rs Srbija 2025: Princ - Mila

Takođe, ne mogu da nađem nikakve podatke od strane RTS-a
Biće u ponedeljak, tad redovno stižu NIELSEN-ovi rezultati. Mada, da su rezultati dobri, hvalili bi se oni sinoć u TVD3 tako da ne vidim neki razlog za optimizam u tom pogledu. S obzirom na haos sa protestima juče, kako god da je dobro je.

Ono što kod onih koji su gledali preovladava kao utisak jeste da je Duška ove godine zaista preterala, i svi se slažu da je vreme za novog komentatora.

Vreme je za novo sve, od šefa delegacije, Olje, Duške, čitave delegacije, pa i ljudi koji su u komisiji.

Uroš Marković je šef delegacije.

Prošle godine je Teya Dora dobila dosta glasova van dijaspore po 5 od Azerbejdžana i Kipra i 1 bod od Portugala,tako da nije nju samo dijaspora provukla u finale kao ni Luke Blacka.

Naša 0 od ostatka sveta mi je isto zabrinjavajuća. Toliko naših ljudi po svetu, još su mnogi pisali po mrežama kako su glasali iz SAD, Kine, Meksika...

Bar smo par mitova razbili:

1. Dijaspora više nije dovoljna za prolazak u finale, moraju se pokupiti i glasovi sa strane
2. Željko Joksimović stil pesama više nema šta da traži na ESC
3. Pesma bez adekvatnog nastupa je no-no

Ko god se prijavljuje na PzE26 ovo da urami i drži iznad svog stola dok piše pesmu i da se drži ovoga kao onih 10 Božijih zapovesti

ma kakva gledanost, poal ljudi gledalo na yt jer me mogu da podnesu onu pijanu "gospodju" koaj lupa gluposti 3 sata. plus nikoga nije bolelo cose za princa pa nisu ni imali razloga da gledaju

Vreme je za novo sve, od šefa delegacije, Olje, Duške, čitave delegacije, pa i ljudi koji su u komisiji.
Olja može.
Nemamo puno ljudi koji bi politički izdržali i podržali "satanistički" nastup.

Jedino ako bi mogla sebi da u pravila upiše jedan "wild card" za poboljšanje "televizičnosti", to mi je bolja varijanta nego da pušta 36 pesama zbog neke buduće Konstrakte.

Lični osvrt na učešće Srbije na Evroviziji

Nakon još jednog očekivanog, ali ipak razočaravajućeg ishoda na ESC '25, želim izneti nekoliko mojih ključnih zapažanja i predloga za promene.

Osvrt na proces i kontekst

Već godinama pratimo sličan scenario: RTS organizuje nacionalni izbor početkom marta, pobednik ima samo desetak dana za finalnu produkciju, a naša očekivanja uprkos tom lošem segmentu i prekasnoj finalizaciji ostaju i dalje previsoka. Nedostatak vremena dovodi do površnih koncepata nastupa, loše režije i neadekvatnog kadriranja, što nas drži iza evropske konkurencije.

Režija nastupa:

Vizuelni deo naših nastupa i dalje ne prati emotivni impuls pesme ili samo površno. Kadriranje ne ističe izvođača, scenografija ne gradi upečatljiv doživljaj, a rasveta, očaj. Motaju se tu godinama neka crvena, plava i ljubičasta ekranizacija sa manjim izuzetcima i to je to, za drugo ne znamo. To je već jasna i simptomatična nekreativnost i bezidejnost RTS-a, podvlačim, godinama. Iako je bilo minimalnih pomaka u odnosu na prethodne godine, RTS pokazuje otpor i elementarno neznanje prema sistemskim inovacijama koje bi podigle kvalitet naših scenskih rešenja.

Autori pesama:

RTS već godinama sopstveni izbor temelji na lošim ponudama u autorstvu time i autorski tandem Bačić/Nikolić je samo posledica a ne uzrok, još manje bilo kakvo rešenje. Taj dvojac je stvorio nebrojene baladne šablone, sa aranžmanima koji odolevaju modernizaciji i ignorišu ili ne prate ESC trendove. U slučaju Princa i pesme Mila, takav autorski pristup značio je odsustvo savremenih elemenata i neminovan neuspeh. Umesto da se rizikuje s autorima sa evro-scene, uloži tu u pomak, mi smo, bar danas sa ponudjenim repertoarom zakasnili dve decenije.

