Putovanja

A po čemu se ti Index lokali razlikuju od ostalih? Vidim i ta "Maja" i "Mirjana" drže roštilj kao i mnogi drugi lokali brze hrane, a i sendviča ima na brojnim mestima, počevši od pekara do specijalizovanih radnji sa sendvičima gde se mogu birati i sastav i prilozi. Jedino ako su izuzetno povoljni i prilagođeni đacima i studentima.

Index je zaista posebna vrsta sendviča koji se sprema na ploči za roštilj. Danas mu ne znam cenu, ali je dugo bio povoljniji od pljeskavice koja je isto popularna za obrok posle izlaska u grad, a veći i bogatiji.

Od kad sam prestao da koristim i voz i autobus i svuda se odvezem kolima, jedino oko čega brinem je kako naći parking. Novi Sad je pretežak po tom pitanju bilo gde da se uputim. Sreća pa je makar kod mog stana neka ogromna zelena površina gde se 200 automobila parkira pa pauku ne pada na pamet da ide da skuplja 200 njih.

A po čemu se ti Index lokali razlikuju od ostalih? Vidim i ta "Maja" i "Mirjana" drže roštilj kao i mnogi drugi lokali brze hrane, a i sendviča ima na brojnim mestima, počevši od pekara do specijalizovanih radnji sa sendvičima gde se mogu birati i sastav i prilozi. Jedino ako su izuzetno povoljni i prilagođeni đacima i studentima.
Mislim da je to više stvar nostalgije kao recimo nekada hot dog iz kioska u Bg. Kao što Doctor Who kaže, sendvič se sprema na grilu (šunka, sir, pečurke) i onda stavlja u kiflu sa prilozima. Verovatno je u vreme kada su krenuli da ga prodaju bio nešto skroz drugačije i novo, pa otud i taj legendarni status.

Jagodina tako ima tzv. tost specijal iz Pelivana, sendvič sa šunkom, zdenkom i ajvarom. Ne zvuči kao nešto naročito, ali nama koji smo na tome odrasli jeste.❤️

Proradila je nova verzija veb-sajta BAS-a na kom se sada mogu kupiti prevozne karte i platiti karticom. Trenutno se mogu kupiti samo za polaske iz Beograda (i povratne ukoliko ih određeni prevoznik ima), a potom se preuzmu u PDF formatu, a stignu i na email. Uskoro će biti dostupna i kupovina karata sa drugih polaznih stanica.​

A tu je i čudno pravilo, da se karta ne može odštampati kod kuće, već isključivo na zaštićenom papiru na BAS-u!

Budući da se karte mogu kupiti i za povratno putovanje, procedure njihove overe na autobuskim stanicama prilikom povratka, kao i važeće zakonske i podzakonske akte o putnim kartama, neophodno je da se karta kupljena online odštampa na zaštićenom papiru na Beogradskoj autobuskoj stanici. Ovo možete obaviti na jasno označenim mestima na Beogradskoj autobuskoj stanici pre ulaska na peron.

Da bi ste odštampali kartu kupljenu online dovoljno je da skenirate QR kod sa Vaše elektronske karte na uređaju za štampu karata.

Uvođenjem novog formata karte sa QR kodom, ulazak na peron na Beogradskoj autobuskoj stanici se vrši očitavanjem QR koda na karti. Ukoliko kartu niste odštampali pre ulaska na peron, neće Vam biti dozvoljen pristup peronu za ukrcavanje, tako da Vas molimo da pre ulaska na peron kartu odštampate na jasno označenim uređajima za štampu online karata. Karte kupljene i izdate na biletarnici Beogradske autobuske stanice su već odštampane na zaštićenom papiru i njih nije potrebno ponovo odštampati.​

Što se tiče peronskih karta, čini mi se da je stanična usluga 250 dinara, i ona se odnosi na one koji ulaze na perone za međugradske i međunarodne polaske (za prigradske se ne plaća) sa kupljenom kartom za neku destinaciju, odnosno 70 dinara za kraće relacije, npr. do Opova. A peronske karte od 300 dinara su valjda one kada neko hoće da uđe na peron bez karte za putovanje, tj. da bi npr. nekom pomogao oko prtljaga ili ima mesečnu markicu koja nije peronskog tipa (postoje i takve).

➡️ BAS.RS

Postoje i mesta tj stanice za koja regularno kartu sa qr kodom mozes kupiti u autobusu ali nisu zavedena u sistemu na stanici u Beogradu. I onda ako kupis povratnu kartu istu ne mozes overiti i rezervisati sediste na stanici u Beogradu nego kupiti peronsku j cekati ds vidis hoce li biti mesta za tebe bez overe i uci sa tom kartom u autobus.

Da, to je bilo i do sada, pa verovatno će i nastaviti sa tom praksom, jer prevoznicima je u interesu da prodaju što više karata, pa ako npr. neko uđe u Žarkovu umesto na glavnoj autobuskoj, plati vozaču koliko kaže, tj. praktično umanjenu cenu za iznos peronske (uz poneka odstupanja, znam da kod nekih penzioneri mogu kupiti kartu sa popustom i u jednom smeru, dok preko sajta BAS-a ima popust samo za povratnu). Ti njihovi QR kodovi nemaju nikakve veze sa QR kodovima za ulazak na perone na BAS-u. Možda ima smisla nekako napraviti univerzalni sistem u Srbiji, ali teško će to ići, BAS je preduzeće za sebe itd.

Ipak, ovo za štampu na samom BAS-u čudno zvuči. Pošto će uskoro uvesti i prodaju karata sa drugih polaznih stanica, kako misle da ljudi odštampaju tu, ako im neće biti dostupan taj famozni zaštićeni papir. Samo komplikacije...

I te povratne karte uglavnom su otvorenog tipa, povoljnije prilično (videh za neku relaciju u jednom smeru npr. 1030 dinara, a povratna 1430), ali dok s jedne strane imaš fleksibilnost da se vratiš kada želiš, sa druge nemaš garanciju da ćeš imati mesto na tom polasku.​

Ja uglavnom kupujem preko sajta Polazak karte, videćemo kako će izgledati taj sajt NS JGSP "Buska".

Svakako i kada se kupi karta na nekom trećem sajtu poput Polazak ili Flixbus, ako se kreće sa BAS-a, mora se dodatno tamo kupiti i peronska karta kako bi se pristupilo peronima i ušlo u autobus.

Te ultra povoljne cene povratnih karata stoje na sajtu za ukras, jer kad probam da ih kupim, i dalje obračunava po osnovnoj višoj ceni.

Kako to, koja konkretno? Probao sam za Niš, povratnu za 2250, i preusmeri me na plaćanje karticom i tamo takođe stoji ta cena... Naravno, mislim na cenu jedne povratne karte, a ne dve odvojene u suprotnim smerovima.

Je l' išao neko iz Srbije u EU skoro? Zanima me kako funkcioniše taj novi prelazak granice. Čuo sam nešto da se pasoš prisloni na čitač, slika te i onda čekaš da se ta fotka negde upload-uje, pa tek onda ideš na pasošku kontrolu.

Zar je krenula primena toga? Ja mislio od novembra, ali pročitah ovih dana da će opet biti odložen početak primene, ili se to možda odnosi samo na one prijave ulaska unapred?

Sutra putujem, pa ću javiti ako je nešto promenjeno.

Izgleda da jeste, mada niko ne spominje ono uzimanje otisaka prstiju što su najavili.

Hm, ok. Videćemo sutra u prepodnevnim časovima kako izgleda prelazak granice.

Back