Offtopic

Ne znam šta treba raditi u ovakvim situacijama što se tiče škola.

S jedne strane da obezbeđenje pretresa decu svaki dan na ulasku u školu pobunili bi se određeni roditelji da je to atak na slobodu, a sa druge jedino tako možeš da vidiš da li unose nešto nedozvoljeno.

Al taj pojam 'sloboda'. Danas svima puna usta slobode i prava. Niko nije i ne moze biti apsolutno slobodan na milion nacina. A jedan od njih da je moja sloboda ogranicena tudjom, kao i tudja mojom. Imam slobodu da stavim noz u torbu, ali bezbedonosno lice nema slobodu da zaviri u moju torbu lol.

Kao Djokovic niko nije niti ce doprineti Srbiji ali problem je to sto neumemo da cenimo ono sto je dobro zato nam i ide tako kako nam ide! 😉 Zivim u Svajcarskoj i nijednog svajcarca nisam cuo da je rekao neku losu rec za Federera dok je to za Djokovica kod nas normalno!

Srbiji (a i svetu uopšteno) je najviše doprineo Nikola Tesla i to će tako ostati do daljnjeg. Njegova dostignuća su daleko ispred svih sportskih uspeha (po značaju).

Što se Novaka tiče, on je apsolutni kralj tenisa i mislim da smo svi jednoglasni po tom pitanju. U sportskom smislu, najbolji je ambasador Srbije i sigurno je naš najuspešniji sportista ikada. To se apsolutno ne dovodi u pitanje i za mene je on, po tom pitanju, broj 1.

Međutim, to ne znači da je bezgrešan. Recimo, kada je govorio ljudima da ne treba da se vakcinišu protiv bolesti koja može ozbiljno da naruši zdravlje na duže staze, on nije bio u pravu. I hrabrije je podržavao taj pokret i njihove anti-naučne stavove nego sada studente. Treba reći kako jeste.

Ja mu lično ne zameram ništa. Samo mislim da ni od koga ne treba praviti bezgrešnog sveca. Svi mi imamo svoje dobre i loše strane, a ni on nije izuzetak.

I mene je Zagreb baš pogodio danas, odmah sam se setio Ribnikara 😭 samo mi je kroz glavu prošlo da je sreća što ova psihopata nije imala vatreno oružuje, jer ko zna da li bi bilo više žrtava.
Iskreno saučešće porodici male devojčice 🙏❤️

U Magdeburgu u Nemačkoj neki uleteo kolima na Božićni market. Najmanje jedno lice poginulo, a više je povređenih. Užasno šta se zbiva, nigde više nisi siguran.:(

U Magdeburgu u Nemačkoj neki uleteo kolima na Božićni market. Najmanje jedno lice poginulo, a više je povređenih. Užasno šta se zbiva, nigde više nisi siguran.:(
Ja čitam 11 a 60 povređenih 😳 danas je baš tragičan dan.

Prestrašno ovo u Zagrebu, čitao na poslu, kad ne zaplakah. Isto sam za Ribnikar onomad čitao za vrijeme smjene, pretužno.

I to u Njemačkoj grozno, narod je baš skrenuo

Pa o tome se pisalo u JK temi... Svakako, grozne reči.

Jezivo sve to što se danas desilo.... 😥 a što se tiče JK, odakle njoj pravo pozivanja na smenu predsednika susedne države zbog odgovornosti, a ista brani ,,one na vlasti" u sopstvenoj državi koji su upravo odgovorni za neke tragedije koje su se ovde desile...!?

U ovom jucerasnjem slucaju u HR kriv je sustav i ministarstvo. Iz prve ruke znam kako se nosit sa psihickom bolesti plus kakvo je stanje na samom odjelu.