Aktivnije uključivanje OGAE

OGAE udruženje mora da preuzme proaktivniju ulogu i formalizovanu komunikaciju RTS-u da ponudi.

Redovni izveštaji i predlozi RTS-u nakon svake sezone.

Radne grupe i konsultacije

Kapilarno uključivanje stručnjaka i poznavaoca i reprezentativna ponuda konkretnih rešenja u evaluaciju kako pripremnih tako finalnih pravila.

Predlozi za unapređenje PZE

Pomeraње datuma na početak, najkasnije na sredinu februara, kako bi pobednik imao dovoljno vremena za doradu pesme i nastupa.

Ukidanje jezičkih barijera – sloboda izvođačima da pevaju na bilo kom jeziku.

Predlog za pozivne konkurse za autore i izvodjače.

Privlačenje etabliranih kompozitora iz evrozone.

Ograničenje glasanja na 1 broj 1 glas, sve drugo, sada već jasno postaće sindrom ne samo sporadični simptom B&D.

Povećanje članova žirija i više mladjih ljudi u njemu kao i celom procesu.

Davanje istima jasne instrukcije prilikom glasanja

Bez konkretnih akcija i sistemskog učešća OGAE Srbije, fanovi će ostati samo nemi posmatrači promena koje nikada ne dolaze.

Ovaj neuspeh treba da posluži kao alarm: samo kroz hrabre promene u režiji, selekciji autora i transparentnom pristupu organizacije možemo očekivati da Srbija postane konkurentna na Evroviziji.

Sve drugo, trabunjanje u prazno.

OGAE udruženje mora da preuzme proaktivniju ulogu i formalizovanu komunikaciju RTS-u da ponudi.
Ja ne sumnjam u to da je OGAE spreman da ponudi RTS-u svoje savete, iskustvo i pomoć.

To da li je zbor metuzalema tamo spreman da to sasluša je drugi par opanaka. Nikad se RTS nije pretrgao oko slušanja tuđih saveta, makar ne trenutna postava.

Preduslov za sve ovo što spominješ su novi ljudi. Pre bih studentima FDU-a dao da vode ceo proces nego Zabavnoj redakciji RTS-a

@ Lexi

Sve potpisujem, samo mi je sporan ovaj dio oko davanja smjernica članovima žirija. To nikako ne treba da pređe granicu slobode izbora i ličnog uvjerenja. Smjernica da u smislu toga da se kaže da eto, čisto pred glasanje uzmu u obzir i potencijalni nastup tamo da li bi kao paket bio dobar, mozda i da svi budu bolje upoznati sa konkurencijom koja do tada bude u istom polufinalu (ako žrijeb bude prije toga) itd. Nikako da ta smjernica bude direktan uput koga favorizovati jer to onda gubi smisao.

Apsolutno sam za povećanje broja članova žirija, samo što se bojim da (kao što rekoh i ranije) RTS jedva pronađe i ovih 5 a i neki od njih se ponavljaju na par godina.

U svakom slučaju, pristup RTS-a po mnogim pitanjima vezanim za Evroviziju mora biti drugačiji.

Dragi @Albatros i @Stole, apsolutno sam na smernice žiriju mislio koje je Stole pomenuo a ne na ukidanje slobode žiriju ili sugestiju za koga da glasaju. 🤞
Ako im nebi dali slobodu, onda neka sami interno izaberu ili neka rade vala šta god i kako god hoće.
Rvanje sa njima, ne vredi niti je moguće. Naša želja, sigurno je ozbiljniji i konkretniji pristup svemu, ali moraju struktura i pristup poslu kao najbitniji uslov za uspeh da se korenito menjaju.
Da li oni to žele?! Sumnjam.
Ovaj šamar realnosti njima...meni baš prija najiskrenije a iako zvuči suludo. 🤝

Ako ja dobro tumacim rezultate, u Luksemburgu je vise glasova dobila Nina Zizic nego Princ. Isti slucaj i u Ceskoj.

Blam. Pogotovo sto smo se, ako se ne varam, uzdali u Luksemburg da nas mozda kao prosle godine uvuce u finale

Back