Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Oni gledaju na PZE kao na zadatak koji moraju da odrade da bi bili plaćeni i to je to. Učestvuju na ESC reda radi, ne znaju ni sami zašto. Mi smo fanovi i nama je festival daleko važniji, razume se, ali oni su mogli takav rebrand da urade sa nacionalnim izborom, jer ova zemlja vapi i plače za platformom preko koje se na kraju krajeva, čuva i održava muzička kultura ove zemlje. To bi nekome ko razmišlja sa više od tri moždane vijuge nešto značilo. Čak i hrvatska Dora ima izvesnu dozu prestiža i njima je sramota da organizuju muzički program bez publike. Veliko nepoštovanje prema gledaocima i izvođačima na kraju krajeva.

To je naša žalosna realnost generalno. Dokle god tapkamo u mraku i dokle god se ne dogode sistemske promene na nivou celog društva, ništa se ne može očekivati. Možemo početi da razmišljamo o usmeravanju PZE na ispravni kolosek, tek kada se i ako tako nešto desi. Dotle, ostaje da čekamo nekoga poput Konstrakte ili nekoga ko će izdvojiti tek toliko da bude konkurentan za finale i tamo ne ostvari blamantan plasman, baš kao što si i rekao.

@Djole89, najbitnije je strpljenje, entuzijazam, borba i vera da ćemo jednog dana te korenite promene na bolje i na svim nivoima doživeti.

Uzgred, poslušah danas malo bolje neke pesme...Aleksandar- sudbina i Lu-ka- veruj, pa mogu reći da momci imaju odlične pesme.

Boje glasa kod obojice mi se ne svidjaju realno ali su im pesme skroz ok, naročito Aleksandar ima konkurentnu i baš dobru pesmu... strofe su fine a refren odličan, pamtljiv i pevljiv nakon prvog slušanja, a što je jako bitno u kontekstu ESC-a da refren ostaje u glavi nakon prvog slušanja.

Produkcijski su dobre obe pesme, oseća se uticaj švedske produkcije kod Aleksandra. Ali i Tam je odlično odradila posao sa druge strane, bravo za nju.👏

Lu-ka, lik rodjen za pokret i scenu tako da očekujem stvarno dobar performans od njega. Daje mi Filari vajb, stim što je bolji i fleksibilniji u pokretu od pomenutog.

Ja koliko sam shvatio nemaju para da unajme neki veći prostor koji nije u vlasništvu RTS-a. Realno HRT ima dosta veći budžet.

Da li mislite da će Srbija u dogledno vreme slati svog izvođača interno, ili mislite da će se PZE održati?

Da li mislite da će Srbija u dogledno vreme slati svog izvođača interno, ili mislite da će se PZE održati?
Koliko znam, RTS konstantno zadržava pravo da pošalje interno izvođača, ukoliko kvalitet prijavljenih pesama za PZE ne zadovolji standarde.

Vidim mnogi nacionalni izbori su ove godine davali i stranim fanovima van Srbije mogućnost da glasaju. Mislim da ne bi bilo loše da se ta opcija razmotri, ako ništa za narednu godinu.

To je sada sve više trend među državama. Na stranu sad prirodni odboj da se stranci miješaju u izbor pjesme što je razumljivo, rijetko kad se desilo da je neka zemlja izabrala lošu pjesmu jer su ostali mogli da glasaju, govorim za obične fanove. Generalno, bilo bi dobro da se desi neka promjena u načinu glasanja. Ne može uvijek isto sve biti, lijepo je nekada i promiješati karte. RTS je baš osjetljiv na neke konkretne promjene, uvijek sve ide dosta teško. Ja lično ne bih volio strani žiri da se uvede, vidio sam Uroš je rekao i da će o tome razmišljati, ali ne bi bilo loše da ovako mogu i ostali da glasaju, uključujući i dijasporu eventualno. Možda probati jedne godine sa proporcionalnim sistemom za promjenu.

Nema šanse da će PZE ukidati dok god ima gledanost. Prošle godine je bila najgora gledanost sa 17% šera. Trebalo bi to još duplo da padne pa da razmisle da ga ukinu ili smanje budžet i prebace na 2. program.

Back