Iskreno, ni sam više ne znam šta da mislim, ali interni izbor pod upravom RTS-a – posebno trenutnog srpskog ESC tima – može biti toliko razočaravajući i bolan za nas, pre svega zbog vrlo verovatnog izbora tog jednog jedinog izvođača i te jedne jedine pesme.
Možemo mi da maštamo o Zorji ili Džordžiju, koje bi većina nas, verujem, oberučke prihvatila već sada… ali šta ako RTS, izabere nekog svog "pulena" ili nekog metuzalema koji doduše ima vokal, ali je poslednji put pratio ESC još 2008? Šta ako su spremni da bi se spasli daljih prozivki i kritika izaberu nekog SNS pulena kako bi kompenzovali nesporazume i debele kritike?
I ne zaboravimo: RTS može bez ikakvog obrazloženja u sluĉaju intetnog izbora, da ponudi učešće kome god želi i sa čime god oni žele.
A zamislite i da zaista izaberu Zorju, ali u poslednjem trenutku – tipično za RTS u "minut do 12" – i onda joj nametnu pesmu po njihovom ukusu ili joj kažu nešto u fazonu: „Dajemo ti priliku, napravi pesmu sa svojima timom u ova 2, 3 meseca, osmislite nastup i to ide na ESC '26.“ Tu tek može sve da se raspadne ali i njen potencijal protraći.
RTS, nažalost, nema ni volju ni strategiju ali ni želju da pobedimo. To se i vidi i oseća. Pred njima je godinama samo jedan jedini jasan cilj, a to je da se sa nekom prosečnom pesmom na srpskom jeziku, nekako uguramo u finale i zauzmemo to standardno 18. mesto. To se kod njih već smatra ogromnim uspehom jer smo, je l' te, "mala zemlja".
S druge strane, Džordži je objavio album, ali pesmu za PZE '26 čuva, ima je u pripremnoj fazi i tek joj se planira ozbiljno posvetiti. Kako kaže, pesma ima "jako dobru foru", iako nije siguran da bi mu RTS to uopšte odobrio ali neće da otkriva ništa– jer je pesma u kojoj je on potpuno svoj, bez spoljnog upliva, aludira verujem na prethodnu nametnutu ,,Rolerkoster". A ove godine, dodaje, veruje čvrsto u to što on stvara za PZE a time puca na ozbiljno visok plasman, dodaje.
Zato, iskreno – imam više poverenja da će Zorja ili Džordži, svako na svoj način (mada ih nikako ne bih voleo u istoj godini, to neeee pleasseee), ponuditi nešto konkurentno. Mnogo više nego što verujem da će interni izbor "ko zna koga" i jedna jedina pesma doneti bilo šta dobro nama ali i Srbiji na ESC-u naredne godine.
Da našeg predstavnika bira, recimo, francuski emiter – odmah bih rekao: idemo interno, bez dileme. Ali sa RTS-om? To je mačka u džaku, i još jedna godina u kojoj će se većina fanova vrlo moguće, osećati baš kao sada, posle Princa.
Da li smo spremni za još jednu godinu sa gorkim ukusom u ustima? Iskreno – nisam siguran.