Samo radi konteksta, nije njima u Nemačkoj ta sloboda pala s neba, usled neke intrinsične tolerantnosti.
Nikada i nigde nije bilo kojoj ugroženoj grupi neka sloboda pala s neba...
U Nemačkoj LGBT aktivizam se najčešće vezuje za Prajd i HAW i 70-te, ali on seže mnogo dalje u prošlost, na početak prošlog veka, i doživljava neki peak tokom 1920-tih.
Mislim, da su oni bili u ormanima, ne bi njih nacisti hapsili i slali u logore, nego bi se svi pravili da je sve ok lol
U neku ruku, njihove 1930-te su naše 2000-te, kasnimo samo 70 godina lol
Dodala bih još jedan momenat momenat koji mi se čini važnim u Nemačkoj s početka 90-tih: povezivanje i saradnja nevladinih organizacija iz različitih sektora, kao i njihovo uključivanje u politički život.
90-tih nije bilo moguće kročiti u bilo koju mirovnu organizaciju (ovo je tih godina nama bilo važno, a Nemačka je još od 80-tih imala etablirane nonviolence organizacije koje su se bavile proterivanjem nuklearnih baza, jednu su zaista i zatvorili), a da te ne provedu kroz ceo spektar raznoraznih problematika, od ekološke (promocije organskih i bioloških i km0 proizvoda, tipa 1995. su nas vodili u Weledu), do imigracione (išli smo u centar za azilante, tada nažalost najviše "naše"), do LGBT (vodili nas na koncerte koje su organizovali njihovi aktivisti), do skvotera... I nešto sam verovatno zaboravila...
Poređenja radi, u Americi do saradnje različitih aktivista dolazi tek sa Occupy pokretom 2011., a njihovo uključivanje u politički život tek od izbora 2016., nekih 20 i kusur godina kasnije...
(Da ne bude da samo mi kasnimo za Nemcima...)
Elem, iza te slobode u Nemačkoj danas stoji višegeneracijski rad bukvalno hiljada ljudi na različite načine...