Offtopic

Problem nastaje kada se umesto integracije oni drže samo u svojim krugovima i odbijaju da se povežu sa ostatkom stanovnika svoje nove države.
Integracija je dvosmerni proces.
Amerika to radi bolje od Evrope, delimično i zato što bolje prihvata ljude koji dolaze.

Prvih 100 strana biografije Zlatana Ibrahimovića dobro opisuju švedsku ksenofobiju.
Za severnjake ni mi nismo belci...

A teško da se može govoriti o dobroćudnosti zemalja kojima treba radna snaga zarad održavanja privrednog rasta...

To je mnogo komplikovana priča, oni ne mogu jednostavno da se integrišu u takvo društvo jer im uverenja to ne dozvoljavaju, time se drže zajedno.
Nek se onda vrate nazad doma. Svaka promena zahteva žrtvu.

Verujem da nije isto biti rođen kao musliman u nekoj arapskoj zemlji i nekoj liberalnijoj, ovi koji su rođeni u liberalnijoj zemlji sigurno da imaju drugačija shvatanja i da znaju gde su pa time mogu i da žive normalno, a opet praktikuju svoju veru.
To je taj proces integracije od jedne generacije. Niko ih ne tera da se odreknu svojih verskih uverenja, ali naravno isto tako treba da prihvate običaje lokalaca sa kojima žive.

To je stvarno teška tema i komplikovana, nije bajno i sjajno i savršeno, ali ako ne ugrožavaju nikoga treba ih ostaviti na miru, a ne na silu pokušavati da ih promene kao što imamo primer u Kini, to ne vodi ničemu, samo pridodaje na gnev i patnju.
Mora se napraviti jasna distanca između manjinskih naroda koji su autohtoni na nekom prostoru od ekonomskih migranata koji su došli negde trbuhom za kruhom.

Kina ne trpa u radne logore ekonomske migrante, već autohtone narod koji na tim teritorijama žive vekovima, ako ne i milenijuma pre nego što su kinezi tu došli.

Integracija je dvosmerni proces.
Amerika to radi bolje od Evrope, delimično i zato što bolje prihvata ljude koji dolaze.
Amerika je u svojoj osnovi država ljudi koji su došli u nju, imigranata.

Srbija i Švedska nisu istorijski imigrantske države, već države naroda koji žive na njihovim teritorijama, prvenstveno srpskog i švedskog.

Amerika takođe ne poznaje koncept etnosa, kada se neko preseli u Ameriku i tu zasnuje porodicu njegovi potomci će biti Amerikanci odakle god da su poreklom, dok za evropske države to tako jednostavno ne funkcioniše.

Za poznavanje trenutnih dešavanja mora da se uzima i istorijskih kontekst.

Nek se onda vrate nazad doma. Svaka promena zahteva žrtvu.
Ali ako te ne ugrožavaju zašto je to onda problem? Ne razumem, čime su recimo devojke u snimku ugrozile bilo koga? Time što nose hidžab? Time što su odbile da odgovore na agresivno postavljeno pitanje o nečemu o čemu one ne žele da govore?

To je taj proces integracije od jedne generacije. Niko ih ne tera da se odreknu svojih verskih uverenja, ali naravno isto tako treba da prihvate običaje lokalaca sa kojima žive.
Svaki narod ima drugačije običaje i većina država nije etnički čista pa da svi imaju iste. Jel tebi problem kad recimo Mađari iz Srbije slave Božić 25. decembra? Ne razumem o kakvim običajima pričaš.

Mora se napraviti jasna distanca između manjinskih naroda koji su autohtoni na nekom prostoru od ekonomskih migranata koji su došli negde trbuhom za kruhom.

Kina ne trpa u radne logore ekonomske migrante, već autohtone narod koji na tim teritorijama žive vekovima, ako ne i milenijuma pre nego što su kinezi tu došli.
Okej i poenta je? Da mi treba da ih trpamo u logor jer nisu autohtoni?

