ReŔih da se oglasim prvim postom i u naŔoj temi.

Trebalo mi je malo vremena da procesuiram sve, osluÅ”nem reakcije fanova i mimo Srbije. Kao Å”to sam i oÄekivao, miÅ”ljenja su dosta podeljena.
Žanrovski, pesma od samog starta nije moja Å”oljica Äaja ali generalno nisam zatvoren ni za jedan žanr bar kada je ESC u pitanju.
Zapravo, kod Lavine me je najviŔe kupila emocija uživo, fenomenalan tekst i Lukina harizma.
Nakon polufinala sam napisao da mi je nastup, iako dobar i viÅ”e se bazira na atmosferu pesme, ipak popriliÄno prazan kada je u pitanju grafika i tu su Wiwike skroz u pravu.
TakoÄe, svi osim Luke deluju dosta statiÄno i medjusobno udaljeno na sceni. Moraju pojaÄati scensku prisutnost jer Äe ih tek ogromna ESC scena i medjusobna udaljenost a u režiji RTS-a i domaÄina, samo joÅ” viÅ”e progutati i delovati prazno.
Ujedno kod kadriranja Äe domaÄinu to poslužiti za Å”to Å”ire kadrove, da ih kvazi sve pohvataju. Moraju momci biti promiÅ”ljeni i jako taktiÄni a po potrebi i ,,bezobrazni".
Å to se tiÄe engleskog teksta ili makar titla, ovde sam apsolutno za. I ubedjen sam da nam to treba viÅ”e nego ikada iako je tekst na srpskom fantastiÄan.
Posebno u prvih minut ipo, gde trenutno fali deÅ”avanja, razumevanjem teksta bi fokus ESC gledalaca bio mnogo veÄi i bez ikakve dileme bi im to skrenulo pažnju na pesmu. Minimum bih refren i strofu stavio na engleskom, u nekoj formi, Äak sam viÅ”e za titl jer bi sam nastup delovalo joÅ” viÅ”e filmski a fokus im nebi odlutao veÄ ih prikovao do zadnjeg minuta i neoÄekivanog Å”oka koji tada dolazi...
Emocija se svakako oseÄa, ali kada publika razume i poruku kroz tekst, to postaje samo joÅ” jaÄe i jasnije svima. Lukine facijalne ekspresije i gluma su odliÄni ali moraÅ” gledaoce animirati u cela 3 minuta i pokazati im zaÅ”to su takve. Iz iskustva znam recimo, Å”vabe su priliÄno ograniÄeni ljudi i ako ih ne animiraÅ” neÄim odmah, iskuliraju te samo tako, Äak se i ne trude da te naknadno razumeju. Ali animirenjem u startu ih kupiÅ”, i to je tako.
Ima mnogo prostora u i oko pesme ali ideje moraju doÄi od samih momaka i ne smeju se oslanjati ni sekund niti na ,,zainteresovanost" UroÅ”a MarkoviÄa niti na ,,kreativnost" Milice CeroviÄ. Samo to ne, nikako.