Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Pa i Zejna ga je hvalila na Tviteru javno koliko vidim, pa šta da radimo sad
Sad prolazim kroz njen Tviter (koji inace ne podnosim kao platformu) i devojka je apsolutna carica. Bas bih se razocarao da javno podrzava Vucica.

Neko je okačio tvit njen, ne znam od prije koliko godina, sad ne može da se nađe, da li je obrisan ili je fejk, ne znam. Svakako nije nešto novije, ali ako je stvaran, onda je isti slučaj kao i Mirna, promijenila mišljenje/ploču

Ali možda idemo u oftopik sad previše

Mene zanima trenutno u kom delu pesme je Zejni potrebno da lebdi, i ne ide mi u glavu? Najviše mi vuče na refren kada je ona kulminacija. Stvarno ne znam

I evo, dan pred prve nastupe gledam ocene koje sam dodelio pesmama na prvo slušanje kad su izašle. Sve što mi je tada bilo super i sada je, kao i sve što mi je tada smetalo i sada mi smeta.

Koliko će nastupi to da promene, videćemo. Ali dobro bi bilo da su makar malo uvažili kritike, sugestije i pohvale od fanova na mrežama i forumu.

Za neke koji su sve to ignorisali biće kasno.

Kad se udje u pogrešan voz, svaka je stanica pogrešna.

Evo moje prognoze za sutrašnje veče, po pitanju prolaska:

Mirna - Omaja

Mislim da će ispasti - pesma nije nešto za šta žiri grize, van aktuelnih tokova je duže vreme pa ni kod publike ne očekujem glasove. Biće blizu ali previše je neupečatljivo.

Kosmos Trip - Sve je u redu

Ne znam kako se na forumu percepiraju šanse za njih, ali mislim da imaju ozbiljnu priliku za finale. Pričamo o čoveku koji je pre 9 godina animirao 9 % glasačkog tela da glasa na izborima, ali na stranu to, mnogi ga se neće ni setiti po tome. U pitanju je lik (ili bolje reći grupa likova) koji su vrlo poznati u Mladenovcu i sami Mladenovčani bi mogli da izguraju svoje sugrađane čak možda i u top 3 televotinga. Očekujem da se to desi, plus će pokupiti neutralne glasove jer je jedna fina "feel good" pesma. Nemam ideju kako će žiri glasati ali mislim da će ovde publika biti sasvim dovoljna za finale.7

Iva Grujin - Otkrivam sebe

Preterane su mi ove priče o pobedi, kako njenoj tako i Mirninoj. Mislim da se ne treba tripovati od prošlogodišnjeg scenarija, to se dešava jednom u 5-10 godina. Realnost je da će ova pesma ući u finale sa po par bodova i žirija i publike, i tamo će zabeležiti neki rendom plasman.

Eegor - Klaber

Naravno da će u finale i vrlo moguće da će osvojiti televoting u polufinalu, ne bi me čudilo da slabo prođe kod polufinalnog žirija koji jako rendom glasa, ali žiri za finale se menja pa to ništa ne znači.

Makao - Daj nam svet

Osmi vazduh, VIS Limunada, Bilja i Amvon...

Lores - Unseen

Moj sveukupni treći favorit. Baš nisam siguran u ovu prognozu ali mi se čini da IDJ radi jaku promociju za sve svoje igrače na PZE (pogotovo ove jače, što Lores i jeste). Balada je doslovno premoderna za RTS žiri a pogotovo u polufinalu pa me ne bi čudilo da u moru balada daju prednost drugima, ali mislim da će navući neke bodove od publike koji bi je ipak gurnuli iznad crte. Bila bi šteta da ispadne.

Manivi - Svaki dan

Ovakva pesma zahteva baš brutalan nastup da bi ušla u finale, kao što je imala Hristina pre dve godine, inače imamo primere Chai, Kavale... Potreban je baš brutalan nastup da žiri i publika zagrizu za ovo, a ima potencijala pa ostavljam prostor.

Bella - Trampolina

Ovo mi nažalost miriše na flop. Pesma je zapravo prezahtevna, i vokalno i po pitanju harizme i očekuje se neki baš autentičan nastup, a Bella je ovde najmlađa i vidim da joj je iskustvo gotovo minimalno. Ideja i koncepcija su zapravo jako interesantni, ali baš se plašim realizacije ovde.

Yanx - Srušio si sve

Saška se vraća na svoj teren, kao što je i najavila. Dva najbolja plasmana (kad je o publici reč) postigla je upravo sa baladama. Ne sumnjam da će žiri zagristi za ovo a publika dovoljno podržati za ležerno finale. Teško da će biti kandidat za Beč, ali smatram da ćemo je videti i u subotu. Ima dobar skor i eksperiment iz 2024. joj ipak ne može osporiti poziciju festivalske "stare kajle".

Zejna - Jugoslavija

Nikad nismo imali ispadanje prvog favorita u polufinalu, pa nema potrebe širiti diskusiju. Ove godine Zejna ima priliku da istera stvari na čistac kad je reč o PZE.

