na kraju uspeo pobediti

Uglavnom je to nasleđe komunizma gde se niko ništa nije pitao, a na naplatu su nam došle i nove generacije koje vaspitaju roditelji sa duhom tog vremena.
Ima toga, mada mi je i viđenje komunizma kao perioda u kome su ljudi samo slušali i niko se nije ništa pitao je malo uprošćeno...

Država je više podržavala kritičku misao nego danas, što na univerzitetima i po institutima, recimo na Institutu društvenih nauka, što po pojedinim medijima (Studio B, Nin, svojevremeno Borba, pa čak i B92 su svi nastali kao državni mediji sa kritičkim mišljenjem tokom komunizma)...

Danas nam je to nezamislivo...

Sad nije situacija kao 90-ih, ni približno, pa ja u tome vidim razlog što nema nekog većeg bunta u društvu, ali ne mislim na to, već što je evidentna nezainteresovanost. Studente ne svrstavam u neobrazovani sloj društva, pa otuda i čuđenje što nisu nešto aktivni oko stvari koje se tiču i njhovog statusa. Čak i kada se treba boriti za bolje uslove na studijama, sem studenata par fakulteta izuzetaka, ostali uglavnom ćute.

Sada su ekonomski pokazatelji daleko bolji nego 90-ih, nema ni izolacije zemlje, sada nije idealno ali ni loše u meri da dođe do nekakve revolucije. Ono na čemu bi trebalo staviti akcenat je borba protiv nasilja, kriminala, korupcije i stvari koje se tiču svakodnevnog funkcionisanja, uključujući administrativne prepreke. To su stvari koje treba svesti na minimum. Bar ono što je u sprezi sa vlašću. A to nije lako, vidi se i na primeru Italije koja se ovde spominjala kao dobar primer izborne kontrole, dok je stepen kriminala veći nego u Srbiji, iako važe za neku uređenu zemlju u EU. Što se tiče slobode medija, tu takođe treba poraditi, ali i ne dozvoliti da se ide u krajnost, što rade recimo i Pink i N1. Tu je RTS još i najbolji, ali kod njih je problem što neka dešavanja ignorišu kao npr. sada skupove ProGlasa, vadeći se na zakonske prepreke da emituju priloge van predizbornih blokova i sl.​

Što se tiče slobode medija, tu takođe treba poraditi, ali i ne dozvoliti da se ide u krajnost, što rade recimo i Pink i N1. Tu je RTS još i najbolji, ali kod njih je problem što neka dešavanja ignorišu kao npr. sada skupove ProGlasa, vadeći se na zakonske prepreke da emituju priloge van predizbornih blokova i sl.​
Ne mogu N1 i Pink nikada da se porede u smislu krajnosti pri izvestavanju, a informativa RTS-a je nista vise nego lepo upakovano zamajavanje javnosti, nema tu istinske novinarske objektivnosti.

Nije isto, ali nijedno ni drugo nije ispravno, a sasvim drugo je šta ti je blisko pa previdiš kako se izveštava. Na RTS-u je još i bilo nekih debata, dok kod ovih se promovisala uglavnom samo jedna strana.

Nije isto, ali nijedno ni drugo nije ispravno, a sasvim drugo je šta ti je blisko pa previdiš kako se izveštava. Na RTS-u je još i bilo nekih debata, dok kod ovih se promovisala uglavnom samo jedna strana.
Nije tačno, na N1 dolazi sva opozicija, a SNS je uvek pozvan, ali ne dolazi..

Kad kažem strana, mislim na relaciju vlast-opozicija, a ne na jednu izbornu listu. I na Pink, zvani ili nezvani, neki ni ne žele da odu. Svakako nije isto, samo kažem da nije ispravno niti objektivno. Zaslužujemo mnogo profesionalnije izveštavanje medija, a ne svrstavanje u tabore, dok gledaoci kao da sve vreme gledaju rijaliti na malim ekranima.

Liberta mi prezupčio od FSC-a načisto.. 🤭🤩😍
Pa @libertà i ti bi vladao scenom da ti puste pesmu i samo otvaraš usta.. 🤭🙌😁

Back