Koliko bi ko od "favorita" PZE imao šanse na ESC, po meni.
1. Mimi - mislim da bi sam njen kult kao izvođača, plus kao pesma sa ubedljivo najviše lajkova pre nastupa skoro sigurno ušla u finale u ovakvoj konkurenciji. Ističe se po zvuku, nastup na PZE je bio loš, ali je najlakše ispeglati loš stejdžing. Mogla bi angažovati dijasporu, pokog stranca (dobro se kotirala na stranim PZE rankinzima) i to bi bilo sasvim dovoljno. Dao bih joj 80% šanse za finale, ovih 20 samo kao skepticizam da bi bila kuvana noga na sceni.
2. tam - iako su strepnje da je kilava na sceni bile delimično tačne, u finalu se drastično popravila i sa takvom energijom uz verovatno najkeči pesmu PZE bi definitivno imala šanse za finale. Generalno gledano pesma koja bi najviše hajpovala forum, a sa kojom bi imali realistične šanse za finale. Opet ne garant, rekao bih jedno 70% uzimajući u obzir samo finalni nastup.
3. Haremke - ovo bi bilo nešto skroz drugačije od Srbije, što bi verovatno uprlo oči Evrope u nas, obrnuto od Princa. Publicitet je uvek dobar, razapinjali bi ih po medijima i isto tako veličali po nekim drugim medijima i ESC krugovima. Pesma je prijemčiva i mislim da bi za finale imali jedno 60% šanse.
4. oxajo - ljudi bi možda na prvu rekli ovo je delulu, ali sluš ovako. Prvo, pesma je indie rok fazon koji nema preteranu konkurenciju na ESC, skoro nikakvu ako oduzmeš Katarsis koji je ipak dosta mračnija estetika. Drugo, nastup sa PZE bi mogao da preslikaš na ESC (naravno sa istim ili boljim uglovima kamere) i to bi vizuelno bilo jako pamtljivo. Melodijski ne bi bilo svačiji fah, ali bi imalo svoju vernu publiku fanova poput Nape iz Portugala. Za finale bih rekao jedno 45% šanse.
*ovde negde je Princ*
6. Vukayla - da, bilo je velikog hajpa na forumu. Da, i mi smo bili hajpovani. Ipak, hajp je zamro u trenutku kad je tam poboljšala nastup u finalu, što govori o tome da bi girl pop boljeg nastupa pojeo dah po dah za doručak, nažalost. Estetika je lepa, ali ona nema dovoljno iskustva da proda ovu pesmu tako da se svima svidi. Iskreno, ne bih joj dao više od 30% šanse prolaska u finale.
7. Bojana x David - na prvu zvuči kao lokalni radijski hit, a onda skontaš da je imala manje lajkova od pola finalista i da je nastup bio bejzik i čizi. Čak su se i degradirali u odnosu na godinu pre po pitanju stejdžinga. Daje jak JESC vajb, što ne bi trebalo da bude od pesme koju treba shvatiti ozbiljno (nije kao VAEB da je cela poenta kako ne shvataju sebe ozbiljno). Jasno je kako su došli do vrha tvta u finalu, a na ESC bez toga za finale bih im dao 25% šanse da uđu.