Offtopic

Sve su to sitni koraci u odnosu na ono sta SAD ocekuju od Srbije u narednom periodu i vidim da imaju vise poverenja u srpske nego u kosovske politicare.

Oni u sustini zele Otvoreni Balkan, ekonomsku uniju za nas sto nas EU nece i da Srbija ne pravi problem da i Kosovo bude deo toga. A obzirom na CEFTU ne ocekujem da ce praviti problem

Nama taj OB najvise odgovara.

OB ima smisla jedino ako bi bio produzena ruka EU, tj. ako bi se ekonomije povezale i ukinule granice, slican metod postoji u Svajcarskoj (EEA). Mi smo bez EU i njihovih fondova i ulaganja osudjeni na propast.

Samo radi konteksta, nije njima u Nemačkoj ta sloboda pala s neba, usled neke intrinsične tolerantnosti.

Nikada i nigde nije bilo kojoj ugroženoj grupi neka sloboda pala s neba...

U Nemačkoj LGBT aktivizam se najčešće vezuje za Prajd i HAW i 70-te, ali on seže mnogo dalje u prošlost, na početak prošlog veka, i doživljava neki peak tokom 1920-tih.

Mislim, da su oni bili u ormanima, ne bi njih nacisti hapsili i slali u logore, nego bi se svi pravili da je sve ok lol

U neku ruku, njihove 1930-te su naše 2000-te, kasnimo samo 70 godina lol

Dodala bih još jedan momenat momenat koji mi se čini važnim u Nemačkoj s početka 90-tih: povezivanje i saradnja nevladinih organizacija iz različitih sektora, kao i njihovo uključivanje u politički život.

90-tih nije bilo moguće kročiti u bilo koju mirovnu organizaciju (ovo je tih godina nama bilo važno, a Nemačka je još od 80-tih imala etablirane nonviolence organizacije koje su se bavile proterivanjem nuklearnih baza, jednu su zaista i zatvorili), a da te ne provedu kroz ceo spektar raznoraznih problematika, od ekološke (promocije organskih i bioloških i km0 proizvoda, tipa 1995. su nas vodili u Weledu), do imigracione (išli smo u centar za azilante, tada nažalost najviše "naše"), do LGBT (vodili nas na koncerte koje su organizovali njihovi aktivisti), do skvotera... I nešto sam verovatno zaboravila...

Poređenja radi, u Americi do saradnje različitih aktivista dolazi tek sa Occupy pokretom 2011., a njihovo uključivanje u politički život tek od izbora 2016., nekih 20 i kusur godina kasnije...
(Da ne bude da samo mi kasnimo za Nemcima...)

Elem, iza te slobode u Nemačkoj danas stoji višegeneracijski rad bukvalno hiljada ljudi na različite načine...
Hvala za kontekst. Nisam ocekivao da je palo sa neba ali znaci celo ovo osvrtanje i nadam se da ce kod nas makar na mirniji nacin to prihvatanje proci

Jedini u Vladi koji ima svoj stav, naslednik Zorane Mihajlovic!
"ima svoj stav" = Uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo lol

zašto niko ne kaže da, recimo, Vladimir Đukanović ima stav kad je on kontrirao Vučićevom narativu oko onog referenduma prošle godine za "nezavisno" sudstvo.

Nije da branim dežurne botine, samo ukazujem na to da Vučić ima IQ 1000 i da on za svaku političku ideologiju ima svog pulena (antivax Đukanović, "srbenda" Vulin, evropejac Zorana ili Basta, provax Danica Grujičić itd.) kako bi mogao da kontrira svim opozicionim opcijama, bile to nacionalne ili građanske.

Last edited:
Oni u sustini zele Otvoreni Balkan, ekonomsku uniju za nas sto nas EU nece i da Srbija ne pravi problem da i Kosovo bude deo toga. A obzirom na CEFTU ne ocekujem da ce praviti problem

Nama taj OB najvise odgovara.
OB je ekstra, samo treba nabediti Bosnu i Crnu Goru da uđu.

U Bosni blokiraju Bošnjaci, a Crna Gora će verovatno ući nakon parlamentarnih izbora kad DPS izgubi sve nivoe vlasti.

