Serije

Nakon što sam odgledao finale ST, ne znam odakle bih počeo, najiskrenije. Generalno, mogu reći da sam zadovoljan kako su zaokružili priču, iako ima nekih manjih nedostataka. Pre svega mi je bilo jako emotivno i mislim da su svesno stavili fokus na to, što je zapravo i ok jer se završava jedna era. Većinu finala sam proveo ili sa suzama u očima ili plačući, nije me sramota reć. 😂 Znao sam da ću tako reagovati uzimajući u obzir to koliko se investiram u likove i krajnje emotivno doživljavam sve što gledam ili slušam. Evo nekih aspekata koje bih izdvojio:
-Finalna borba sa Veknom-produkcijski i vizuelno savršeno, ali mi se čini da je trajalo prekratko, odnosno da su trebali malo više vremena posvetiti finalizaciji tog dela priče;
-Sudbina El-ovo me je baš istripovalo na maks, negde sam do kraja verovao da je njena žrtva zapravo privid i da će se na kraju dogoditi neki plot tvist, što se zapravo i desilo, ali je ispalo da je zasnovan samo na Majkovoj fikciji, odnosno verovanju. U neku ruku mi je to ok, ali sa druge strane mi je smor što je sudbina glavnog heroja zapravo ostala na takav način nedorečena.
-Dr. Kay-ostalo mi je nejasno šta se sa njom desilo nakon nestanka El, taj deo je trebalo malo razraditi.
-Emotivni aspekt-tu ne treba da trošim mnogo reči, mnoge scene su me raznele-od El naravno, preko razgovora starije ekipe (Stiv, Robin, Nensi i Džonatan) i Hopera i Džojs do poslednje scene sa mlađom i najmlađom ekipom.
-Kada bih rangirao sezone, to bi izgledalo ovako nekako:
1. Prva-Uvod u priču, misterija, glumačka ekipa-uvuklo me je i obuzelo od prve epizode. 10/10
2. Četvrta-Kocept Vekninog prokletstva mi je bio ekstremno zanimljiv i čitav plot twist oko Vekne i Jedinice su mi zapravo bili mindblowing na više nivoa. 4 epizoda jedna od, ako ne i najbolja čitavog serijala. 10/10
3. Treća-Ovu sezonu sam odgledao bezmalo za dva dana i primetna mi je bila slabija naracija i prebacivanje fokusa sa misterije i horora na neki domen zabave i pop-kulture. Opet, bilo mi je nekako pitko i zanimljivo u svakom slučaju, a finale sezone je pokidalo. 9/10
4. Peta-Definitivno slabiji deo serijala, ali sasvim očekivano, uzimajući u obzir privođenje kraju cele priče. Svetle tačke-Holi i Derek, i pohvale za malo zapaženiju ulogu Vilerovih, pogotovo mame Karen. 8
5. Druga-Ne znam tačno razlog, ali druga sezona mi je od svih bila najviše "forgettable". Dosta mračnija atmosfera, fokus na Vilovim psihološkim traumama i nešto sporiji zapleti su verovatno imali uticaja, ali opet, konceptualno solidan nastavak prve. 7
Glumačka ekipa je stvarno sjajna, postoji jaka hemija i povezanost između njih i svi su stvarno uspeli da prenesu emociju i dočaraju neke stvari iz svakodnevnog života svih nas-ljubav, privrženost, prijateljstvo. Ne bih izdvajao, svako na svoj način je odlično odigrao ulogu. Takođe, ono što me je još kupilo jeste vremenski period u kom se odvija radnja. Osamdesete godine prošlog veka su stvarno vrhunski i vrlo verodostojno prikazane kroz sve sfere-muzike, garderobe, stila... ceo taj vajb me je baš oduševio. Sve u svemu, odlična serija, definitivno vredna gledanja i sigurno ću je još koji put pogledati. ❤️

I ja isto, samo bih zamenio drugo i treće mesto 😁
Tanka je linija i meni između treće i četvrte, ali prednost sam dao zapletu u četvrtoj koji mi je bio jači.

Iskreno, bolje je što nisam počeo da gledam pre kraja serije, ne smem da zamislim kako je bilo vama koji ste morali da čekate 3 godine do izlaska 5 sezone. 😂

Tanka je linija i meni između treće i četvrte, ali prednost sam dao zapletu u četvrtoj koji mi je bio jači.

Iskreno, bolje je što nisam počeo da gledam pre kraja serije, ne smem da zamislim kako je bilo vama koji ste morali da čekate 3 godine do izlaska 5 sezone. 😂
Pa ono, serija se gledala iznova i iznova svaki put pred novu sezonu tako da nije bilo baš toliko teško 🤣

Back