Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Preslušah sve. Zejna je za klasu bolja od ostatka ovako sa ovim generičnim nastupom. Niko joj nije ni blizu. Za sada jedina koja može da prođe u finale ESC. Nisam nigde navatao tekst pesme da vidim da li je jugoslavija u stvari mefora za raskid ili cilja na jugonostalgičare. Ako je ovo drugo promašila je u startu jer ta publika ne sluša takvu muziku. S druge strane stranci neće razumeti loš tekst ali zato bit ima dobar i može da se nada glasovima. Dobar je pevač, ima modernu pesmu tako da može da računa i na žiri. Takođe sa Princom smo imali dobrano peglanje pesme tako da ova pesma ako se malo zategne može da bude u gornjoj polovini u finalu.

Haremke moraju da imaju mnogo dobar nastup da bi bile konkurentne sa ovom prosečnom pesmom. Znači mora jedno dve klase bolji nastup nego prošle godine da se izvuku. Eegor po meni nema šta da traži na ESC, prekomplikovan refren za koji se stranci neće moći vezati. Možda da ide sa nekim ekstra joke nastupom ali teško da se može nadati nečemu kada je Grk sa nama u 1/2 na ESC a od žirija će dobiti nulu za ovo.

Zona isto kao i TAM, zakomplikovano bez potrebe, proći će isto. Brat Pelin je došao da uzme lovu, verovatno su mu platili da dođe da imenom malo pogura PZE pošto nema jakih imena ove godine. Ovo je verovatno napravio dok je jeo burek u pekari.

Žiri daje 12 onome koga ovaj forum izglasa na forumskom glasanju, zar ne 😌 tako da dogovorićemo se valjda do polufinala
Pa iskreno, bilo bi vrlo lepo sa se forum usaglasi do finala i u njemu glasa za tog jednog favorita. Tako se smanjuju šanse da se raspu glasovi publike i ponovi prošlogodišnji scenario.

Jugoslavija smo ti i ja,
molitva i nebo,
zlato su i srebro,
nada sam ti poslednja

meme-listening.gif
swear-cry.gif

PO
KI
DA
La

Slušam već četvrti put Zejnu i bože koliko mi je drago što je tako pokidala (OPET!), ima nos za dobre PZE entryje i stalno drži nivo (tj ovaj je put čak i nadmašila to) i to je naprosto to, lutkica maherka!
Pokidala bas bas bas

Ok, nakon par sati slegavanja situacije izdvojio bih:

1. Eegor - Nek ide najluđe što može, šta imamo da izgubimo! Želim da mu nastup bude bomba i šizofrenija prožeta smislom u punom kapacitetu.
2. Lavina - Ovo definitivno nešto što Evropa može da ukači uz jako dobar dark vibe nastup, navijam da mi dočaraju što bolje.
3. Zejna - Nek ode žena sada, da ne mora ko Yanx da dočeka penziju.

Ostatak me zaista ničim nije kupio, nije da je nužno loše samo nije u meni probudilo nikakvu emociju sem ok može da prođe.

Cuo sam haremke po xy put i definitivno prosle godine su imale bolju pesmu. Mislim da su trebali da sacekaju par godina pa da se vrate, da usavrse pevanje, ples… ovako izgleda kao da im je Antonic dao neki neki buckuris iz fioke. Aranzman na nivou demo snimka. Ipak je PZE skup projekat, nije trebalo puci tolike pare opet. Sanja Vucic jedna od autora, nisam ni sumnjao. Mislim da je ta ćacika smorila sve zive sa svojim nabrajalicama. Ivana ok, mada dodaje celoj prici Grand production vajb. Ispao je neki spoj Hurricane + Grand production. Onaj deo na engleskom blamantan. Jako los izgovor. Zao mi je sto sam ovoliko ostar ali imale su potencijal da pokidaju. Zato sledeci put ako planiraju da ucestvuju da malo odmore, porazmisle i ukljuce druge autore.

Mislim da je PZE samo ok. Bolje od svih Beovizija (kasnih 2010ih) svakako. Ali mislim da nam je bolja prezentacija u odnosu na prethodne godine i da je to uticalo na krajnji utisak. Kada se preslušava na spotify nije baš toliko bombastično. A moguće da je i zato što smo imali 0 očekivanja.

