Pesma Evrovizije 2024 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
Zanimljiva rasprava o imenu. Generalno, većina zemalja ide na jednostavnost da bi što lakše približili kontekst gledaocima. PZE nije ni previše nekreativno, a opet ima tu efektni skraćenicu koja će se, nadam se, brendirati i postati prepoznatljiva kod publike. Da vidimo druge zemlje:

Festival da Cancao i Festivali i kenges - Festival pesme

Vidbir - Izbor

Sanremo i Benidorm - nazivi gradova (Sanremo u punom nazivu ima "festival italijanske pesme")

Melodifestivalen - Festival melodije (zvuka, pesme)

Melodi Grand Prix - Velika nagrada za melodiju (zvuk, pesmu)

Selectia Nationala - Nacionalna selekcija

Pabandom iš naujo - Probajmo ponovo (ovo je zanimljivo)

Eesti Laul - Estonska pesma

UMK - Takmičenje nove muzike (ovo je kul)

Supernova - Supernova

Negde smo na sredini po kreativnosti 😄
Meni je Supernova uvijek bio nekako najljepši naziv nekog NF-a. I Dora mi je fora naziv zapravo, baš zato što je nazvano po značajnoj osobi iz hrv. povijesti. Sad sam baš gledao što znači naziv islandskog NF-a, kaže kao "Televizijsko natjecanje pjesama" :D Najnekreativnije je definitivno bilo A dal - Pjesma. I izraelski Kdam je bio malo bzvz naziv, doslovno "Pred" (kao Pred-takmičenje) :D

Mora da ima -izija ... Evrovizija, pa je bila Jugovizija... ljudi kad hoće da pomenu nacionalni izbor, po glavi im se motaju nazivi sa -izija. Srbovizija je valjda previše rogobatno, CG je kombinovala engleski naziv za državu, mada su, čini mi se i oni imali Montenegrosong jedne godine.

pazi, to može dvostruko da se tumači

ako bi bio Srpski fudbalski savez umesto Fudbalski savez Srbije, onda bi to moglo da se tumači da je srpsko samo ono što je u Srbiji, a da Srbi van Srbije onda nisu srpsko. Mora se uzeti u obzir da mnogo više Srba živi van Srbije u drugim EXYU državama nego što živi Hrvata van Hrvatske.

tako da sve ima svoje.

što se Jugoslovenskog sentimenta tiče ne mislim da je nešto preterano jak u Srbiji
Ma jok, pa upravo suprotno od toga što si napisao - evo ja sam Srbin van Srbije i logično bih više volio da naziv glasi Srpski fudbalski savez a ne Fudbalski savez Srbije (a vjerujem i 99% građana barem što se tiče nas iz RS-a) jer bi to bio naziv sa kojim bi se mogli poistovjetiti svi Srbi gdje god da žive a ne samo građani Srbije, plus da se konačno nešto javno i otvoreno imenuje srpskim a ne da zvuči onako sramežljivo ne bi li se slučajno ko druge vjere ili nacije našao degradiran...

Mislim na opstanak jugoslovenskog sentimenta kada je riječ o davanju i zadržavanju naziva bilo javnih ustanova bilo ulica, u Beogradu i dan-danas postoji na hiljade ulica koje nose imena po toponimima iz ostalih ex-yu republika a koji nemaju veze ni sa Srbima ni sa Srbijom, skandalozno je da na Zvezdari npr. postoji Duvanjska ulica a Duvno tj. Tomislavgrad je mjesto u Federaciji BiH iz kog su Srbi istrijebljeni u genocidu tokom 2-og svjetskog rata i tamošnje stanovništvo ultraustaški orjentisano lol.

Pa i kad se trebao promijeniti naziv Zagrebačke ulice u Beogradu njeni žitelji nisu dali a Beogradska ulica u Zagrebu ne postoji fazon 30 i kusur godina, Sarajevska ulica u Beogradu koja je na Zelenjaku i dan-danas postoji a u federalnom Sarajevu nijedna koja aludira na Srbiju tako da ne bih baš rekao da nije jak, možda među mladima jedino nije.

to su formalnosti, nije bitno oće li biti savez Srbije ili srpski savez. Podrazumeva se da je srpski.

To što ima mesta po kojima ulica dobijaju imena apsolutno nije bitno, pa sigurno da i u samom Beogradu ima Srba koji su poreklom iz tog Duvna.

