Offtopic

Pa i ovo sad je politika s obzirom da se radi o današnjem vremenu, pa spominjati Putina i sa početka karijere možda još nije po programu (ne znam da li je tako, samo pretpostavljam). A i mnoga pravila su se promenila i danas se nastavnicima štošta zamera, ne smeju deci ništa reći, mora da biraju reči, a o fizičkim sankcijama tek da ne pričamo, dok je to nekad bilo skroz dozvoljeno. Stoga, nastavnici treba da budu vešti da izbegnu odgovore na takva pitanja ili prosto ostanu neutralni ako baš mora, kako kasnije ne bi snosili poslednice, bez obzira da li su možda u pravu oko nečega ili nisu.

Ma naravno da je politika lol

Samo kažem da mi se jednom desilo da profesor istorije NIJE izneo svoj stav o nečemu.

Svakako mislim da se neće desiti ništa, ona je već i sama rekla da sa tim odeljenjem priča isključivo o gradivu nakon toga. :)

Moja drugarica je nastavnik istorije u osnovnoj školi, i njoj se na primer ovako generalno ne sviđaju neke stvari u programu i šta se forsira kao dominantni narativ iz istorije, o aktuelnoj politici da ne pričam. Ali pošto voli i materiju a i svoj posao, znam da mi uvek kaže da se na časovima trudi da deci više izrelativizuje stvari, predstavi iz više uglova, itd. Ali obavezno bez zauzimanja čvrstih stavova.
Meni ova prijavljena nastavnica iz priče nije suštinski rekla ništa pogrešno a ni problematično, ali mislim da je to moglo i trebalo da se kaže uz manje čvrst stav i bez direktnog lejbelovanja same sebe. Kapiram da je to deci delovalo prečvrsto, pa još kad su preneli roditeljima kao gluvi telefoni, neke ih je to istrigerovalo i eto kao frke (mada ne deluje da će biti većih problema). Trebalo je možda da ostane pri tome da nije ni na čijoj strani, bez daljeg ličnog opredeljivanja pred decom, a da pokuša samo nevezano za sebe da im približi situaciju.
Nisam nastavnik ni istoričar, ali jesam iz dovoljno bliske oblasti, i ja bih prvi deci približio činjenicu da su nam Hrvati i Bošnjaci i bliži od Rusa ako se već gleda to, pa i to da su nam kulturno Ukrajinci isto malo bliži od Rusa u poređenju, a da su drugačiji popularni utisci samo veštačka stvar politike i isfabrikovanih okolnosti. Ali bih to sve servirao indirektno, beating around the bush, dao im priliku da sami to zaključe, bez da im kažem ja sam to i to, a ovo je tako i tako.
Po mom sećanju, i u osnovnoj i u srednjoj i na fakultetu, najbolje sam razumeo teme iz svih tih društvenih predmeta i materija onda kad nam nastavnici i profesori nisu lupali direktne etikete na stvari, već lukavo davali dovoljno materijala, činjenica i perspektive da nas nagnaju na samostalno razmišljanje i zaključke.

Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta (ex. Španović) osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Beogradu, skokom od 7,06m. :love:

Gledam sada i na našim i na stranim medijima, Poljska sama više ne može izdržati priliv izbeglica, ovo je strašno, peveliki je pritisak, moraće da zatraži pomoć, preko 2 200 000 izbeglica je došlo tamo.. :( 😭

Poljaci su već kukali na ogroman broj ukrajinskih ekonomskih imigranata tamo, kojih je i pre ovog sada rata bilo preko milion, pa onda plus još ovi sada.
No svakako, sad je veliki pritisak i na Rumuniju, Slovačku i Mađarsku, ali ne sumnjam da će se solidan deo svih tih izbeglih po okolnim zemljama zaputiti zapadnije u Evropu prvom prilikom.

Crkla Medlin Olbrajt, jedna od najmračnijih ličnosti američke politike. Idejni tvorac ratova u bivšoj Jugoslaviji, tvorac bombardovanja Srbije, kreator ratova u Iraku i Avganistanu. Žena na čijim rukama se nalazi krv desetine hiljada nevinih ljudi širom sveta.

Što se mene tiče zemlja joj kosti izbacila

Ali čudno je da je puno višw izbjeglica iz Ukrajjne u Hrvatskoj nego u Srbiji.A inače više Ukrajinaca živi u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Last edited:
Ali čudno je da je puno višw izbjeglica iz Ukrajjne u Hrvatskoj nego u Srbiji.A inače više Ukrajinaca živi u Srbiji nego u Hrvatskoj.
Nimalo čudno, naprosto javno mnjenje je tako raspoloženo... :(

Crkla Medlin Olbrajt, jedna od najmračnijih ličnosti američke politike. Idejni tvorac ratova u bivšoj Jugoslaviji, tvorac bombardovanja Srbije, kreator ratova u Iraku i Avganistanu. Žena na čijim rukama se nalazi krv desetine hiljada nevinih ljudi širom sveta.

Što se mene tiče zemlja joj kosti izbacila
Nije zvanicno nigde objavljeno, zasad je poslednja vest o njoj neka izjava o ratu u Ukrajini

Je l' moguće da ovo još uvek postoji u BiH? Ko je Fazlija? Faouzia? 😂

20220322_165318.webp

• Like
Reactions: Mrm
Back