Offtopic

Uh, nadam se da se neće opet praviti ista greška da se zaboravi ko je i na koje načine bio u/doprinosio SNS-u i svim njihovim satelitima, kao što se brzo zaboravilo ko je harao i pozivao na rat devedesetih i kakve pljačke su vršene. Bukvalno hall of shame da se napravi, sa imenima i slikama svih onih koji su prodali dupe ovo nakaznoj vlasti za malo povlastica ili moći. Od običnih službenika, pa do funkcionera. A za one siledžije, korumpirane i najalavije - sud.

Last edited:
Zato i jesam protiv uništavanja imovine, i od strance huligana i od ovih koji su mazali po ulicama i zgradama crvenu farbu, a i izlivali fekalije. Mislim da ima boljih načina da se prenese neka poruka.

To nije opravdanje. Ako bismo krenuli svi da uništavamo nešto zbog osećaja nemoći, bukvalno ništa ne bismo imali.

Nisam ni rekao da je opravdanje, ali čovek kad oseća nemoć zaista ne razmišlja zdravo i pravo, već samo radi. Ne opravdavam ali razumem.

Šta nam sve rade i kako nam rade nije čudno da se na nepravdu reaguje tako kad si u poziciji nemoći. Znamo da se s namerom šalju batinaši i vandali da obesmisle proteste i prikažu narod koji protestuje kao nasilan. Koje li je opravdanje to što građani Srbije pate u sopstvenoj zemlji.

Nisam ni rekao da je opravdanje, ali čovek kad oseća nemoć zaista ne razmišlja zdravo i pravo, već samo radi. Ne opravdavam ali razumem.
Ja mogu da razumem kad se desi to u naletu besa, iznenada, ali ne i kad se to radi planski, odnosno kada imaju vremena da razmisle o aktivnostima koje treba sprovesti tokom protesta u narednim danima ili nedeljama. Pored toga, imam utisak da je aktuelna vlast prilično oguglala na bilo kakve performanse, pa suštinski, time pravimo samo sebi štetu. Da nije tako, ne bi i sami slali eksterne elemente da razbijaju po gradu.

Zato i jesam protiv uništavanja imovine, i od strance huligana i od ovih koji su mazali po ulicama i zgradama crvenu farbu, a i izlivali fekalije. Mislim da ima boljih načina da se prenese neka poruka.
Ovo bih potpisao da je stvarno neko od ljudi koji su tamo bili uništavao imovinu.
Većina akcija je upravo vođena od strane DB i ljudi bliskih vrhu.
Jedan od onih šatro aktivista Vesićev dobar drugar, bukvalno tragikomedija. Cilj nelagodu, bol, osećaj da nešto nije normalno kod svakog pojedinca potisnuti i doći do priče svuda se dešava, nesreće se događaju i sl.
Scenario je isti već mnogo puta, ubacuju se ljudi koji masu prikazuju kao rulju kojoj ništa nije sveto, kao divljake željne krvi i "glava" divnih ljudi u vlasti koji nisu krivi za bilo šta, jednom je upalilo, neće svaki put proći i pored medijskog bombardovanja takvim informacijama.

Pa ti ljudi sa fantomkama se pojavljuju na svakom protestu, kao ubaceni elementi. Zna se ko je u nasoj zemlji kao prst i nokat sa navijacima.

Ma to je meni jasno, da često vlast ubacuje te izgrednike na proteste, to ni ne dovodim u pitanje. Samo uočavam da se kod ljudi selektivno bira kada je u redu uništavati, a kada nije, i da je to direktno povezano sa tim iz kog je tabora i ko ga je poslao na proteste. To je meni prosto tužno i zašta bismo trebali da imamo bolju svest. Čak ovde nije ni pitanje čija su dela lošija pa da merimo (ok, jasno je da su te maskirane osobe veći problem), već da budemo protiv svega lošeg, naročito stvari koje se svesno sprovode tako da najviše nanesu štetu onome kome nije namenjeno.

Kao što rekoh, mogu donekle da razumem kada se desi nešto u naletu emocija, besa itd, kao što nekad biva i tokom revolucija, pa je teško zamisliti da dođe do željene promene vlasti, zakona, čega god, bez neke štete na imovini, ali kada se nešto naziva mirnim protestom, a danima unapred se pozivaju ljudi da uništavaju svoj grad, jer misle da je to lepo figurativno izražavanje, ja to ne mogu da dočekam sa odobravanjem. I kao što rekoh, mislim da to uopšte ne deluje na aktuelnu vlast, pa je uzaludno. Pre mislim da je bitnija masovnost, nego takve akcije. A kada kažem masovnost, nažalost, uzimajući u obzir da vlast po pravilu umanjuje broj ljudi na protestima, mislim da za neke krupne promene treba par stotina hiljada ljudi a ne 20 ili 50 hiljada, što nije zanemarljiv broj, ali očigledno nedovoljan.​

Pozivam sve forumaše na protest u sredu pre podne u Beogradu.
Očekuje se da će tada biti masovno okupljanje u Beogradu.
Neka je i uzalud, sve je već toliko loše, da ništa ne može biti gore.
Najgore što mogu izgubiti je par sati svog vremena, do sada smo izgubili 12 godina sa ovim "stručnjacima".

I opet poziv da ljudi donose farbu i ostavljaju trag gde god misle da treba. Baš neodgovorno i neinspirativno. Ostalo zvuči ok.

Cilj opravdava sredstva! X puta su bili mirni protesti i nista se nije promenilo, ako ce sipanje fekalija i mazanje farbe gde se stigne da oteraju ovaj šljam koji je Srbiju već upropastio samo izvolte! Neodgovorno vode ovu državu već godinama tako da su mnogo gore od ovog zaslužili.

Farba i fekalije sigurno neće da ih oteraju. Nešto drugo možda. Ne razumem tu percepciju da su oni zaslužili to, a zapravo sami sebi uništavamo okolinu. Građanska neposlušnost se može sprovesti i na neki drugi prihvatljiviji način.

Projektovanje i rekonstrukcija javnih gradjevinskih objekata se takodje može tj. MORA sprovesti na propisan i bezbedan način :)

Pa to naravno, a i ne bi trebalo puštati u rad objekte bez upotrebne dozvole, kao što se sve češće dešava.

Međutim, ta činjenica nema veze sa neprimerenim pozivanjem građana da rade šta hoće. Ako bismo se vodili takvom logikom "ako može i on da bude takav i onakav i uradi ono što ne bi trebalo, onda mogu i ja", ne možemo daleko dogurati. Svi u društvu moramo poštovati neka pravila i razmišljati šta je (ne)prikladno za okolinu.

Mirne setnje i blokade su jos vise kontraproduktivne, obicni ljudi sede zarobljeni u kolima i cekaju da prodje protest i jos se nista ne postigne. Tom logikom je svaki vid protesta "neprikladan". Ovi jedino razumeju silu i sreca je njihova sto nema uzavrele mase koja bi im to pokazala.

Back