Pesma Evrovizije 2026 - SRBIJA: Konkurs

Iskreno mislim da sam preferirao interni izbor, ali drago mi je opet što se festival nastavlja uprkos svemu. Ništa ne može zamijeniti taj hajp za festival. 🤌🏻

Ja sam definitivno bio za interni izbor, ako ne i za pauzu. Ne vidim kako možemo da imamo iole pristojan PZE ove godine sem ukoliko ne dođe do neke opštenarodne ekslpozije kao pre tačno 20 godina, 2006.

Iskreno mislim da sam preferirao interni izbor, ali drago mi je opet što se festival nastavlja uprkos svemu. Ništa ne može zamijeniti taj hajp za festival. 🤌🏻
I ja isto, mislio sam da bi nam više prijao mali predah od festivala i neki laganiji interni izbor dok se situacija malo ne smiri. A opet nekako sam baš srećan što je konkurs ipak otvoren i što festival i dalje opstaje pored svega što nam se dešava.

U svakom slučaju, treba probati sa festivalom, a u pravilima stoji da ako nijedna pesma ne bude dovoljno muzički kvalitetna, RTS može odabrati pesmu interno, mimo konkursa. Verujem da će se naći par dobrih i da se toj klauzuli ne mora pribegavati. Možda su mogli malo da promene selekciju pa da određeni broj izvođača/autora bude po pozivu čime bi im se praktično garantovalo učešće na PZE, a samim tim i plasman pesme u etar. Kod nas i dalje postoji taj problem, da afirmisani retko žele da se takmiče, jer smatraju da im je ispod časti da eventualno izgube od manje poznatih. Mogao se izbaciti i uslov što se tiče jezika. Mislim da bi kod nas, za razliku od nekih drugih zemalja, i pored toga, veći deo bio na srpskom, ali bi se dala šansa i numerama koje su originalno pisane na engleskom.

Neko poznat da ode znači oni moraju većinu nastupa između marta i maja otkazati ako uopšte i prođu, jer je i takmičenje na PZE-u izvjestan finansijski trošak, ali eto uvijek je zanimljivo kada se neko popularan prijavi. 😏

Ništa to nije drugačije nego na drugim nacionalnim izborima. I oni se moraju odreći nekih tezgi, ne nužno onoliko koliko se misli (npr. mogu da ne idu na predevrovizijske koncerte i to vreme iskoriste i za bolje pripreme za sam ESC nastup, ali i poneku tezgu), niti im se garantuje pobeda. Na njima je da spreme nešto vanserijski i sebi povećaju šanse. Potencijalno bi od pesme koja bi postala hit kod šire publike, mogli i više da zarade.

Neko poznat da ode znači oni moraju većinu nastupa između marta i maja otkazati ako uopšte i prođu, jer je i takmičenje na PZE-u izvjestan finansijski trošak, ali eto uvijek je zanimljivo kada se neko popularan prijavi. 😏
Ima istine, ali i afirmisanim pevačima učešće na pze-u donosi još veću vidljivost. A tek potencijalno učešće na esc-u. Nakon toga imaju more novih zagarantovanih nastupa u narednih godinu dana, a samim tim i veću zaradu nego u ta dva meseca koliko bi pauzirali sa nastupima. Sad druga je stvar kako oni u tom trenutku stoje sa finansijama i da li mogu sebi priuštiti da ne rade nekoliko meseci + da izvesnu sumu ulože u ceo projekat. Mislim da se taj rizik uglavnom isplati jer je pze poslednjih godina baš medijski propraćen.

Dobro, kako će izgledati videćemo.
Situacija se može promeniti sutra, daleko je februar i mart...
Što se tiče takmičara, trebalo bi da očekujemo Džordžija, on je rekao da će se prijaviti, tako da biće i imena za botovanje, za to se makar ne moramo brinuti. 😁

Oni su verovatno čekali da se završi Evrobasket da bi raspisali konkurs za PZE 2026,jer je ipak ovde u Srbiji košarka religija,to jest nacionalni sport. Samim tim,RTS-u je do sada sav fokus bio na Evrobasketu. Sada,pošto je Evrobasket konačno završen,konkurs za PZE 2026 konačno može da se raspiše.

Bezveze, nadao sam se internom izboru i poštedi svih nas još jedne flop sezone i najezde abitnih izvođača čiji opus ne zna ni uža rodbina. Ne očekujem ama baš ništa i ne nadam se ama baš ničemu.

Ne očekujem da naredne godine budu neka velika imena, otprilike mislim da će biti nešto kao ove godine ili Beovizija 2018/2019. Zorja je svakako rekla da se neće prijaviti, niko od ovih mainstream pjevačica nije najavio prijavu, tako da...da se bar Sara Jo prijavi.

Nadam se da će RTS bar broj kompozicija smanjiti jer nam ne treba 30+ neslušljivjh audio zapisa od kojih će 70% biti zastareli bućkuriš a ostatak kreativno osakaćen, sa maksimalno 3 'nije katastrofa' pesme.

I pre same situacije i društvene klime u državi je stanje festivala jako kritično, sa više elemenata koji ne valjaju nego koji valjaju. Ono što je znalo da izvuče svako izdanje su tu i tamo po neka imena, koja smo željno iščekivali i po koja podrumara koja je znala da zaseni konkurenciju. Sada ne očekujem ni to. Verujem u naše talentovane umetnike da će izbegavati ovu saobraćajnu nesreću od 'zabavnog programa'.

Bukvalno samo finalno vece neka odrade kako treba i biću zadovoljan. Inače, očekujem među prijavama Džordžija, Vukaylu, možda Haremke, par PGP lica i prilično novih anonimusa. Još jedna možda zanimljiva činjenina, koju sam spazio - Zorja lajkovala objavu RTS-a o konkursu na insta, hmm

Back