Ali ako te ne ugrožavaju zašto je to onda problem? Ne razumem, čime su recimo devojke u snimku ugrozile bilo koga? Time što nose hidžab? Time što su odbile da odgovore na agresivno postavljeno pitanje o nečemu o čemu one ne žele da govore?
Devojke sa snimka su za svako poštovanje pošto uče švedski jezik i pokušavaju da se integrišu u društvo koje ih je primilo.

Svaki narod ima drugačije običaje i većina država nije etnički čista pa da svi imaju iste. Jel tebi problem kad recimo Mađari iz Srbije slave Božić 25. decembra? Ne razumem o kakvim običajima pričaš.
Ne, Mađari nisu migranti, već autohton narod u Srbiji vekovima, tj preciznije Vojvodini.

Ne bi bilo isto da se sad naseli, recimo, 150 hiljada Rusa kao što jeste i da traže sad da se praktikuju njihovi običaju, menjaju zakone države itd.

Okej i poenta je? Da mi treba da ih trpamo u logor jer nisu autohtoni?
integracija u društvo koje ti je omogućilo bolji život nije logor, to je jednostavno normalan proces.

Amerika je u svojoj osnovi država ljudi koji su došli u nju, imigranata.

Srbija i Švedska nisu istorijski imigrantske države, već države naroda koji žive na njihovim teritorijama, prvenstveno srpskog i švedskog.

Amerika takođe ne poznaje koncept etnosa, kada se neko preseli u Ameriku i tu zasnuje porodicu njegovi potomci će biti Amerikanci odakle god da su poreklom, dok za evropske države to tako jednostavno ne funkcioniše.
Sve se slažem, i baš je to razlog zašto Šveđani na svakodnevnom nivou lošije tretiraju imigrante nego Amerikanci.

Uvek će za određene Šveđane biti strani element.

Elem, nije u redu ni reći "sram ih bilo neće da se integrišu u prvoj generaciji", dok ih na svakodnevnom nivou tretiraš kao niža bića...

Ne bi bilo isto da se sad naseli, recimo, 150 hiljada Rusa kao što jeste i da traže sad da se praktikuju njihovi običaju, menjaju zakone države itd.
A ko to traži? Koji musliman u Srbiji koji je ovde migrirao je tebe forsirao da slaviš bajram i ne jedeš svinjetinu?

Većina migranata u Srbiji je ovde samo u prolazu i nemaju u cilju da ostanu, time se neće ni integrisati u društvo, druga je stvar to što ih ne primaju dalje i što ih je naša država pustila unutra.

Edit: Treba napomenuti da je kod nas teško i da se integrišu jer uglavnom ovde neće biti prihvaćeni. Šta je bilo sa onima koji su se zaposlili za Glovo/Wolt? Mnogi ne bi ni vrata otvorili kad bi videli da im Arapin donosi hranu. Teško je postati deo društva koje te ne želi, pa čak i da hoćeš da se integrišeš.

Last edited:
Sve se slažem, i baš je to razlog zašto Šveđani na svakodnevnom nivou lošije tretiraju imigrante nego Amerikanci.

Uvek će za određene Šveđane biti strani element.
to je jednostavno tako, ceo koncept Amerike je da je njihova kultura i identitet otvorena za sve. Američka kultura bez imigranata je nepostojana, pa i činjenica da su sami autohtoni Amerikanci Nemački, Engleski, Italijanski, Irski, Poljski i razni drugi migranti iz najranije sredine 18. veka.

Elem, nije u redu ni reći "sram ih bilo neće da se integrišu u prvoj generaciji", dok ih na svakodnevnom nivou tretiraš kao niža bića...
nije poenta da neće, dosta njih stvarno hoće i maksimalno se potrude. Ono što je činjenica jeste da u prvoj generaciji oni ne mogu u potpunosti da se integrišu u nešto što je dijametralno suprotno od onoga u čemu su proveli svoje detinjstvo i razvijali svoju ličnost.

A ko to traži? Koji musliman u Srbiji koji je ovde migrirao je tebe forsirao da slaviš bajram i ne jedeš svinjetinu?
ne forsiraju ni njih Srbi da slave Božić i jedu svinjetinu, nije to poenta...

Većina migranata u Srbiji je ovde samo u prolazu i nemaju u cilju da ostanu, time se neće ni integrisati u društvo, druga je stvar to što ih ne primaju dalje i što ih je naša država pustila unutra.
to je specifično za Srbiju, pričam generalno.