Dodes jer ocito ne znas kako se nosit sa svojim problemima u nadi da ce ti pomoc. Prvo uslijedi šok u hitnoj gdje te gledaju ko zadnjeg olosa i tako postupaju prema tebi. Ti u suzama, jer jebiga koliko god da je 21. stoljece, tolika je i dalje stigma na psihicke bolesti plus udar na tebe jer si tu. Drugo, popricaju s tobom samo na hitnoj i eventualno na viziti kad ti potvrde terapiju. I iduca 2 tjedna te kljukaju koje-kakvim lijekovima, sjedis u dnevnoj pijes kavu i druzis se s ostalima. I tako 2 jebena tjedna.

Onda izađeš vani, doslovno bojis se svoje sijene, jer naravno sta ce ljudi reci. Pa te naruči na kontrolu pa kontrola otkazana jer doktorica nije mogla taj dan i prvom prilikom ce se javit o novom terminu. Eto, od tad je prošlo punih 10 mjeseci.

U međuvremenu ti pukne film i krenes sam sebe cupat iz govana (bar u mom slucaju). Pobijedis te svoje demone, radis sa sobom ko sa malim dijetetom, sredujes si misli, zivot i lagano ides ka naprijed. Trgas se na sve strane kako god znas i umijes. I onda, kod nekih bolesti je tako da ima boljih dana, ima gorih. Pa kad ti je bas tesko odes u obliznji kbc (koji je u drugoj zupaniji jer si se odlucio preselit) objasnis situaciju i doslovno preklinjes za pomoc i dobijes hladan tuš - odjebanitis. Zoves.svoju doktoricu koja se javi iz 164 pokusaja da te i ona mrtvo hladno odjebe.

A znam da je u jednoj bolnici lik pobjego sa psihe i nasli ga mrtvog nakon dan-dva. I masa drugih slucajeva koja se zataskava.

O postupanju osoblja bi se dalo. Pitam se i dan danas, jel bi tako postupali prema nama da smo ne daj boze onkoloski pacijenti. Ne trazim da me drzis ko kap vode na dlanu al de bar malo postovanja, podrške... u tim situacijama znači.

I neki dan kad sam oso namjerno na pregled, eto da se pohvalim da mi je dobro, doktorica se razveze o tome kako je na odjelu walking dead. Pa jebote bog dragi tu si da pomognes ljudima ne da im se ismijavas.

Druga stvar, lik zakljuco mamu i baku, uzeo im mobitele, vi ga smjestite u dnevnu bolnicu ?! Pa ko je tu lud.

Da se razumijemo, ne opravdavam tog dečka ni najmanje, ali u ovom slucaju drage moje Rvatine koji se psihijatrima smatrate i vama su ruke vam krvave!

U ovom jucerasnjem slucaju u HR kriv je sustav i ministarstvo. Iz prve ruke znam kako se nosit sa psihickom bolesti plus kakvo je stanje na samom odjelu.

Dodes jer ocito ne znas kako se nosit sa svojim problemima u nadi da ce ti pomoc. Prvo uslijedi šok u hitnoj gdje te gledaju ko zadnjeg olosa i tako postupaju prema tebi. Ti u suzama, jer jebiga koliko god da je 21. stoljece, tolika je i dalje stigma na psihicke bolesti plus udar na tebe jer si tu. Drugo, popricaju s tobom samo na hitnoj i eventualno na viziti kad ti potvrde terapiju. I iduca 2 tjedna te kljukaju koje-kakvim lijekovima, sjedis u dnevnoj pijes kavu i druzis se s ostalima. I tako 2 jebena tjedna.

Onda izađeš vani, doslovno bojis se svoje sijene, jer naravno sta ce ljudi reci. Pa te naruči na kontrolu pa kontrola otkazana jer doktorica nije mogla taj dan i prvom prilikom ce se javit o novom terminu. Eto, od tad je prošlo punih 10 mjeseci.

