rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Ona a i ostali koji se slazu u utisku sa njom su sigurno odraz odredjenog procenta publike sa ESC. Ovi sto reaguju su jos i tolerantni jer su hard core fanovi ESCa. Obicna publika ce biti strozija.
Voleo bih da Lavina prilagodi pesmu tako da zadovolji te kritike ali i da nastavi da se svidja nama kojima je i sada savrsena.
Mislim da nema potrebe da se išta prilagođavaju bilo kome i treba da ostanu potpuno svoji.
Ovo je tip pesme koji će određena publika voleti, druga nikako neće i to je sasvim u redu. 🔥
Mislim da je krajnji ishod i takvoj situaciji uvek bolji nego da su skoro svima negde dobri i fini, a retko kome se izdvajaju (kao recimo Teya Dora).

Ona a i ostali koji se slazu u utisku sa njom su sigurno odraz odredjenog procenta publike sa ESC. Ovi sto reaguju su jos i tolerantni jer su hard core fanovi ESCa. Obicna publika ce biti strozija.
Voleo bih da Lavina prilagodi pesmu tako da zadovolji te kritike ali i da nastavi da se svidja nama kojima je i sada savrsena.
Lavina se jako prilagodila time što se pesma sviđa mnogima koji uopšte ne slušaju taj žanr. Znači da su napravili slojevitu pesmu i približili je publici koja oseća i samim tim ruši barijere ukusa, (ne) razumevanja jezika, nezavisno da li jesi ili nisi progressiv metal glava. Sve to pada u vodu i ostaje čista emocija i nezaboravna upečatljivost.
To govori dovoljno o jačini same pesme.

Mislim da nema potrebe da se išta prilagođavaju bilo kome i treba da ostanu potpuno svoji.
Ovo je tip pesme koji će određena publika voleti, druga nikako neće i to je sasvim u redu. 🔥
Mislim da je krajnji ishod i takvoj situaciji uvek bolji nego da su skoro svima negde dobri i fini, a retko kome se izdvajaju (kao recimo Teya Dora).
Potpuno se slažem sa vama. Ništa ne treba menjati da bi se zadovoljila neka druga polovina kojoj se možda neće svideti. Ako ne možeš sačekati da se klupko odmota oko pesme, onda i nemoj. Gledam ESC Scoreboard. Konstantno smo na sredini. I kada su ulazite nove pesme, mi smo ostajali uvek u sredini i ni jedna nova pesma koja je dolazila nas nije poremetila. To je dokaz da ova pesma već ima svoje hardcore fanove koji su odlučili da smo im mi br.1 i dalje nema. Naša pesma je jedinstvena na takmičenju, slične našoj nema. A to znači da svakoj osobi kome je naša pesma omiljena, ima da da svih 10 glasova za nas jer nema slične pesme kao naše da se dele glasovi. Na Esc Pollu smo na velikom 8 mestu od 35. Već imamo svoje fanove. NISTA NE DIRATI

Upravo to, svako ko iole vrednuje emotivni aspekt same pesme i scensku izražajnost izvođača (a ima takvih i to poprilično, verovali ili ne), neće ostati imun na pesmu, iako žanr nije u užem krugu nečega što inače sluša. I mislim da nam je to najveći plus ove godine.

Sećam se kad je Konstrakta ubacila prevod na engleski u pf da su se Toy i Goy jako iznervirali, jer im se svakako nije dopadala o čemu god da je bio tekst, a sa tim prevodom im je tek ubola živac. Tako da ljude koje neka pesma nervira nerviraće ih i svaki pokušaj prilagođavanja iste, jer su tako rešili.

Takođe, Konstrakta da se više od tog prevoda morala i pokušavala prilagoditi, mislim da ne bi ni otišla na Evroviziju jer bi to bio apsolutno neizvodljivo. Trebala bi joj skroz druga pesma.

Tako isto za Lavinu, ne treba nikakvo drastično menjanje forme, već samo isto ovo ali još jače.

Ne možemo menjati ljude ni takmičenje. I po meni ova pesma ni ne treba da se svima dopada, jer bih se onda zapitala. Nemaju svi ljudi imaju isti senzibilitet i osećaj za muziku, i to ništa nije do Lavine nego do tih ljudi.

Meni su Đorđina Šanel i Toy i Goy reper za uspeh. Ako im se svidimo, onda smo neviđeni maleri.
Svaki put kad su nas hvalili, prošli smo kao bosi po trnju. Bolje nek oni nas opljulju i zgražavaju se, to je poželjno.

Svakako, momci će sami odlučiti šta je najbolje za njih, da li će raditi rewamp pesme, pevati je na engleskom, koristiti titlove i slično. I smatram da o tome treba da odluče isključivo njih šestorica.

Opcija imaju, budžet za nastup je, kako i sami kažu, bolji, a svoju publiku već imaju — što je u krajnjoj liniji i najvažnije.

Lično, voleo bih da Luka prvi refren otpeva za pola tona više, a još više da ga izvede punim glasom, kao i drugi refren, dok bi „whispering“ ostavio samo za strofe. Ipak, to je samo moje mišljenje i način na koji ja vidim kako bi pesma u celini mogla da bude vokalno još efektnija.

