Offtopic

Procijenjena vrijednost BHRT-a je oko 82. miliona eura. Državni ministar je izjavio da će tražiti da se otplata duga finansira iz državnog budžeta za 2025. godinu, a valjda je i u pripremi novi zakon. Mislim svakako ovo nije dobro ako će morati imovinu prodavati, ovo je odluka suda na osnovu tužbe EBU-a.

Video sam na tiktoku da Chai kači stihove pesama sa novog albuma kao sličice po gradu sa Spotifaja i to mi je baš preslatko. Čak je organizovala akciju da šalje ljudima sličice koji žele da isto to rade. Originalno moram priznati :)

Nama je i Brno bilo super, taman za jednu vikend turu, ali mom dragom i meni je Prag omiljeni grad u Evropi, pa smo pristrasni 😅

Pošto je vjerovatno ostalo još oko 20-ak dana do otvaranja konkursa za PZE da li očekujte neke promjene značajnije oko pravila i glasanja? Spominjao se bio i taj proporcionalni sistem, a evo vidim i neki izvođači poput Zere ne mogu da se prijave jer nemaju srbijansko državljanstvo.

Ne bi trebalo ni menjati pravilo o državljanstvu izvođača. Oni loji nisu naši državljani, ne bi trebalo ni da nas predstavljaju, pa im samim tim nije mesto na PZE. Mogu da se prijave za neki drugi festival ako im je do toga.

Neretko na nacionalnim izborima bude pravilo da bar jedan glavni izvođač (ako ih ina više ili je grupa) ima državljanstvo, dok kompozitori i tekstopisci mogu biti odakle god.

Eventualno se može ukinuti pravilo o jeziku na kom se peva na PZE, mada kod nas, za razliku od nekih drugih zemalja, pesma na stranom jeziku teže može postati lokalni hit. Jeste Lazanja uspeo, mada treba generisati takav hajp.

Što se tiče proporcionalnog sistema, videćemo. Može se isprobati, ali već ove godine smo videli da ni on nije idealan. On je matematički više fer, ali faktor popularnosti kod nas igra ogromnu ulogu, uglavnom veću nego npr. u Skandinaviji ili Nemačkoj. To bi donekle moglo i odbiti izvođače da se prijave, naročito ako nisu previše popularni, jer bi u startu bili svesni da im je potrebno čudo da odnesu pobedu pored npr. Breskvice, bez obzira na pesmu i nastup.

Pa da, proporcionalni sistem ovdje otvara vrata raznim potencijalnim malverzacijama (žicanje glasova) ili to da neko popularan sa kontroverzno pjesmom lagano osvoji. Samo se nadam da organizatori neće pod pritiskom da uvedu proporcionalni sistem, ono kao eto vam ga sada pa radite šta hoćete. Možda budu eventualno nešto oko žirija mijenjali kao što su br. članova ili ukidanje žirija u polufinalu...

Mislim ni meni nije nešto Generacija Zed, samo sam Zeru uzeo za primjer. Mada iskreno, Zera mi je bolja od sadašnje Breskvice.

Back