U međuvremenu ti pukne film i krenes sam sebe cupat iz govana (bar u mom slucaju). Pobijedis te svoje demone, radis sa sobom ko sa malim dijetetom, sredujes si misli, zivot i lagano ides ka naprijed. Trgas se na sve strane kako god znas i umijes. I onda, kod nekih bolesti je tako da ima boljih dana, ima gorih. Pa kad ti je bas tesko odes u obliznji kbc (koji je u drugoj zupaniji jer si se odlucio preselit) objasnis situaciju i doslovno preklinjes za pomoc i dobijes hladan tuš - odjebanitis. Zoves.svoju doktoricu koja se javi iz 164 pokusaja da te i ona mrtvo hladno odjebe.

A znam da je u jednoj bolnici lik pobjego sa psihe i nasli ga mrtvog nakon dan-dva. I masa drugih slucajeva koja se zataskava.

O postupanju osoblja bi se dalo. Pitam se i dan danas, jel bi tako postupali prema nama da smo ne daj boze onkoloski pacijenti. Ne trazim da me drzis ko kap vode na dlanu al de bar malo postovanja, podrške... u tim situacijama znači.

I neki dan kad sam oso namjerno na pregled, eto da se pohvalim da mi je dobro, doktorica se razveze o tome kako je na odjelu walking dead. Pa jebote bog dragi tu si da pomognes ljudima ne da im se ismijavas.

Druga stvar, lik zakljuco mamu i baku, uzeo im mobitele, vi ga smjestite u dnevnu bolnicu ?! Pa ko je tu lud.

Da se razumijemo, ne opravdavam tog dečka ni najmanje, ali u ovom slucaju drage moje Rvatine koji se psihijatrima smatrate i vama su ruke vam krvave!

Potpisujem svaku reč. Ja sam samo imao i blagoslov i sreću tako da kažem da kad sam morao kod psihijatra naišao sam na najbolju ženu iz te profesije.

Ne, nije mi dala dijagnozu neke mentalne bolesti ali dovoljno je što sam morao da odem kod nje da ljudi krenu da postavljaju pitanja i da me čudno gledaju. Nekad ne moraš imati dijagnozu da bi išao kod psihijatra, nekada nam je i najmanja podrška potrebna kako bi smo neke probleme savladali.

Išao sam pre i kod terapeuta samo na razgovore i smatram da je to jako zdravo i uopšte ne treba bežati od toga. Nisi lud ako ideš na razgovor i ništa nije nerešivo samo od sebe. Sve je stvar kako se ko nosi sa situacijama u životu a i stvar je podrške koju imaš kad dođeš do teških situacija u životu.

Juče sam baš rekao - najviše su mi sumnjivi i najveće posledice bi trebali da snose psihijatri koji su ga pustili na slobodu. Oni su mu trebali biti podrška i ljudi koji su spremni da reaguju. Ako nije bio dovoljno rehabilitovan i spreman da se nosi sa svojim demonima, sa okolnostima koje ga čekaju u životu onda ga ne puštaj. Kad ga pustiš desi se upravo ovo što se dogodilo.

Žao mi je svih koji pate, svih koji su nastradali i samo se nadam da se ovakve stvari neće ponoviti ali ne mogu da kažem da mi nije pao mrak preko očiju i da se nisam setio onoga što se kod nas dogodilo.. Samo se pitam, dokle više?

Last edited:
Vučić upravo predstavio program za mlade od 20 do 35 godina, za kupovinu prve nepokretnosti. Vrednost prvog dela programa je 400 miliona evra, što će biti dovoljno da se podrži prodaja preko 5.500 stambenih jedinica. Ako to uspeju, produžiće program. Trenutno država ne može finansijski da izgura da ponudi ovaj program za sve do 40 godina, ali će pokušati za godinu dana, pa za sada će ograničenje biti do 35.

U toku je usvajanje podzakonskih akata Narodne banke Srbije u cilju podrške programu, u januaru 2025. ide upućivanje Zakona u skupštinsku proceduru i primena kreće od marta 2025.

