Putovanja

Da, više bih voleo da nam je dao nagradu za domaćinstvo, ali ae, može i srebro.

Pa što ne pročitaš do kraja članak?

Nije poenta u 7 eur, 7 eur je taksa koja će se plaćati, a neki vid viznog režima jeste...

"Naime, EU planira da pooštri politike za ulazak u Uniju i donekle pooštri prednosti koje do sada imaju zemlje kandidati, pre svega iz regiona Zapadnog Balkana. Očekuje se da će za šest meseci od sada Evropska unija početi da primenjuje ETIAS sistem . ETIAS je skraćenica od Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja. To je potpuno elektronski sistem, koji omogućava i vodi evidenciju posetilaca iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengensku zonu. Na neki način liči na američki sistem elektronske dozvole putovanja (ESTA), koji služi sličnoj svrsi.

Prema ETIAS-u, putnici će morati obavezno da podnesu potvrdu svog identiteta, pošalju kopiju putne isprave i odgovore na niz pitanja o razlogu putovanja i pitanja koja se tiču njihove imovine i porodičnog statusa, kriminalne istorije, boravka u zemljama sukoba i druge osetljive teme. Za prijavu na ETIAS biće naplaćivana taksa od 7 evra, za sve putnike od 18 do 70 godina. Prijavu treba poslati najkasnije 96 sati pre datuma putovanja. Za maloletnike i osobe starije od 70 godina registracija je besplatna.

Dobijeno odobrenje od ETIAS-a važiće tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest meseci. Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan."

Dakle postoji određeno čekanje na odobrenje za ulazak, a ono može biti i ODBIJANJE... Ništa drugo nego određeni vid viznog režima.. 😉

Dakle postoji određeno čekanje na odobrenje za ulazak, a ono može biti i ODBIJANJE... Ništa drugo nego određeni vid viznog režima.. 😉
Upravo. Znači ništa od iznenadnog puta u EU za vikend, jer moraš najkasnije 96h pre da popuniš ovo lol.

Kako stoje stvari, iako me to nikad nije zanimalo, izgleda da dolazi vreme da eksploatišem dedino bugarsko poreklo i kao moja braća od tetke odem u Sofiju po EU pasoš lol.

• Like
Reactions: Mrm
Upravo. Znači ništa od iznenadnog puta u EU za vikend, jer moraš najkasnije 96h pre da popuniš ovo lol.

Kako stoje stvari, iako me to nikad nije zanimalo, izgleda da dolazi vreme da eksploatišem dedino bugarsko poreklo i kao moja braća od tetke odem u Sofiju po EU pasoš lol.
Lud si ako ne uradiš to..
To traje neko vreme, bolje što pre podnesi..
Moja drugarica je u Španiji, podnela je baš za bugarsko jer može da dobije, evo već 2 godine se čeka..

@Mrm pročitao sam tekst do kraja i nema tu ništa novo. O tome se priča već par godina.
Popuniš jednom, platiš i važi naredne tri godine. Nije to sad ne znam kakva komplikacija... procedura za vizu je obično dosta složenija.
Sa ovim se ne postiže apsolutno ništa, obično iživljavanje.
Slični formulari su se popunjavali i za ulazak u različite države u Covid periodu.

Ja mogu mađarsko da dobijem, ali jezik zaista ne mogu da savladam. Kad sam išao jednom tokom srednje škole, misleći da ću uspeti nekako da se provučem, riba dovukla konzula koji se maltene izdrao na mene na pećinskom engleskom i rekao da se vratim kad naučim jezik :D

Lud si ako ne uradiš to..
To traje neko vreme, bolje što pre podnesi..
Moja drugarica je u Španiji, podnela je baš za bugarsko jer može da dobije, evo već 2 godine se čeka..
Pa nisu ni Bugari budale da daju na lepe oči i selektivno poreklo

Kad su ušli u EU raspodelili Makedoncima pošto su mislili da će time da ih privole na svoju stranu, a kad su videli da to ne deluje dosta su pooštrili mere. Sad mora da se ima i znanje bugarskog, bugarske istorije itd.

@MilanB

Ne mora da znači da će svakom biti odobren ulazak, mora da se podnese 96 h pre puta, i čeka se ODOBRENJE..
To što će meni i tebi biti odobreno jer nemamo ništa problematično, ne znači da će svakom biti.. Ovo je vid sigurnosne prpvere, EU se ne šali na ovaj način..

U 99% slučajeva to je čista formalnost. Može da te odbije ako nemaš validan pasoš ili ako si menjao prezime ili si boravio na prostoru EU duže od 90 dana... ali zbog svega toga su mogli da ti ne dozvole ulaz i ranije. Ne traži ti izvod iz banke o finansijama ili potvrdu iz policije kao za vize.

Pa nisu ni Bugari budale da daju na lepe oči i selektivno poreklo

Kad su ušli u EU raspodelili Makedoncima pošto su mislili da će time da ih privole na svoju stranu, a kad su videli da to ne deluje dosta su pooštrili mere. Sad mora da se ima i znanje bugarskog, bugarske istorije itd.
Ne mora bugarski jezik, mora istorija i praznici njihovi da se uče to da..
Ali jezik ne mora, sad je bila pre mesec dana u ambasadi i dali su joj spisak od 7 prevodilaca ovde iz Srbije koji dolaze u obzir, platiš to naravno..
A moj prijatelj iz Mkd, Prilep, je čekao 5 godina dok nije dobio bugarsko državljanstvo..

Slažem se da je potpuno nebitno kada se ne odnosi an druge članice Šengena

Kriminalac iz Estonije može da dođe do Portugala bez da mu bilo ko šta kaže, dok neko ko je prekršio saobraćajno pravilo u Hrvatskoj mora da strepi oće li ga pustiti sledeći put.

Uglavnom iživljavanje nad slabijima. Kada bi se tako ophodili prema ilegalnim migrantima gde bi im bio kraj.

U 99% slučajeva to je čista formalnost. Može da te odbije ako nemaš validan pasoš ili ako si menjao prezime ili si boravio na prostoru EU duže od 90 dana... ali zbog svega toga su mogli da ti ne dozvole ulaz i ranije. Ne traži ti izvod iz banke o finansijama ili potvrdu iz policije kao za vize.
To je početak, videćemo kako će se sve to i za koga dalje razvijati..

Slažem se da je potpuno nebitno kada se ne odnosi an druge članice Šengena

Kriminalac iz Estonije može da dođe do Portugala bez da mu bilo ko šta kaže, dok neko ko je prekršio saobraćajno pravilo u Hrvatskoj mora da strepi oće li ga pustiti sledeći put.

Uglavnom iživljavanje nad slabijima. Kada bi se tako ophodili prema ilegalnim migrantima gde bi im bio kraj.
Hrvatska je u šengenu.. Mogu i njihovi krimosi u Portugal.. 😁

Mislim da je takođe simbolični gest za države tzv Zapadnog Balkana da je ulazak do 2030. u EU šargarepa na štapu, mada nije da to nismo znali do sada.

Hrvatska je u šengenu.. Mogu i njihovi krimosi u Portugal.. 😁
Pa da, Hrvatsku sam naveo kao primer. Neko iz Srbije u Hrvatskoj

Last edited:
  • Haha
Reactions: Mrm
Hvala bogu da fino razumem bugarski + imamo na FSC-u one bugarske pesme, odem u Sofiju, otpevam Koj šte skača letvata bez da cepne cepkata i eto meni EU pasoša, a vi plaćajte ETIAS.

A dobro, iako suvišno, bar se neće morati stalno cimati oko toga, nego jednom u tri godine.

Back