Offtopic

I ja sam 9 meseci odslužio civilno u Odeljenju za vanredne situacije pri Ministarstvu odbrane. Bilo je prilično dosadno, neki popisi, papirologija, i pomagao sam ovima iz vojnog odseka te unosio im podatke vojnih obveznika u njihov softver (prebacivalo se sa kartona iz fioka). Nekih mesec dana na kraja služenja, išli smo u Rakovicu na neki kurs za prvu pomoć i u vatrogasnu službu, pa se na kraju polagao neki test i jedan dan išlo na poligon, da se isproba gašenje vatrgoasnim aparatom.​
A koliko vremena dnevno ti je oduzimalo civilno sluzenje, i pretpostavljam da si spavao kuci, a ne u kasarni?

Kod kuće naravno. Bio sam na služenju u mojoj opštini. Standardno oko 8 sati dnevno, kao da si zaposlen, uz neku minimalnu naknadu koja ti pokrije trošak prevoza otprilike.

Kako čitam, sad su bliži odluci da ko uloži prigovor savesti, ipak ide u kasarnu i nosi vojniču uniformu, ali tamo neće biti obučavan za korišćenje oružja, već bi radio na nekim drugim poslovima. Sa druge strane, neki savetuju da bi bilo bolje da oni idu na obuku u ustanove civilne zaštite i prođu petomesečnu obuku za gašenje požara i odbranu od poplava, kako bi se u budućnosti iskoristilo to njihovo znanje kada se desi tako nešto.​

prođu petomesečnu obuku za gašenje požara i odbranu od poplava, kako bi se u budućnosti iskoristilo to njihovo znanje kada se desi tako nešto.​
Ovo podržavam i treba svi da smo sposobni da pomognemo u ovakvim situacijama. Tako funkcioniše u svim razvijenim zemljama. Jeste da ne mogu da zamislim neke ljude kako dižu bilo šta teže od telefona, ali mogu makar da nose vodu nama koji bismo nosili džakove.

Tu je navodno problem što je te centre civilne zaštite teško sad osposobiti za prijem većeg broja ljudi, pa je veća šansa da svi idu u kasarne.

Jao znaci ova prica oko vojske me izludjuje.

Dacu svu moju dokumentaciju lecenja od anksioznosti samo kako bih bio "trajno nesposoban".

Slovenci na Reddit-u ne znaju ko je Senidah, ali zato znaju za svoju veliku zvijezdu Lepog Dasu sa ukupno 19 pretplatnika na Topic kanaluScreenshot_20240927-043428_Reddit.webp

Сенида, као Senidah, колико знам, нема неки садржај на словеначком, или бар ја не знам ни за једну песму(ако се изузме MUFF), тако да не мора да чуди ово

Pa zar Senida nije bila u nekom slovenačkom talent showu ili emisiji? Nešto mi u magli da je to pričala kod Ivana Ivanovića

Je l prati neko ovaj ritam Evrope? Slika je kriminalno loša, sramota za RTRS koji još nije prešao u HD, ali scenografija iz daleka deluje jako pristojno za ovakvo takmičenje

S obzirom na to koliko para su sačuvali za sebe na štetu BHRT-a očekivalo bi se da su barem uložili u kvalitet, ali svakako podržavam ovakve događaje, vidljivo je i da u RS-u postoji interesovanje za Evrovizijom

Last edited:
Na starom forumu smo imali i temu za Ritam Evrope. :) Ja vodio brata kad je Vrnjačka Banja organizovala pre nekoliko godina.

Back