Offtopic

ako dobiješ batine s razlogom, onda razmisliš okej zaslužio sam, bit ću bolji kako se ovo ne bi dogodilo opet, imaš taj neki osjećaj da si ujebao i da se moraš popravit, dobiješ osjećaj odgovornosti od malih nogu, ako stalno radiš sranja i prolaziš nekažnjeno imat ćeš osjećaj da ti nitko ne može ništa
Ovo ti je generalizovanje neke sopstvene reakcije...

Imaš decu kojoj nikakve batine ne pomažu da razmisle (i nije ih malo, vidim nekoliko u svom okruženju)...

Imaš decu kojoj je dovoljno da podvikne neka alfa (srećom pa imam takvog u kući lol)

Blanko propagiranje batina mi deluje malo kao balkanski primitivizam...
A svi smo drugačiji...

Ja sam imao oba, i ljubav i brigu i disciplinu kad napravim glupost koja ne sme samo da se gurne ispod tepiha.

Uz sve to, nikada ni na pamet nije palo iživljavanje nad onima koji bi me verbalno maltetirali ili da se svetim..

Smatram da taj balans ljubavi i brige i discipline i kažnjavanja kad nešto loše uradiš, itekako funkcioniše. Imam 2 sestre staruje i mlađeg brata i hvala Bogu niko od nas nije prolupao niti je manijak a svi smo na isti način vaspitani.

Meni je dosta fascinantno, kad se ovakve stvari dese, previše i možda bespotrebno romantiziranje počiniteljevog zločina i traženje razloga i svojevrsnih opravdanja kako i zašto. Nema ih.

Ne slažem se da je batina "balkanski primitivizam". I sama si napisala da je kod neke dece sasvim dovoljno da se podvikne, kod neke će biti dovoljno oduzimanje mobilnog telefona... ali kod nekih to neće dati rezultate. Svaki roditelj treba da pronađe pristup koji je adekvatan za njegovo dete.

Ja nazalost jesam bio prezasticen od strane svojih roditelja do 13. godine, ali ni u LUDILU mi nikad nije padalo na pamet da radim ovako nesto. Moji roditelji su pravili mnogo gresaka u smislu, tata stalno u Crnoj Gori, mama nije htela da radi jer je ona dete razvedenih roditelja pa nece da prodjem kao ona, jos cesto maltretirana od njenog oca kao tinejdzerka bez razloga.

Ali ovo? Prosto me je sramota.

Ovo ti je generalizovanje neke sopstvene reakcije...

Imaš decu kojoj nikakve batine ne pomažu da razmisle (i nije ih malo, vidim nekoliko u svom okruženju)...

Imaš decu kojoj je dovoljno da podvikne neka alfa (srećom pa imam takvog u kući lol)

Blanko propagiranje batina mi deluje malo kao balkanski primitivizam...
A svi smo drugačiji...
Batine nemaju nikakve veze s Balkanom, niti sam rekao da to mora uvijek bit prva opcija na prvu grešku djeteta, niti sam rekao da ga se mora ubijat od batina, ali isključit batine kao opciju kod neke djece, može bit jako loše kako za njega, tako i za njegovu okolinu

Imam 2 sestre staruje i mlađeg brata i hvala Bogu niko od nas nije prolupao niti je manijak a svi smo na isti način vaspitani.
Mene niko nikada nije tukao, pa opet nisam prolupala niti manijak lol

Ne bih ni umela nikog da udarim...

Svaki roditelj treba da pronađe pristup koji je adekvatan za njegovo dete.
Apsolutno.
Sve je to vrlo lično.

A verujem da se sve može objasniti rečima... I da sa decom treba puno pričati u ranom uzrastu...
Posle mi se čini kasno...

Mene niko nikada nije tukao, pa opet nisam prolupala niti manijak lol

Ne bih ni umela nikog da udarim...

Apsolutno.
Sve je to vrlo lično.