Jel onda i Prizrenska, Prištinska itd. treba da se izbrišu pošto su u tim gradovima 99% Albanci, a Srbi proterani 90tih?

Stvarno nema potrebe da se zamaramo takvim glupostima, to kako će drugi da rade je njima na čast. Razumem ja da Srbi iz RS doživljavaju to emotivno, ali treba ponekad malo i da se spusti lopta.

Duška na RTS 1.
Ukratko:

Rekla je da je imala sastanak u EBU na kom su se potegla pitanja poput da li je politika previše involvirana u ESC, kako smanjiti troškove učešća i da li kotizacija utiče na to koliko se zemalja takmiči, kaže da je do današnjeg dana prijavljeno tek 20 zemalja, biće još, ali kao troškovi su razlog zašto mnogi razmišljaju da li učestvovati ili ne. Pričali su i o tome da li treba "ukinuti" evrovizijske koncerte, jer ih ima previše i izvođači se dobro umore do maja. Postoji predlog da postoji samo jedan veliki evrovizijski koncert pre Evrovizije i da bi to moglo da bude dovoljno. Naglasila je značaj festivala PZE, da je zainteresovanost velika i među inostranim novinarima koji dolaze da se akredituju i proglašavaju naše NF jednim od najboljih NF. Govorilo se i o Evroviziji kao brendu, kako ESC koncerti utiču na brend, itd...​

Pričali su i o tome da li treba "ukinuti" evrovizijske koncerte, jer ih ima previše i izvođači se dobro umore do maja. Postoji predlog da postoji samo jedan veliki evrovizijski koncert pre Evrovizije i da bi to moglo da bude dovoljno.​
slažem se

jedino "Israel Calling" ima smisla pošto se tu skupi najviše ljudi + bude neka vrsta televizijske probe za takmičare koji su interno izabrani.

ovi ostali su gubljenje vremena i snage, nek se organizuju ti koncerti nakon same ESC

Pa nije to FSC pa da prijave traju 7 dana. :D Sigurno ima još rokova. :D

Ne znam koliko imaju dana, ali pise da je zvanicni rok za prijavu do 15. septembra i onda imaju mesec dana da se povuku besplatno. Mislim da se Duska nesto zabrojala sa 20 zemalja.

Ali Prizren i Priština se po nama vode da su i dalje u Srbiji (barem na papiru, iako je realnost drugačija) i bili su srpski gradovi kroz istoriju pa je sasvim normalno da po Srbiji ima naziva ulica koji aludiraju na Kosovo i Metohiju, dok spomenuto Duvno nema nikakve veze sa Srbijom niti je imalo a i ono po čemu Srbija treba da ga pamti je zlo, miješaš babe i žabe...

Sve i da ima preživjelih Srba iz tog kraja u Beogradu, čisto sumnjam da žele da glavni grad Srbije ima ulicu po vukojebini iz koje su protjerani i gdje su im svi pobijeni lol.

Uopšte ne doživljavam emotivno već razmišljam racionalno i trezveno, hvala Bogu pa kod nas u R. Srpskoj se imena ulica i trgova vezuju za srpsku kulturu i istoriju a ne za krvoloke iz redova drugih naroda! 👌

Ne znam koliko imaju dana, ali pise da je zvanicni rok za prijavu do 15. septembra i onda imaju mesec dana da se povuku besplatno.
Onda Duška ne barata dobro informacijama kao po običaju. Meni nije jasno da neko ko bukvalno ide u EBU na sastanak ne zna ovakve osnovne stvari lol.

Zar nije rok za prijavu do sutra?
To je rok za preliminarnu prijavu.

Inace slazem se da je sve to sa pred-zurkama samo gubljenje vremena i usisavanje energije.

Treba ucesnici da se druze, ali ne da od toga sad svaka zemlja pravi posebnu zurku.

Treba da dozvole homemade vatromet i konfete. Neka dodje svako sa svojim prskalicama.

Onda Duška ne barata dobro informacijama kao po običaju. Meni nije jasno da neko ko bukvalno ide u EBU na sastanak ne zna ovakve osnovne stvari lol.
Meni je inace fascinantno sto je do sad samo RTS od emitera iz bivse Juge potvrdio ucesce, a ostali cute (osim BiH znamo zasto).

Status
Not open for further replies.
Back