rs Srbija 2025: Princ - Mila

Mislim da je sam bojkot RTSa, mnogo veci problem od krize autorstva sto je takodje jedan od problema. Dzabe njima festival, ako ce svi da ga bojkotuju i onda da organizuju na onako los nacin kao ove godine. Mislim da dokle god je ovakva situacija u zemlji, PZE nema poentu.

Moze interno ako se ide sa idejom da se napravi neki projekat za dobar plasman, pa da se u to ulozi i tome posveti temeljno. Ali najveci problem je stav RTS-a, nema tog nacina izbora sa kojim bi oni napravili neki pomak sto smo mi imali priliku da vidimo kroz dugi niz godina za nama.

I koja je to fora sa sponzorima? Pa drugi emiteri sigurno imaju sponzora koliko hoćeš, što se naši blamiraju i glume da su alergični na pare?

Ja ne z otkud to da Srbija nema sponzore?
Zar nije turistička organizacija Srbije bila jedan od sponzora prethodnih godina pa se mahalo i njihovim zastavicama u zelenoj sobi?

Još neka misao i zavezaću.

što se tiče bavljenja konceptom nastupa bolje nekad i da se ne bave, jer ako pričaš šuplju priču da nešto znači, to već ne znači ništa. Pleši ako je brza pesma, nunaj se ako je spora. Tako Princ, tako Baloš prošle godine na PzE kad ništa nije bilo povezano. Pa Maja je imala u odnosu na njih koncept nad konceptima sa fundus haljinom i gipsom, koncept se desi nekad ne razmišljajući o stvaranju pa se stvori sam po sebi.

Ja nisam za održavanje pze-a po svaku cenu. Jednostavno neka raspišu konkurs ali ako pesme ne zadovolje kriterijume neka otkažu festival i izaberu nekoga interno. Ne vidim problem da se preskoči jedna godina nacionalnog izbora, tolike države ga ni nemaju.

Ja verujem RTSu za interno jer ako pozovu dobrog konpozitora i ne smaraju ga previse, taj ce mnogo bolju pesmu da napravi nego kada zna da treba da bi trebalo da se takmici protiv otuznih bratanaca i komsija metuzalema iz PGPa i likova koji namestaju glasove.

Mnogo manje ima RTS da zasere tako nego sa NFom.

Pa znači problem je selekciona komisija koja pušta bratance i komšije, a ne nf kao takvo. I kome onda da verujemo da će pozvati tog dobrog kompozitora. Hoće i kompozitor biti nečiji bratanac? Sa nf-om bar imamo koliki toliki uticaj i uvid u to šta se dešava.

Iskreno, ni sam više ne znam šta da mislim, ali interni izbor pod upravom RTS-a – posebno trenutnog srpskog ESC tima – može biti toliko razočaravajući i bolan za nas, pre svega zbog vrlo verovatnog izbora tog jednog jedinog izvođača i te jedne jedine pesme.

Možemo mi da maštamo o Zorji ili Džordžiju, koje bi većina nas, verujem, oberučke prihvatila već sada… ali šta ako RTS, izabere nekog svog "pulena" ili nekog metuzalema koji doduše ima vokal, ali je poslednji put pratio ESC još 2008? Šta ako su spremni da bi se spasli daljih prozivki i kritika izaberu nekog SNS pulena kako bi kompenzovali nesporazume i debele kritike?
I ne zaboravimo: RTS može bez ikakvog obrazloženja u sluĉaju intetnog izbora, da ponudi učešće kome god želi i sa čime god oni žele. ☝️

A zamislite i da zaista izaberu Zorju, ali u poslednjem trenutku – tipično za RTS u "minut do 12" – i onda joj nametnu pesmu po njihovom ukusu ili joj kažu nešto u fazonu: „Dajemo ti priliku, napravi pesmu sa svojima timom u ova 2, 3 meseca, osmislite nastup i to ide na ESC '26.“ Tu tek može sve da se raspadne ali i njen potencijal protraći.

RTS, nažalost, nema ni volju ni strategiju ali ni želju da pobedimo. To se i vidi i oseća. Pred njima je godinama samo jedan jedini jasan cilj, a to je da se sa nekom prosečnom pesmom na srpskom jeziku, nekako uguramo u finale i zauzmemo to standardno 18. mesto. To se kod njih već smatra ogromnim uspehom jer smo, je l' te, "mala zemlja".

S druge strane, Džordži je objavio album, ali pesmu za PZE '26 čuva, ima je u pripremnoj fazi i tek joj se planira ozbiljno posvetiti. Kako kaže, pesma ima "jako dobru foru", iako nije siguran da bi mu RTS to uopšte odobrio ali neće da otkriva ništa– jer je pesma u kojoj je on potpuno svoj, bez spoljnog upliva, aludira verujem na prethodnu nametnutu ,,Rolerkoster". A ove godine, dodaje, veruje čvrsto u to što on stvara za PZE a time puca na ozbiljno visok plasman, dodaje.

Zato, iskreno – imam više poverenja da će Zorja ili Džordži, svako na svoj način (mada ih nikako ne bih voleo u istoj godini, to neeee pleasseee), ponuditi nešto konkurentno. Mnogo više nego što verujem da će interni izbor "ko zna koga" i jedna jedina pesma doneti bilo šta dobro nama ali i Srbiji na ESC-u naredne godine.

Da našeg predstavnika bira, recimo, francuski emiter – odmah bih rekao: idemo interno, bez dileme. Ali sa RTS-om? To je mačka u džaku, i još jedna godina u kojoj će se većina fanova vrlo moguće, osećati baš kao sada, posle Princa.

Da li smo spremni za još jednu godinu sa gorkim ukusom u ustima? Iskreno – nisam siguran.

Last edited:
A i treba napomenuti da obe Zorjine pesme kod nas nisu postali hitovi, koji se godinama slusaju. Mada retko sta danas kod nas postane hit, bas smo u velikoj krizi.

To što je (P)ijana Bogićević za**ala nastup, ne znači da je paket bio loš. Definitivno se moralo mnogo više raditi na stage presensu i na nastupu, ali makar je za taj period pesma pratila neke muzičke trendove i nije zaostala u srednjem veku. Meni se interni izbor i dalje čini kao vrlo realan scenario, ali pod uslovom da se ozbiljno i temeljno pristupi celom projektu. Nažalost, nakon ove godine uopšte više nemam poverenja u PZE i plašim se da nas opet čeka maltretiranje sa gomilom abitnih, nekonkurentnih i neslušljivih pesama i da će se opet ponoviti neki splet nesrećnih okolnosti poput Princa ove godine.

Mislim da je to sa Tijanom bio potpuni promasaj realno, ali drago mi je da smo se jednom opekli sa stranim autorom sa generickim ESC pesmama i da se to ne bi vise desilo.

A na konto podrumara preko veze - mnogo je lakse progurati nekog svog medju 30 izvodjaca/autora gde je jos 10 metuzalema uradilo isto, nego medju 1-3. Realno su nasim svim internim izborima bili super autori i kvalitetni izvodjaci. Da li su se neki zajebali malo sa pesmama, jesu jbga, ali nista prestrasno. Najgora je bila Tijana, pa Kovaci, ali je sve imalo bar dobru ideju.

Intervizija u septembru. Učešće potvrdilo 9 zemalja. Očekuje se i učešće Srbije, ako je verovati ruskim medijima. Ko bi mogao ići? Očekujem da to takmičenje bude svedenije, gde će interpretacija biti u prvom planu

Back