OB ima smisla jedino ako bi bio produzena ruka EU, tj. ako bi se ekonomije povezale i ukinule granice, slican metod postoji u Svajcarskoj (EEA). Mi smo bez EU i njihovih fondova i ulaganja osudjeni na propast.
OB je američki projekat, Berlinski proces je EU projekat. U ovom slučaju nama više odgovara Američki projekat, a Nemačka koja je praktički protiv Srbije u svakom aspektu ga naravno ne podržava.

Naša krivica je što smo u tranzicionom periodu iz socijalizma u kapitalizam poprodavali sve moguće i nemoguće Nemcima, pa sada zavisimo od nekoga ko nam istorijski ne želi dobro.

Last edited:
Nemci imaju glavnu rec u ekonomiji i najvise su para ulozili u Srbiju putem direktnih stranih investicija. Logicno je da bi ulaskom u EU nasa privreda jos vise profitirala. OB je trziste nekvalifikovane radne snage i odliva mozgova, takav projekat mi deluje pomalo utopisticki, sve i da zazivi rezultati bi se videli tek za 10-15 godina.

Nemci imaju glavnu rec u ekonomiji i najvise su para ulozili u Srbiju putem direktnih stranih investicija.
Tačno, ali rekoh iznad iz kojeg razloga. Sve te investicije su svakako prolazne, a radna snaga koju upošljavaju nemačke firme je za nisko plaćene poslove koji im se više isplate da rade u državama drugog sveta nego u Nemačkoj. I to prvenstveno (ironično) zbog jeftinog gasa ovde, koji dobavljamo iz (čik pogodi) Rusije.

Opšte je poznato istorijski kakav odnos Nemci imaju prema Srbima i ne treba gajiti lažne nade. Srbiji je u interesu da diverzifikuje ekonomiju da proba da proizvodi lokalno ono što može, a ono što ne može nek se uveze. Sada smo u položaju kao većina EX komunističkih država da zavisimo od pomoći nekoga ko je hteo da te pokori.
Logicno je da bi ulaskom u EU nasa privreda jos vise profitirala.
Pa bi, ali ne moramo da odemo daleko da vidimo primer Bugarske. Profitiraju oni od EU, ali se zato radna snaga MASOVNO iseljava u EU, a kući ostaje starija populacija koja nije radno sposobna. Penzioni fond se prazni (zbog manjka radno sposobnih jelte), a penzionera sve više procentualno. Sistem propada, a ekonomija gubi. Bugari sada godinama već imaju manji rast od nas, a rekao bih da je Bugarska država sa kojom Srbija može najpre da se poredi od članica EU.
OB je trziste nekvalifikovane radne snage i odliva mozgova, takav projekat mi deluje pomalo utopisticki, sve i da zazivi rezultati bi se videli tek za 10-15 godina.
OB tržište odliva mozgova, a EU nije? Pa kako to.

Svi znamo koje veze imaju Srbija i Crna Gora, Srbija i Bosna, Srbija i Makedonija, Makedonija i Bosna, Albanija i Makedonija (puno Albanaca u istoj) i koliko ljudi radi i živi na relaciji ovih država. Stoga je potpuno logično da se barijere uklone.

OB tržište odliva mozgova, a EU nije? Pa kako to.

Svi znamo koje veze imaju Srbija i Crna Gora, Srbija i Bosna, Srbija i Makedonija, Makedonija i Bosna, Albanija i Makedonija (puno Albanaca u istoj) i koliko ljudi radi i živi na relaciji ovih država. Stoga je potpuno logično da se barijere uklone.

Odliv mozgova bi bio prisutan i pored funkcionalnog Open Balkan jer sve zemlje kad spojis zajedno su opet nebitne i nemaju sta da ponude, ne zna se gde je veca korupcija i javasluk. Ipak mislim da EU ima vecu perspektivu na ovim prostorima nego OB. Tu bi se na duze staze odliv mozgova zaustavio ili bi barem imali vise imigracija nego emigracija.

Bugarska je izgubila dosta ljudi pre svega zbog korupcije u njihovoj zemlji i sto su pokrali silne milione iz fondova umesto da su ulagali u nesto, za to im nije kriva Nemacka. Rumunija je pozitivan primer koja je otisla daleko ispred svih!

Malo izvan vase diskusije, tokom leta ili rane jeseni bicu u Tv Slagalici, odlucio sam da se malo oprobam u nekom kvizu i za prvi put sam izabrao Slagalicu jer mi se cini kao najjednostavnija. Snimanje je u maju, testovi nisu bili previse zahtevni, nadam se makar nekoj pobedi uzivo. :D

Back