Edit: Treba napomenuti da je kod nas teško i da se integrišu jer uglavnom ovde neće biti prihvaćeni. Šta je bilo sa onima koji su se zaposlili za Glovo/Wolt? Mnogi ne bi ni vrata otvorili kad bi videli da im Arapin donosi hranu. Teško je postati deo društva koje te ne želi, pa čak i da hoćeš da se integrišeš.

evo ovaj momak kontrira toj izjavi, a pritom tvrdi i da praktikuje sve svoje običaje. Potpuno integrisan u društvo.

nije poenta da neće, dosta njih stvarno hoće i maksimalno se potrude. Ono što je činjenica jeste da u prvoj generaciji oni ne mogu u potpunosti da se integrišu u nešto što je dijametralno suprotno od onoga u čemu su proveli svoje detinjstvo i razvijali svoju ličnost.
Slažem se.
(Doduše niko se u potpunosti ne integriše u bilo koju novu sredinu, uvek ostaje barem nešto što žulja, i što fali iz zavičaja... nisu tu Arapi ni muslimani nešto specijalni...)

S tim što mi nije jasno onda gde je onda tu njihova krivica (ako se već trude da se integrišu)...
I šta bi drugo trebalo da rade da se dodvore lokalnoj populaciji...

S tim što mi nije jasno onda gde je onda tu njihova krivica (ako se već trude da se integrišu)...
I šta bi drugo trebalo da rade da se dodvore lokalnoj populaciji...
Govori se o onom delu koji zloupotrebljava dobru volju i pravi getoe po Evropi (to je neosporiva činjenica, e sad pitanje je oće li se ignorisati zarad političke koreknosti), a ne o normalnim ljudima koji oće samo bolji život.

Neukusno je sve migrante svrstavati u isti koš pošto postoje drastične razlike među njima, upravo je to ona generalizacija od koje treba bežati.

Uvek je tako bilo, to je civilizacijaka razlika još od sveta i veka. Isti ti stariji su bili isti takvi kada su bili mladi.
Ovde sam mislio generacijska umesto civilizacijska razlika

Govori se o onom delu koji zloupotrebljava dobru volju i pravi getoe po Evropi
Getoe pravi država, tako što imigrante sve smešta zajedno i odvaja od lokalnog stanovništva...

To nije krivica imigranata...

Neukusno je sve migrante svrstavati u isti koš pošto postoje drastične razlike među njima, upravo je to ona generalizacija od koje treba bežati.
Apsolutno.

S tim što ne bi trebalo generalizovati ni bilo koju pojedinačnu grupu među imigrantima, kao ni eventualne razlike među njima...
Integracija je ipak individualni proces.

Getoe pravi država, tako što imigrante sve smešta zajedno i odvaja od lokalnog stanovništva...

To nije krivica imigranata...
Ne baš, istina je negde između. Na početku, posebno ako stignu u većim grupama, normalno je da se imigranti smeste zajedno u neki imigracioni, iliti prihvatni centar, dok se ne identifikuju i vidi okvirno koje su im namere, da li da ostanu u zemlji i integrišu se ili idu dalje. Kada je Srbija u pitanju, većina nema nameru da ostane tu pa ni nema razloga da se odvajaju. Druga stvar, država baš ni nema puno mogućnosti da ih odvoji, bolje im dati kakav takav zajednički smeštaj, nego ih po svaku cenu poslati u različita mesta pod krušku. Svedoci smo da je izvestan broj imigranata nasilan, i to samo dodatno umanjuje mogućnost njihove integracije jer ko bi želeo nove probleme pored već postojećih. Malo malo, pa čujemo kako se imigranti bodu, tuku itd. E sad, oni koji teže da se integrišu i ostanu, naročito u nekim zapadnim zemljama gde se stvaraju nekakve četvrti pune imigranata, oni se pretežno druže samo međusobno, i ako npr. otvore prodavnicu i odluče se za trgovinu, po pravilu otvaraju ih upravo u tim četvrtima, jer računaju pre svega na njihove sunarodnike, a ako neko drugi svrati tu nešto da kupi, to je samo dodatan plus. Mnogo teže se odlučuju da se odvoje, i to je dobrim delom zbog njihovih uverenja, a ne države koja ih je primila.​

