Pesma Evrovizije 2024 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
ovaj drugi je kul, samo bih više voleo ćirilicom pošto je estetski lepše

Meni aktuelni logo izgleda modernije ipak od ovih predloga, ali ako bi se biralo, takođe jedino taj drugi i ćirilično da bude. Taj 3D efekat po svaku cenu malo i odbija. Što se tiče finala u drugom prostoru, to jedino kada bi se održavalo naredne nedelje ili još kasnije.

Pa polufinala sredinom februara, a finale u martu... P.s Imam još ideja za logo, ali ih ima sigurno 20-tak (različite inspiracije) i bilo bi previše sve da pokazujem...

To za Beoviziju - imalo bi smisla da je to tradicionalni festival nekog manjeg mesta čiji je i simbol, tipa Sanremo i Benidorm, a kod nas je sve iole bitno vezano za BG, pa ajde još i ovo, i da to prometnemo u imenu još. Ionako 20-25 % stanovništva živi tamo, ne mora i dodatno da se naglašava dominantnost Beograda.
To za Beoviziju je, čini mi se, više bilo vezano za SRJ/SCG vreme, kada je Republika Srbija kao jedna od jedinica bila nazivana i političkim Beogradom, mada je to imalo uvek višestruko značenje. Beograd je na lokalu prestavljao sebe, republički je bio predstavništvo Srbije, a potom i same zajednice, pa je tad moglo da se čuje od strane Crne Gore da ne žele više biti podređeni Beogradu(a to isto govore naši regionalci). U UJRT-u, centrala RTS-a je bila(a i danas je) u Beogradu, a i sama je dugo noslia taj naziv još od osnivanja u Jugoslaviji(prvo Radio Beograd, koji je do danas zadržao takvo ime, a potom i TV Beograd, što je danas RTS televizija), pa su iz tog razloga najverovatnije rešili da se takmičenje ovako zove. E sad, zašto to posle raspada nisu promenili, verovatno iz mrzovolje, a i naviknut je narod već.

Što se mene tiče, iskreno bih voleo da se takmičenje zove "Srpska pesma(sa dodatom godinom)", i da se reformiše na jedan originalan i kreativan način, ali avaj, ko će mene čut

Jes' pa da se nakače ovi 'kako srpska???? Šta će onaj ko nije Srbin u Srbiji??? Je l' oni ne smiju da se takmiče???'

Ali meni je to okej naziv

Zanimljiva rasprava o imenu. Generalno, većina zemalja ide na jednostavnost da bi što lakše približili kontekst gledaocima. PZE nije ni previše nekreativno, a opet ima tu efektni skraćenicu koja će se, nadam se, brendirati i postati prepoznatljiva kod publike. Da vidimo druge zemlje:

Festival da Cancao i Festivali i kenges - Festival pesme

Vidbir - Izbor

Sanremo i Benidorm - nazivi gradova (Sanremo u punom nazivu ima "festival italijanske pesme")

Melodifestivalen - Festival melodije (zvuka, pesme)

Melodi Grand Prix - Velika nagrada za melodiju (zvuk, pesmu)

Selectia Nationala - Nacionalna selekcija

Pabandom iš naujo - Probajmo ponovo (ovo je zanimljivo)

Eesti Laul - Estonska pesma

UMK - Takmičenje nove muzike (ovo je kul)

Supernova - Supernova

Negde smo na sredini po kreativnosti 😄

Meni bi naziv ''Srpska pjesma'' bio bzvz i preobičan te nikako ne bih bio za to da nam se tako zove festival, a ne zbog toga što bi se neko od manjina uvrijedio zbog pridjeva ''srpski''...
Srbija ima problem s obzirom da proces dejugoslavizacije još uvijek nije ni započela a kamoli okončala za razliku od većine drugih ex-yu republika, pa se tako i dan-danas u Srbiji ništa ne smije nazvati srpskim jer pobogu šta će reći manjinci...
Tako da npr. u Hrvatskoj imate Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatske šume (fali još hrvatski zrak u hrvatskoj konzervi što bi rek'o Njofra Đmantu), Hrvatski nogometni savez a u Srbiji je recimo Fudbalski savez Srbije.
Ukoliko Hrvate boli uvo kako na te njihove nazive gleda neki Jovan iz Knina, tako i Srbe ne treba da zanima kako bi reagovao na prefiks ''srpski'' Ištvan iz Subotice ili Muharem iz Sjenice.

Meni bi naziv ''Srpska pjesma'' bio bzvz i preobičan te nikako ne bih bio za to da nam se tako zove festival, a ne zbog toga što bi se neko od manjina uvrijedio zbog pridjeva ''srpski''...
Srbija ima problem s obzirom da proces dejugoslavizacije još uvijek nije ni započela a kamoli okončala za razliku od većine drugih ex-yu republika, pa se tako i dan-danas u Srbiji ništa ne smije nazvati srpskim jer pobogu šta će reći manjinci...
Tako da npr. u Hrvatskoj imate Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatske šume (fali još hrvatski zrak u hrvatskoj konzervi što bi rek'o Njofra Đmantu), Hrvatski nogometni savez a u Srbiji je recimo Fudbalski savez Srbije.
Ukoliko Hrvate boli uvo kako na te njihove nazive gleda neki Jovan iz Knina, tako i Srbe ne treba da zanima kako bi reagovao na prefiks ''srpski'' Ištvan iz Subotice ili Muharem iz Sjenice.

Hrvati to imaju jer imaju državu po prvi put u poslednjih fazon 1000 godina, pa su presrećni zbog toga (sa razlogom) i lupaju šahovnicu od toalet papira preko piva do zidova.

Ma da naravno, to je njihovo pravo, samo pravim komparaciju i kažem da se ni Srbi ne trebaju obazirati na tako nešto, da se već jednom krene sa suzbijanjem tog jugoslovenskog sentimenta jer te države više nema...
Država se zove Srbija pa kome smeta nek' se žali vodovodu.
Btw, iz Frankfurta si?! Bio tamo prije par dana. :D

pazi, to može dvostruko da se tumači

ako bi bio Srpski fudbalski savez umesto Fudbalski savez Srbije, onda bi to moglo da se tumači da je srpsko samo ono što je u Srbiji, a da Srbi van Srbije onda nisu srpsko. Mora se uzeti u obzir da mnogo više Srba živi van Srbije u drugim EXYU državama nego što živi Hrvata van Hrvatske.

tako da sve ima svoje.

što se Jugoslovenskog sentimenta tiče ne mislim da je nešto preterano jak u Srbiji

• Like
Reactions: FFM
Status
Not open for further replies.
Back