ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Tu sam, slušam Jermenku sad, fina je, a uporedo radim još nešto pa ne stižem da pišem. A to za Loreen, ne znam, meni je baš za nijansu delovala bolje nego uobičajeno, ali te sitnice su skoro i nebitne, setite se onog snega 2012. na žiri probi, što joj ušao u usta, pa neki mislili da će to uticati loše a nije nimalo.

Dobar kao i inače.

Ukrajinci me smorili. Sad nastupa Norvežanka, ok je.

Moj top 37, nakon sto sam premierno poslusao sve pesme. Malo brzinski sam pravio tako da nije sve 100% ali je blizu realnosti.

Attachments

• download.webp
    download.webp
    78.1 KB · Views: 34
Estradni menadzer kazes? Pretpostavljam da je bio odusevljen irskim kostimom.

Gotovo izvođenje pesama. Slovenci bili solidni, Hrvati standardno bez veze, sprdnja i galama, Britanka naravno dobi najveći aplauz jer je na domaćem terenu.

Počinje glasanje. Dakle okvirno oko 23:20, da se spremite.

Drugo polufinale uopšte nije toliko lošije, zapravo mi se, za razliku od prvog, nekoliko pesama konačno izdvojilo od ostalih! Doduše, jeste imalo dosta više krševa od prvog polufinala koji ne znam kako su uopšte došli da predstavljaju svoju zemlju i kad bih sastavio top 10, morao bih par poena da poklonim.
Sve u svemu, u oba polufinala rezultati nisu bili loši. Bolji su opet u drugom polufinalu, gde je sem Gruzije svaka eliminisana pesma loša.

Danska: On je ’97. godište? Ja sam mislio 2007. Tanak glasić, tanka pesma, tanak nastup, sve je suviše tanko, nečujno i zaboravno. O prolasku dalje nije bilo ni reči.

Jermenija: Lepe boje u scenografiji koje oslikavaju pesmu i nastup. Ona je izgledala prelepo i harizmatično. Nije mi bila toliko ubedljiva koliko sam očekivao, iako je pesma sasvim OK i finale je sasvim zasluženo.

Rumunija: Neki minimalizam beše u početku koji mi se činio sasvim OK. Međutim, pesma se pretvori u nešto jako čudno čemu tu nije bilo mesto, pa krene neki red repa, red neke dreke, ili čega već. Stajling i nastup su bili katastrofa! Opšti haos.

Estonija: Super mi je sve ovde, sem nastupa koji je delovao kao luda Nasta. Interpretacija je sjajna. Verovao sam da može u finale i drago mi je da je jedna ovako kvalitetna pesma i interpretacija to uspela. Više nego zasluženo!

Belgija: Zašto mi on deluje kao neki novi Serhat? Pesma je skroz dobra, ali više kao radijski hit. Nastup je u skladu sa pesmom, ništa specijalan, ali OK. Dobar je vokal, iako je malo iritantan.

Kipar: Odličan početak i odličan refren, odličan nastup. Ovakav klasičan pop nije moj fah, ali, što bi se forumskim žargonom reklo, on je bio odličan u svom žanru.

Island: Jao, kakva je ovo dreka, kakva borkinja sama sa sobom! Ne mogu ovakvu dramatiku i ovakav prenaglašen nastup, stvarno. Nikako mi ovo nije leglo. Jedna od najslabijih pesama sinoć, iako je dobro otpevano.

Grčka: Nije mi ni ovde smetao minimalnizam, ali ovako loša interpretacija boli. Nastup i stajling su mu bili najsvetlija tačka.

Poljska: Pa da li je moguće da imamo neku Britni za sirotinju u 2023? Presmešan je nastup, kruta je u plesu, ovo je prežvakani jeftini letnji hit. Očekivano je finale uz toliku dijasporu, ali opet zašto? Kao što rekoh, kada sam preživeo ovaj trio :is: :gr: :pl: sve ću.

Slovenija: Odlična je pesma i definitivno momci imaju zasluženo mesto u finalu, ali nastup i kadriranje mi se uopšte nisu dopali.

Gruzija: Ovakav tip pesama je za mene ili top ili flop. Ova pesma mi se dopala, kao i ceo koncept. Vokalno je pevačica bila na mestu, nastup je bio korektan, ali moj utisak je da pesmu ovog tipa treba da peva nešto žustriji vokal, poput Nine Sublati (pesma je u neku ruku sličnog temperamenta), a ona mi je previše nežna. I uz to, neko je primetio, izgovor bi morao da bude dosta razgovetniji i jasniji. Žao mi je jako što nije uspela da prođe. Nadao sam se da hoće.

San Marino: Pesma je OK, a pevanje je užasno iritantno. Dovoljno da pokvari bilo kakvo razmišljanje dalje o bilo čemu.

Austrija: Očekivao sam neku catchy evrovizijsku ritmičnu pesmu, ali nisam to dobio i drago mi je baš zbog toga. Moderna i zanimljiva pesma, a refren ima čak negde sličnosti i sa našim ICS po viralnosti. Nastup je OK, ali mogao je biti i bolji i interesantniji od Irske 2011.

Albanija: Kao da većina pesama ove godine ima dogovoreno dobar početak, a posle uprskaju. Oni izgledaju po nekim mojim verovatnim predrasudama kao tipična albanska porodica. Respekt za tradiciju, poštovanje kulture i jezik, ali meni ovaj narodnjački refren ni malo ne radi, zapravo mi se uopšte ne sviđa. Jedna od slabijih pesama finala, iako sam očekivao kada sam sve ovo video da imaju dobre šanse za prolazak, prvenstveno zahvaljujući dijaspori. Voleo bih da jedne godine malo promene ploču.

Litvanija: Ovde, iskren da budem, mi nije ništa privuklo pažnju (verovatno me je stigao umor), iako deluje da je kulturica i da pesma ima dobru pozadinu. Neka joj je sa srećom u finalu i lepo je da je to uspela iako praktično nije bilo nastupa.

Australija: Mogu samo da kažem da mi je ovde bilo sve na mestu, u svakom segmentu pesme i nastupa. Australija mi je, bez sumnje, najbolja od svih polufinalista (ne računam direktne finaliste jer tu ima par favorita koji mogu da je ugroze). Za sada je moj No1 (što nije čudno nakon Dreamera). Čvrsto im držim palčeve da se što bolje plasiraju sutra. ✊

Gledam ove javne servise koji emituju na nekoliko jezika, pa se komentatori na svim jezicima raduju za svoju zemlju... Balkans COULD NEVER.

Nisam znao da Estonci i Finci imaju prenos na ruskom. Za Estoniju mi nije čudno, ali nisam znao da i u Finskoj imaju manjinu neku.

Da, i mene malo začudilo to. Zanimljivo da su imali komentatore za ukrajinski (dobro, jasno zašto), ruski i sami jezik, a ti narodi zajedno jedva da čine 1% stanovništva Finske.

Ko ce biti nas spokesperson zna li se? Vidim na wikipediji za vecinu zemalja objavljeno za nas nista.

Broj YouTube pregleda svake zemlje nakon prvih 24h rangirano:

1-Poland-2 million
2-Croatia-1.5 million
3-Israel-1.3 million
4-Finland-1.3 million
5-Sweden-1.1 million
6-Albania-780k
7-Norway-669k
8-Czechia-592k
9-Armenia-569k
10-Serbia-567k
11-France-554k