Moj najbolji drug ovde, austrijanac inače a sa kojim sam i gledao finale je predvideo Srbiji flop što mi nije prijalo nikako ali je bio od same Lukine pobede na PZE '23 (kad ga je čuo i video uživo) ) kritičan i u pravu a na moju žalost.
Zbog mene je naš nacionalni izbor propratio sa mnom i imao je jednog ali apsolutnog favorita(nisam se složio tada) za koga je rekao da mu je žao što ne predstavlja Srbiju ove godine a kunem se da reči te pesme iako ne govori srpski je naučio napamet i peva je, doduše komično sa nemačkim akcentom srpskog jezika.

U pitanju je Stefan Shy i pesma od ,,Jastuka do jastuka". Na moju početnu konstataciju da meni na sceni Stefan Shy deluje nesigurno i povučeno i da bi bio tezak flop na ESC-u on je imao odmah kontraargument da Stefan Shy jeste stidan ali da mu umetničko ime to i jasno govori samo za sebe i da to nije nikakav minus niti hendikep vec plus, jer je mističan a sto mi je licno tesko objasnjivo.
Dalje, Stefan po njemu ima i imao je najbolju pesmu, da je melodija i refren njemu kao nekom ko ne govori srpski, najprihvatljiviji jer brzo ulazi u uši, tera ga da peva a da je Stefan za razliku od mnogih po njemu, vokalno stabilan čak odličan i da bi smo sa njim prošli i kod publike i kod žirija jako dobro ali da smo mi srbi previše ubedjeni da uvek znamo najbolje i da nas zato a kad ne uspemo i flopnemo, svi mrze. To me je uvredilo u momentu

ali i navelo na razmišljanje pa i preispitivanje samog sebe pre svega.
Zasto ne Luka ni tada a ni sada na ESC-u po njemu je više razloga.
1. Jako loš i nikad slabiji vokal iz Srbije uživo, kaže, neoriginalan nastup za Evropu ( po njemu bleda kopija benda The Cure- Lullaby a Evropa to prepoznaje, kaze mozda ne i vi u Srbiji) kako samim nastupom u krevetu, gothic- crno belom odevnom kombinacijom koja simbolizuje apokslisu i tesku depresiju, frizurom koja je takodje kopija frontmena, i opet dodaje :,, Aleks, ja njega niti čujem niti razumem šta peva iako engleski tečno govorim. Jedino što jasno čujem je to šaputanje, Samo mi se spavaaa".
2. Pesma mu je premračna a tekst pesme mu je takodje premračan i kao stranac nije, a za razliku od Konstrakte uspeo da kroz tekst do kraja skapira šta je to Luka hteo da poruči odnosno kaže ???!!! Ni pored mog truda da mu objasnim, on kaže da i dalje taj tekst ne razume dobro i da ga zbunjuje to i toliko ,,spavanje"

, to i toliko šaputanje koje jedva čuje a ne samo da ne razume.

. Samo prenosim utisak.
3. Na moju konstataciju da je i Konstrakta samo pričala više nego pevala, imao je odmah kontraargument :,,Konstrakta deluje na prvu zbunjujuće, ne razumeš tekst ali te njena mimika, gestikulacija i fenomenalna moć da zavede i kameru i gledaoca i zbuni i oduševi, tera te da uhvatiš google i prevedeš to o čemu peva, a onda iako čudan tekst, jasno shvatiš poruku pesme a što sa Lukom nije slučaj koji loše glumi po njemu i neubedljiv je na sceni u svakom smislu".

Dodaje da je refren Konstrskte ,,kvaka" koja te tera da pevaš i bez da razumeš reči uz pokrete ruku i da je fenomenalan glumac i zna kako se treba ponasati na sceni. Nju voli baš ali baš !
4. Za Princa je rekao da je odličan vokal sa lošom pesmom a bi Srbija sa njim mozda samo kod dijaspore bolje prošla i da su mu pesma i nastup ala Moldavij po skoro svake godine, samo na kvadrat. Žanr pesme mu je totalno out, zastareo i u totalnom neskladu sa prinčevom pojavom za koju kaže da je tool/cool.
5.Nadja, odličan vokal ali po njemu mozda koji glas samo vise kod žirija i potop kod publuke jer mu je pesma smrtno dosadna.

Vokal, odličan takodje.
6. Baloš mu je bolji od Luke, bolja mu je i pesma (na moju žalost tako kaže) ali i Baloš mu je vokalno slab jako (automatski bojkot žirija i tu potencira) iako je bolji od Luke.
7. Džipsi mu se ne svidja i poput Luke, previše mu je androgen na sceni ali i kičast uz to.
8.Zejna, najbolji naš ženski vokal po njemu na PZE, najzaraznija pesma na prvu (slazem se) ali previše repetativna sa akcentom na ,,samo refren i to je sve što sam čuo uz odlican vokal. Uz ovu pesmu joj je po njemu nastup bio totalni promašaj i prestatičan".
9.Odlična, iako teška pesma kaže a koju bi po njemu žiri najviše nagradio je Boris Subotić a dodaje da je ,,taj mali" magnet za gay publiku i gledaoce jer mu deluje sladak i nefem uz to.

10. Jedna od najdosadnijih pesama mu je pesma Milana Bujakovica na kojeg je svrš.. bukvalno

kad ga je ugledao a ostao zatečen kvalitetom njegovog glasa i interpretacijom uprkos bledom utisku o pesmi. U fazonu ovaj bi sa odlicnom pesmom pokidao žiri a publika pala u trans zbog izgleda.
Njega i Stefana stidnog želi za Srbiju u budućnosti. Ovo su podvlačim ne moji, već utisci nekog ko nije srbin, ne razume srpski ali je fan Evrovizije poput nas. Negde se slažemo u mišljenjima, negde nikako.

Sve ove cure tipa Milica P, Tea, Teodora Dž. su mu a sa tipom pesama koje pevaju za nase tržište isti rang sa Loco, Loco te ako njih nekad posaljemo da mu ne kukam opet na žestok flop koji im predvidja jer po njemu su unapred težak flop za koji podvlači, niti žiri a ni publika neće glasati. Publika ce podrzati u smislu veselo i lepo ali nece glasati za to.
Izvinjavam se na preopširnosti ali volim Srbiju i pokušavam da bar malo približim utiske nekog koga poznajem super, gleda sve pa i svoju Austriju realno, kojoj je takodje predvideo mlak plasman bez obzira na kako on kaze lazni hajp oko pesme.
Luku volim i ne kajem se što mi je bio prvi favorit ali i flop nije smak sveta već lekcija iz koje moramo nešto naučiti.