Kojih fanova onlajn par sati od objave pesama tokom radnog dana? Pa je l ti slusas redom sve pesme svih nacionalnih finala istog trenutka. Reakcije i na Konstraktu su bile wtf jer su svi slusali samo Saru , Zorju i Andjelinu 🤓 Ljudi puste par najishajpovanijih stvari po 20 sekundi ili rekapitulaciju ako puste.

Imamo odlican PZE u smislu ucesnika u ovakvim okolnostima. Nek se zahvale Konstrakti sto se nije prva prijavila 🤓 mada mi je malo drago jer je ostavila prostor nekom drugom da pobedi (Lavina, Zejna, Lores, Eegor). Sve zavisi sad od nastupa i miksa glasanja. Ove 4 se definitivno izdvajaju, a sad nije da je neko u ogromnoj prednosti zbog popularnosti.

Lavina je sve. :love:
Ak ovo odaberete bit će mi 100000% najbolja pjesma na ovom izdanju ESC-a. Nema šanse da netko ovo nadmaši. Predivno. :love:
A i paše alt artsy hoe estetici koju Srbija ima zadnjih par godina (minus mop prošle godine).
Zanr: mop. Od sada ga koristim. Evo sta kaze chat gpt o ovom zanru:

Mop@ žanr je podvrsta vajb-balada bez suštine, nastala u ekosistemu domaćih izbora za Evroviziju. Karakteriše je:
🎤 Emotivno preglumljena balada
Puna „velikih osećanja“, ali bez stvarne emocije. Sve je intenzitet, ništa iskustvo.
🎼 Muzička neutralnost
Pesma postoji, ali se ne pamti. Harmonija je tu da ne smeta, melodija da ne zaboli, refren da prođe pored uva.
🎭 Scenski patos bez opravdanja
Nastup izgleda kao da se nešto STRAŠNO dešava – ali niko ne zna šta. Pevač je često:
• na kolenima
• na podu
• vučen
• lomljen
• ili sve navedeno
🧽 Vizuelna simbolika bez značenja
Telo izvođača koristi se kao rekvizit. U ekstremnim slučajevima – kao mop.
(cf. Princ, „Mila“, gde je izvođač tokom nastupa više puta prešao preko poda nego emocija preko publike.)
📝 Tekst: generična tuga™
Reči tipa: bol, noć, sudbina, tišina, ona, srce – složene tako da ništa konkretno ne kažu, ali zvuče „duboko“.

Ukratko:

Mop@ žanr =

pesma koja briše pod scenom, ali ne ostavlja trag u glavi.

To je muzika koja želi da bude umetnost, glumi dramu, a završi kao scenski čistač emocija.

Drago mi je da ove godine imamo par pesama koje ovo nisu.

pa strani fanovi nikad ne reaguju na nase pesme na pocetku pa posle govore kako je jedno od najboljih nf, da ne pricam o Konstri koja je bila omrazena i ismejavana prvih par dana, pa posle toga fan favorit
Буквално, као и на већини НФ, упале првих пар које знају од раније и то исхајпују, остало чују на рекапитулацији створе мишљење

Pritom da ne pominjemo da je diskografija Lavine na engleskom, pa moze da se desi da ili je pesma prevedena zbog pravila PZEa ili imaju u fioci eng verziju za slucaj da pobede (ili oba). Kako god, ako im se desi pobeda, sumnjam da pevaju na srpskom, a i to bi nam islo u prilog!

Prosle godine smo isli na siguricu i baladu i kako nam se isplatilo, rekla sam?

Sere mi se od tih stranih fanova koji večito naša nf pljuju, a onda svrše na prvo polufinale Melfesta tj. suvu generiku, mlake i dated pesme kakvih smo se naslušali još pre deset godina.
Imam osećaj da se večito nama traži dlaka u jajetu, da nikad ništa ne valja, da je sve preloše, ogavno i flop. Čak sam i 2024. viđao brdo takvih komentara, iako smo realno imali jedno od jačih nacionalnih finala te godine.

Back