Uslovi za nepokretnosti (to su kuće, stanovi i posebni delovi zgrade koji su namenjeni stanovanju, garaže ili garažno mesto ako se kupuju zajedno sa stanom, kao i zemljište s građevinskom dozvolom za izgradnju kuće):​
  • Uknjiženi objekti (starogradnja i novogradnja)
  • Objekti u izgradnji:
    • kod kojih banka ili Republika Srbija finansira izradnju;
    • u okviru projektnog finansiranja te banke;
    • u okviru projektnog finansiranja druge banke gde je završenost objekta preko 60%;
    • gde je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole;
    • u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica.

Maksimalni iznosi cene po kvadratu (kada budu usvajali zakon, verovatno će korigovati, ali ideja je da ne finansiraju luksuz, pa stoga ograničenja):
  • Beograd - 2.200 evra/m2 (Narodna banka bi do to granice, ali plan predsednika je da se poveća bar negde do 2.600 kako bi mogli da se kupe stanovi u npr. Bloku 45 ili Bloku 70);
  • Novi Sad - 1.800 evra/m2 (plan da se poveća do 2.200);
  • Niš - 1.500 evra/m2;
  • Kragujevac - 1.400 evra/m2;
  • Ostalo - 1.300 evra/m2;
Opšti uslovi:
  • Maksimalna cena nepokretnosti da bude 100.000 evra. Ipak, ideja je da se omogući i kupovina tih malo skupljih stanova, pa ko želi da plati 2.500 evra kvadrat, da može i to pod uslovom da hoće manji stan od 40 kvadrata;
  • Minimalno učešće 1% (ako neko ima i želi, može da da više za učešće);
  • Period otplate do 40 godina, a najviše do 70 godina starosti;
  • Prateći troškovi kredita do 1% iznosa odobrenog kredita;
  • Prevremena otplata kredita je bez naknade;
  • Garancija države - do 40% do desete godine otplate kredita.
Prva godina (grejs):
  • Fiksna kamatna stopa 3,5%
    • Subvencija države 2%
    • Kamatna stopa za korisnika samo 1,5%
Od 2. do 6. godine otplate kredita:
    • Subvencija države 2%
Nakon 6. godine:
  • Varijabilna kamatna stopa 3M ili 6M Euribor + 2% (u ovom trenutku to bi ukupno bilo 4,6-4,8%).
Primer 1 (za mlade od 20 do 30 godina):
  • Vrednost nekretnine 75.000 evra;
  • Učešće 750 evra;
  • Troškovi obrade do 750 evra;
  • Period otplate 40 godina:
    • Prva godina - rata za korisnika 93 evra, doprinos države 124 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 175 evra, doprinos države do 124 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 340 evra.
Primer 2 (za mlade od 20 do 30 godina):
  • Vrednost nekretnine 100.000 evra;
  • Učešće 1.000 evra;
  • Troškovi obrade do 1.000 evra;
    • Prva godina - rata za korisnika 124 evra, doprinos države 165 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 234 evra, doprinos države do 165 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 453 evra.
Primer 3 (za mlade od 20 do 35 godina):
  • Učešće 750 evra;
  • Period otplate 35 godina:
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 198 evra, doprinos države do 124 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 357 evra.
Primer 4 (za mlade od 20 do 35 godina):
  • Učešće 1.000 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 261 evra, doprinos države do 165 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 477 evra.

Vučić upravo predstavio program za mlade od 20 do 35 godina, za kupovinu prve nepokretnosti. Vrednost prvog dela programa je 400 miliona evra, što će biti dovoljno da se podrži prodaja preko 5.500 stambenih jedinica. Ako to uspeju, produžiće program. Trenutno država ne može finansijski da izgura da ponudi ovaj program za sve do 40 godina, ali će pokušati za godinu dana, pa za sada će ograničenje biti do 35.

U toku je usvajanje podzakonskih akata Narodne banke Srbije u cilju podrške programu, u januaru 2025. ide upućivanje Zakona u skupštinsku proceduru i primena kreće od marta 2025.