Nema poente prilagođavanje. Kome se pjesma sviđa taj će ih podržati, kome ne teško da će ga bilo šta ubijediti da glasa. Pjesma je svakako prilagođena Evroviziji. Generalno, složio bih se sa njom da dugo treba pjesmi do nekog vrhunca, to sam primijetio i dok sam prvi put slušao pjesmu, a npr. i crnogorska pjesma iz 2016. baš ono ide jako od početka, pa ih je televoting tada skroz izignirisao, iako se meni lično više sviđa The Real Thing.

The Real Thing i Kraj mene nemaju veze sa vezom, muzički pre svega. Ne znam čemu to poređenje, Highway furaju nešto između pop i alternativnog roka. I šta vredi što "ide jako" od početka kada je u globalu bila bez ikakvog vrhunca i energije bez. Potpuno nonsens paralela.

Pricali smo o ovome i ranije, ali stvarno bi RTS mogao da razmisli da pomeri PZE ranije, nekad pocetkom februara. Bas me nervira sto se posle PZE-a sve radi u nekoj zurbi, umesto da se natenane isplanira sve. Narocito sto uglavnom nemamo gotov proizvod koji bi mogao direktno da se prenese na evrovizijsku scenu poput Svedske ili Finske, koji vec imaju nastupe spremne za veliku scenu. Evo i momci iz Lavine kazu da bukvalno nisu imali vremena da se odmore, a isti slucaj je bio i sa Teyom i Lukom posle PZE-a.

• Like
Reactions: FFM
The Real Thing i Kraj mene nemaju veze sa vezom, muzički pre svega. Ne znam čemu to poređenje, Highway furaju nešto između pop i alternativnog roka. I šta vredi što "ide jako" od početka kada je u globalu bila bez ikakvog vrhunca i energije bez. Potpuno nonsens paralela.
Pa nisu isto, ali nije baš da muzički nemaju veze s vezom. I jedno i drugo predstavljaju tvrđi zvuk i nešto što je u evrovizijskim okvirima alt paket. The Real Thing tada kada su pop pjesme imale svoje zlatno doba na Eurosongu su bili nešto baš alternativno i neočekivano od Crne Gore poslije Kneza. Htio sam reći da nema nekih pravila na Eurosongu u tome da li će pjesma koja ima vrhunac na kraju proći bolje od one koja je cijelo vrijeme u nekom žaru, ako ima nešto za šta mogu da se obični gledaoci navuku koji možda i ne razumiju pjesmu.

Vidim da momci iz Lavine nisu prijavljeni za "Nordic Eurovision pre party" tako da ih tamo nece biti. Ako se ne varam, slede Amsterdam, Bukurešt i na kraju London. Ne znam da li bi voleo da ih vidim barem na 1 pre party-ju ili ići direktno na ESC

I ja mislim da njih treba samo pustiti da izvedu pesmu kako su oni zamislili. Ne jurimo nikakva univerzalna kriticka priznanja i pobede. Poslali smo nesto drugacije, specificno, i samo hrabro treba ici sa tim do kraja. Kome se svidi super, kome ne, iskrena autenticnost zasluzuje bar postovanje.

Sećam se intervjua koji je Jan Bors radio sa nekadašnjim šefom mađarske delegacije na ESC i baš je spominjao tada kako su oni potpuno pustili AWS da budu svoji i da smatraju da su i zbog toga prošli u finale, jer da su ih kontrolisali na bilo koji način ne bi to bilo to. Isto tako i sa Lavinom kapiram da je najbolje, samo ne diraj ništa i pusti.

Evrovizija je timski projekat. Izuzev možda Konstrakte, nismo imali predstavnika koji je sam, odnosno samo sa svojim timom, imao ideju kako da pruži najbolji paket.

Kod Lavine ima dosta prostora za poboljšanje, u skoro svakom segmentu, najviše možda vizuelno (pozadina, animacije, uloga benda, pa na kraju i pevanje). Bitno je timski razmeniti ideje i dobiti najbolje što se može. Možda bi mogli u finale i sa preslikanim nastupom sa PZE-a, ali da ima prostora za poboljšanje, ima.

Ma kakvo prilagođavanje, to ostavimo drugim državama sa svojim pesmama iz epruvete za izvođače čija diskografija nije postojala pre takmičenja i nestaće posle istog u vidu magle.

Oni su među retkim (možda i jedini ove godine koje sam primetila?!) koji muziku stvaraju po onom pravom, sada već old school stilu gde pesme imaju svoj početak, progresiju i kraj.

Njihove pesme inače traju po 5-7 minuta helouu. Ti ljudi ne bi preživeli kad bi seli da slušaju albume bendova od pre nekoliko decenija. Prosto ako nemaš strpljenja za takav tip muzike gde pesma ima svoju gradaciju od prve do poslednje sekunde jer ti je attention span spržen to je tvoj problem i onda ova muzika nije za tebe.

U tome i jeste caka što se njih (nas na ESC ove godine) tiče i treba ostati tako.

Ne treba da se prilagođavaju zvukom, to su što su, imamo pesmu i to je to. Važan je timski rad da se to dobro prezentuje širim masama, i u većem prostoru, a to je nešto u čemu nemaju puno iskustva. Primetna je određena kreativnost, pa treba je iskoristiti u saradnji sa ostalima uključenim u projekat.

Back