Offtopic

@Milos ja sam ti se referirao specifično na Rusiju i tvoju rečenicu da imaju jače argumente. Pa me zanima koji to jači argumenti opravdavaju ovakav pokolj u Ukrajini, a zemlja nije ništa učinila???

Nemojmo zaboraviti da je ta ista Rusija anektirala Krim 2014. te podržavala separatiste. Uglavnom, od samoga početka Rusija podriva Ukrajinu kao državu. I onda kao kvazi miroljubiva vojska dolazi u Ukrajinu i razvaljuje ju na najjače Kao separatisti zvali vojnu pomoć. Interesantno, vojna pomoć je odavno prešla Donbas te ta ista pomoć razara državu iz raznih dijelova, izvan separatističkih dijelova.

Pa i to je predramatičan korak za Ukrajinu, a posebno iz perspektive Rusije. To glasanje i za status kandidata se ne bi u ludilu desilo bez ove situacije, a i da se desilo bilo bi NE ko vrata.
E pa vriska.

I kakva priča o EU?? U parlamentu se raspravlja o tome, ali već je više članica reklo da je protiv toga. Kao prvo, treba se obraniti. Kao drugo, postupak je dugačak i nema šanse da ih se preko reda uvede.

Izašla fotka Lukašenka koji svom Vijeću sigurnosti objašnjava napad Rusije te karta na kojoj je Ukrajina podijeljena na 4 dijela.

Kažu da je ovo samo simbolična podrška, mada Rusija to možda ne vidi tako.

Oko ove teme sto se prica, zapad jeste ljigavstina sa selektivnom pravdom, ali ajmo da postavimo paralelu - podrska koju oni daju Ukrajini (ne zato jer su dobri i altruisti, vec zbog borbe za prevlast sa Rusijom) je mnogostruko veca nego nacin na koji je nas Rusija 99' godine - i nama je ta podrska i solidarnost izostala.

Rusija nas podrzava oko pitanja Kosova gde je EU na jedan licemerni nacin podrzala odvajanje i aplaudirala svemu tome, a sada pricaju o teritorijalnom integritetu.

Godine 1999. smo dobili jednaku podrsku od Rusije i Ukrajine - samo su osudili i to je to.

Ako zanemarimo podrsku drugih zemalja, medjunarodne zajednice i slicno - SR Jugoslavija i Ukrajina su u identicnoj poziciji zrtve.

Licemerno, odvratno i neljudski je podrzavati agresiju, bilo kakvu.

Druga stvar je sto prstom mrdnuli nisu na napade na Palestinu, Siriju i tako dalje.

Evropski rasizam se i tu pokazuje, gde valjda jedne zrtve vrede vise od drugih.

@Petar Ma jasno, i mi smo EU kandidat i to najprominentniji lol pa ko da nismo, jaka stvar i za Tursku tek što je kandidat tipa već 50 godina, samo se i ja plašim da je to u ovom trenutku za Ukrajinu preteška simbolika...

Ali kakvu je uslugu Putin učinio Lukašenku ovim ratom... Pa deda će vladati do smrti!

Uostalom parlament ne vodi proces proširenja i zna se koja je procedura da se uopće dobije status kandidata. Tako da ništa od Ukrajine u EU. Nema šanse.

Btw. Euroliga izbacila sve ruske klubove, izbrisala njihove rezultate i natjecanje kreće dalje bez njih.

I ona priča mi smo braća po ovom i onom - kao da smo u srednjem vijeku. Ne mogu shvatiti to.

Last edited:
Pa glasali su da im se da status kandidata, Kyiv Post nije lepo preneo vest.

Znam da je krivi momenat, ali kada pričamo o Lukiju, sjetimo se njegovog najmlađeg sina

Nikolai_Lukashenko_%2829-05-2021%29.jpg

Shutterstock_10700473b.jpg

Warner Bros Love GIF by Warner Bros. ITVP España

Kad Albaniju i Severnu Makedoniju napadne Rusija, neka se jave!!1

Šalu na stranu, ovo uopšte nije fer, nama su tražili da izmislimo toplu vodu takođe za taj status. Valjda smo morali da hvatamo one ratne zločince ko Pokemone.

Zelenski napokon promijenio priču. Valjda mu je došlo do primozga da nema ništa od NATO-a.

Zelenski je također poručio da će Ukrajina zahtijevati pravno obvezujuće garancije ako NATO zatvori mogućnost pristupanja Ukrajine Paktu.

- Ako naši partneri nisu spremni primiti Ukrajinu u NATO, zato što Rusija ne želi Ukrajinu u NATO-u, trebali bi dati sigurnosne garancije Ukrajini. To znači da je očuvan naš teritorijalni integritet, da su nam granice sigurne i zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susjedima i da za sve to imamo jamce koji će se pravno obvezati na čuvanje tih garancija, rekao je Zelenski koji se javio iz vladinog bunkera.

Pa Ukrajina kao kandidat makar i simbolično je ladan ku*ac u čelo i Hrvatskoj na njenom EU putu, a kamoli nama ostalima tzv. Zapadnom Balkanu 🙄

Back