A verujem da se sve može objasniti rečima... I da sa decom treba puno pričati u ranom uzrastu...
Posle mi se čini kasno...

A nisam ni ja tučen, tučen. Ja to nikada nisam tako smatrao ni gledao. Roditelji su mi zaista davali brigu i razumevanje ali sam umeo da preteram kao klinac i naravno da trebam biti disciplinovan. Ali niko se nije iživljavao na meni niti imam traume 🤣

Upravo ovo što kaže @Headless , pa znate li vi šta je ovo, uspeti da upuca sa smrtnim ishodom, toliko ludi za to vreme, to je mini nauka, ja ne znam, ovo je stvarno za ne poverovati....
Evo nađeni ranci sa oružjem, municija i Molotovljevi kokteli...ovo je vrlo planirano, i možda je još tu umešano ljudi....jao majko moja mila...čitam sve detalje što sada iznose, kako je teklo, ulaz, hol, čuvar, pa učionica, ujutru od 08 časova, prva smena, i stomak mi se prevrće, kad se setim dok sam radio u školi, tako je nelagodno ovo da reči nemam... :(

Ja sam bio maltretiran u skoli i fizicki i psihicki i niko nista nije radio po tom pitanju kad sam se zalio, pa opet nisam odlucio da pucam po skoli.
Naravno da treba ukloniti nasilje iz skola jer to ostavlja posledice raznih vrsta, ali to ne moze da bude opravdanje za ovakav postupak.

Ja sam bio maltretiran u skoli i fizicki i psihicki i niko nista nije radio po tom pitanju kad sam se zalio, pa opet nisam odlucio da pucam po skoli.
Naravno da treba ukloniti nasilje iz skola jer to ostavlja posledice raznih vrsta, ali to ne moze da bude opravdanje za ovakav postupak.

Sličan slučaj i kod mene. Samo što verujem da postoje mnogo strašniji slučajevi nego li ono što sam ja doživeo.
Deca se trebaju naučiti ponašanju to svakako i trebaju se vaspitavati, ali nema opravdanja za ovo. Pogotovo nema opravdanja da se detetu od 14 godina pokazuje kako se koristi vatreno oružje. Ko god da ga je naučio kako se oružje koristi takođe mora odgovarati.

Ja se sjećam jedne scene kad sam bio u osnovnoj školi, bio je možda 4. razred u pitanju, nešto sam se zakačio sa prijateljem i lupio ga nogom u dupe, akrobatski savršeno onako, i taman prolazio najstroži profesor u školi i vidio to, uhvatio me jednom rukom za vilicu i stisnuo, jebote usrao sam se ko grlica, od tad nisam nikoga više udario u školi. Danas bi profesor samo prošao pored mene praveći se da ništa ne vidi, snose i profesori odgovornost isto, ali vjerojatno im je više muka konstantna borba s roditeljima dok brane svoju djecu za sve

Ko god da ga je naučio kako se oružje koristi takođe mora odgovarati.
A šta ako je bio član nekog streljačkog kluba, ili nešto slično. Mislim, apsolutno ga ne opavdavam, tragedija se desila, ali iz ovoga će se vrlo malo(neće uopšte) stvari promeniti.
'90-ih su se mnogo gore stvari dešavale ali u medijima ništa nije prikazano kao normalno dešavanje. Danas su blud, nemoral i ološi najviše prisutni na malim ekranima i predstavljaju se u etar kao stvar normalnog. Prosvetnim radnicima su ruke ooodavno vezane i služe kao sluge vlasti. Retki su oni koji pored uloge predavača (dok većina njih ni ne zna da prenese znanje/gradivo učenicima) imaju i onog koji želi da pomogne i sasluša svakog učenika, koji treba da bude uzor mladima. Školski psiholozi/psihijatri nisu svoje dužnosti obavljali ni kada sam ja išao u školu a kamoli sada (svaka čast pojedinima)
Uloga roditelja je oduvek bila teška, ali niko od nas ne zna šta se dešava u svakoj porodici i sa čime se ona susreće.
Možda je i neko nekada primetio nešto čudno za tog dečka, ali bez dozvole roditelja nije u stanju bilo šta da uradi.
Oni koji su najviše krivi (vlast) proći će bez ikakvih sankcija.