Ana Mašulović - Zavoli me

Pesma je skroz korektna ali je u ovom modernom takmičarskom kontekstu baš u zoni komfora. Ne verujem da će zainteresovati gledaoce da uzmu telefon i glasaju.

Đurđica - Moma mala

Brutalno mi je što oba polufinala zatvaraju izvođači koji su došli sa autentičnim zvukom i bez kalkulacija. Đurđica može biti veliko osveženje i iznenađenje. Ne verujem da se može umešati u trku za pobedu ali neki ozbiljan rezultat (top 5) u finalu može ostvariti. Vidim veliki potencijal u ovome i ako "slika" bude kao i "zvuk", imamo jednu vrlo zanimljivu priču na ovom PZE.

ZANIMLJIVE ČINJENICE:

- U ovom polufinalu nastupa 4 povratnika koji imaju ukupno 10 nastupa pre ovogodišnje PZE. Eegor i Mirna po jedan (Eegor ispao polufinalu a Mirna pobedila), Yanx čak 5 (jedno drugo, dva treća mesta, jedno finale i još jedno ispadanje) i Zejna (tri plasmana u finale, najbolji rezultat peto mesto).

- Zejna i Yanx su imale najviše pokušaja ali je njihov raspored vrlo zanimljiv. Dok je Yanx prvi put pokušala da ode na Evroviziju 2009. godine, Zejna je prvi put probala tek 2022. i vezala je čak tri uzastopna učešća na PZE. Njih dve deli samo dva učešća po brojnosti, ali Zejna je sve to spakovala u 4 godine dok Yanx u čak u 17 iako je Zejna starija 2 godine! Moguće da je do toga što je Zejna tada bila članica grupe Luna, dok je Yanx pokušavala da se probije u solo vodama.

- Yanx je, osim raspona godina od prvog do aktuelnog učešća, rekorderka u još nekim kategorijama. Naime, uz Dušana Svilara, jedina je učestvovala u sva tri otvorena formata po kojim je Srbija birala evrovizijskog predstavnika (Beovizija, Beosong, PZE). Takođe, učestvovala je na tri uzastopna nacionalna izbora sa otvorenim konkursom koja su se razvukla u čak 9 godina! Bila je na poslednjoj Beoviziji pre početka eksperimentisanja (2009.) i nakon toga se prijavila na Beosong u jeku popularnosti (2013.) pa je onda učestvovala i na povratničkoj Beoviziji 2018. godine. Čak je bila i u zatvorenom formatu (Na Evroviziji je bila prateći vokal Milanu Stankoviću 2010. godine).

- Mirna je upotpunila solističke pokušaje Moje 3, bar na nacionalnim finalima. Najuspešnija je Nevena koja je otišla na Evroviziju 2019. godine, dok je Sara Jo imala tu "nesreću" da joj se zadesi fenomen zvani Konstrakta u istoj godini.

- Luka Maksimović iz Kosmos Tripa je učestvovao na predsedničkim izborima. Iako nije političar nego komičar, mnogi ga vezuju upravo za satirično učešće na izborima. Muzikom su se (ozbiljno ili manje ozbiljno) bavili političari poput Mlađana Dinkića, ali niko nije pokušao da ode na Evroviziju. Luka je aktivni Jutjuber, a njihova uvezanost sa PZE je dosta veća - osim Brata Pelina, ovogodišnjeg učesnika (iz drugog polufinala), pre 6 godina smo imali Andriju Jo koji je bio drugi favorit publike, te neke manje poznate influensere poput Doris Milošević, a i Lea Stanković, iako nije učestvovala, bila je podrška pobedniku PZE 2023. Luku Bleku.

- Ovo je PZE sa najmanje učesnika od "ribrendinga". Beovizije 2019. i 2020. su takođe bile na koti 24, a najmanje učesnika, od povratka nacionalnog izbora, bila je povratnička Beovizija 2018. sa samo 17 učesnika - doduše, bez polufinala.

- Prvo polufinale je, po pravilu, drugo najgledanije veče od tri večeri na PZE što je i logično. Finale je bez premca, a otvaranje uvek privlači veću pažnju.

MOJA PROGNOZA TOP 3 ŽIRIJA I PUBLIKE:

Publika: 12 Zejna, 10 Eegor, 8 Kosmos Trip (iako 1. i 2. mesto mogu da se preokrenu pogotovo do finala, ako Eegor bude napravio neko ludilo, ali u polufinalu je glasanje lakše predvidivo)

Žiri: 12 Zejna, 10 Đurđica, 8 Yanx

MOJ TOP 3:

1. Kosmos Trip
2. Eegor
3. Lores

Moli se @Andrej da proveri sve ove podatke, ipak se zna ko je najbolji statističar na ovom forumu :)

Bosonogu Zejnu ce opet povezati sa bosonogom Loreen hahahahaahhaha..sta je briga!! Samo napred!

Back