Uslovi za nepokretnosti (to su kuće, stanovi i posebni delovi zgrade koji su namenjeni stanovanju, garaže ili garažno mesto ako se kupuju zajedno sa stanom, kao i zemljište s građevinskom dozvolom za izgradnju kuće):​
  • Uknjiženi objekti (starogradnja i novogradnja)
  • Objekti u izgradnji:
    • kod kojih banka ili Republika Srbija finansira izradnju;
    • u okviru projektnog finansiranja te banke;
    • u okviru projektnog finansiranja druge banke gde je završenost objekta preko 60%;
    • gde je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole;
    • u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica.

Maksimalni iznosi cene po kvadratu (kada budu usvajali zakon, verovatno će korigovati, ali ideja je da ne finansiraju luksuz, pa stoga ograničenja):
  • Beograd - 2.200 evra/m2 (Narodna banka bi do to granice, ali plan predsednika je da se poveća bar negde do 2.600 kako bi mogli da se kupe stanovi u npr. Bloku 45 ili Bloku 70);
  • Novi Sad - 1.800 evra/m2 (plan da se poveća do 2.200);
  • Niš - 1.500 evra/m2;
  • Kragujevac - 1.400 evra/m2;
  • Ostalo - 1.300 evra/m2;
Opšti uslovi:
  • Maksimalna cena nepokretnosti da bude 100.000 evra. Ipak, ideja je da se omogući i kupovina tih malo skupljih stanova, pa ko želi da plati 2.500 evra kvadrat, da može i to pod uslovom da hoće manji stan od 40 kvadrata;
  • Minimalno učešće 1% (ako neko ima i želi, može da da više za učešće);
  • Period otplate do 40 godina, a najviše do 70 godina starosti;
  • Prateći troškovi kredita do 1% iznosa odobrenog kredita;
  • Prevremena otplata kredita je bez naknade;
  • Garancija države - do 40% do desete godine otplate kredita.
Prva godina (grejs):
    • Subvencija države 2%
Od 2. do 6. godine otplate kredita:
    • Subvencija države 2%
Nakon 6. godine:
  • Varijabilna kamatna stopa 3M ili 6M Euribor + 2% (u ovom trenutku to bi ukupno bilo 4,6-4,8%).
Primer 1 (za mlade od 20 do 30 godina):
  • Učešće 750 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 175 evra, doprinos države do 124 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 340 evra.
Primer 2 (za mlade od 20 do 30 godina):
  • Učešće 1.000 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 234 evra, doprinos države do 165 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 453 evra.
Primer 3 (za mlade od 20 do 35 godina):
  • Učešće 750 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 198 evra, doprinos države do 124 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 357 evra.
Primer 4 (za mlade od 20 do 35 godina):
  • Učešće 1.000 evra;
    • Od 2. do 6. godine - rata za korisnika do 261 evra, doprinos države do 165 evra;
    • Nakon 6. godine - rata do 477 evra.
Ovo ce da dobiju njihovi botovi i posle ce kao da se hvale time.....
Fascinantno mi je da misli da ikoga boli briga za ovo......

Pa ima ljudi koji planiraju da uzmu taj kredit, a nisu botovi. Ne treba toliko generalizovati.

U Novom Sadu eventualno neku garsonjeru možeš kupiti tim parama.
Pa u Novom Sadu su opet donekle povoljniji nego u Beogradu. Ideja im je da se kupuje na periferiji ili na nešto boljoj lokaciji, ali manje kvadrature.

Nije to samo za studente već sve mlade do 35 godina. Sad kakav će model za studente biti, i ko će tu davati garanciju, videćemo kada izađe predlog Zakona.

U suštini, prvih šest godina otplate, dobija se subvencija države tako da rate budu manje, pa će to sigurno neki hteti da iskoriste, iako su stambeni krediti na kraju prilično skupi.

Back