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja. Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica, saopšteno je iz MUP-a.
Bio sam nazalost u blizini dogadjaja i ne znam sta da kazem vise na ovo. Samo me zanima da li roditelji stvarno cuvaju to oruzje u kuci i zasto? Posto sumnjam da je otisao i kupio sve to pre nego sto je uradio.

Prizor je bio stravican a deca su plakala, posle treba biti normalan i pustiti dete u skolu…

Sve vise i vise dolazim do toga da ova zemlja nije za mene definitivno

Sve je do vaspitanja. Moj otac kao bivse vojno lice je ima i tkz "dugu devetku" i lovacku pusku. Nikada nije primenjivao u zivotu bilo kakvo nasilje, niti je morao posebno da napomene da neke stvari nisu za decu. Ali valjda je bilo manje nasilnih igrica, nije bilo rijalitija i sl sranja. Znao sam gde u kuci stoji oruzije sa 11-12 godina i u zivotu mi nije palo napamet da pipnem. Nisam ni pomislio.

Samo me zanima da li roditelji stvarno cuvaju to oruzje u kuci i zasto? Posto sumnjam da je otisao i kupio sve to pre nego sto je uradio.

Pa što se tiče pištolja, verovatno im stoji u kući, naročito ako je tačno što neki mediji prenose, da mu je otac radiolog miljenik oružja i često ide u streljanu. Za ostalo, ko zna...

Tragično ali me previše ne čudi. Do poremećenog sistema je. Sad možemo ovde da naglabamo ali činjenica je da se neće promeniti ništa i za par dana nastavljamo dalje, a uzrok...pa koga briga za uzrok kad možemo sanirati posledice...Oh wait, ne možemo.

Bio sam nazalost u blizini dogadjaja i ne znam sta da kazem vise na ovo. Samo me zanima da li roditelji stvarno cuvaju to oruzje u kuci i zasto? Posto sumnjam da je otisao i kupio sve to pre nego sto je uradio.

Prizor je bio stravican a deca su plakala, posle treba biti normalan i pustiti dete u skolu…

Sve vise i vise dolazim do toga da ova zemlja nije za mene definitivno

Ovakve stvari se dešavaju i u drugim zemljama. Ovde se ovo dogodilo po prvi put. Mislim da nema to toliko veze sa zemljom. Gde god da se dogodilo to nije ok i neke stvari trebaju da se menjaju i zaštita mora postojati. A da ne pričam o tome da se detetu ne sme pokazivati kako se oružje koristi.

Izvini ali malo me je trigerovala ta izjava ova zemlja nije za mene ako si mislio posebno na Srbiju jer to se dešava svugde i itekako je žalosno i teško kad se dogodi. Da li će se nešto promeniti od današnjeg dana? Iskreno se nadam da hoće.

Mozda sam se lose izrazio ali stojim iza toga. Ova zemlja nije za mene iz mnogo razloga a ovo je samo dodatak na sve to.

Prva stvar, nisam prihvacen i sve sto zelim u ovoj zemlji ne mogu da imam (Brak,zajednicki kredit,dete itd)

Drzava u kojoj je najveci problem biti gej a ne cene koje stalno skacu.

Drzava u kojoj ce ovo nasilje samo proci ali ce sutra da se opet radi protest protiv gejeva i vrednuje porodicna vrednost.

Ovo je samo kap koja je prelila, i slazem se da ne postoji idealna drzava ali postoje normalnije drzave koje ce se boriti protiv problema.

Back