Integracija je ipak individualni proces.
Uglavnom, s tim da nije nužno da sam prolaziš kroz taj proces sve vreme. Npr. i ja da odem negde, nekako bih se osećao ugodnije da još neki sunarodnik ide sa mnom na časove, dok se ne premosti početna jezička barijera, ako ništa drugo, ali suština je da se mora poštovati zemlja u koju si došao, i moraju se prihvatiti njeni zakoni kakvi god da su. Ni nama u Srbiji ne odgovaraju neki naši zakoni, pa to nam je što nam je. Često viđam snimke stranaca u Srbiji koji se izdavajaju na prvi pogled, npr. zbog boje kože i slično, neki su imigranti, neki došli drugim povodom na određeno vreme, da im je prilično ugodno ovde, da nema rasizma i da je daleko manje zastupljen nego npr. u nekim zapadnim zemljama, pa možda se i zbog toga tamo negde stvaraju takve četvrti, jer niti su starosedeoci potpuno spremni da prihvate imigrante, niti su imigranti spremni da se dublje integrišu u društvo. Kod nas u javnom prevozu npr. voze ljudi sa Šri Lanke, pa se nekako i navikavamo, uglavnom se i oni trude da se prilagode. Tu je i mnogo dostavljača hrane iz inostranstva, pa i sa njima uglavnom nema problema osim ako sami naprave neki itd. Naravno, kao i svuda po svetu, ima pojedinaca koji ne prihvataju tako lako one koji se značajnije razlikuju.​

Uh baš zalazite u dubiozu, vera i religija kao i pripadnost uopšteno po meni su jedne od osteljivijih tema. Meni ne smetaju tuđe molitve niti me ugrožavaju. Ugrožava me samo kada neko nekoga psiho - fizički maltretira na ulici ili dobacuje. "Profersorka" treba da bude kažnjena zbog islamofobije i neadekvatnog ponašanja prema učenicama. Svako ima pravo da na nešto ne odgovori i da se ponaša u skladu sa svojim uverenjima, verovanjima.. Niko nema pravo da ti nameće nešto drugo što ti ne želiš. @Bebi jako si seksi kada se svađaš pogotovo kada argumentuješ 😂 iako imaš temperaturu. Želim brz oporavakk!

Last edited:
Na početku, posebno ako stignu u većim grupama, normalno je da se imigranti smeste zajedno u neki imigracioni, iliti prihvatni centar, dok se ne identifikuju i vidi okvirno koje su im namere, da li da ostanu u zemlji i integrišu se ili idu dalje. Kada je Srbija u pitanju, ...
Nije Srbija u pitanju, kada govorimo o getoizaciji imigranata u Evropi...

Švedska je baš primer zemlje koja namerno pravi imigrantska geta, i nisu im slučajno gorela ta predgrađa tokom BLM pokreta.

Francuska je takođe poznata po tome (a to nema veze sa prihvatnim centrima)...

Često viđam snimke stranaca u Srbiji koji se izdavajaju na prvi pogled, npr. zbog boje kože i slično, neki su imigranti, neki došli drugim povodom na određeno vreme, da im je prilično ugodno ovde, da nema rasizma i da je daleko manje zastupljen nego npr. u nekim zapadnim zemljama,
Slažem se.
Mislim nije baš da nema rasizma, ali mi na osnovu anegdotskih slučajeva deluje da ga ima manje nego na severu Evrope.

Slično mi (isto na osnovu pojedinačnih slučajeva) deluje da ga ima još manje na jugu Italije, dok je sever Italije prema Švajcarskoj (recimo zona oko Salvinijevog Varezea) po rasizmu gori od nas.

Znam za Švedsku, imam tetku tamo, živi preko 20 godina, i kaže da Švede uglavnom ne vole ni Srbe, ali opet nisu oni nužno na jednom mestu, ko u nekom getou, malo su i raštrkani, druže se i sa Srbima, ali i ostalima. E sad da li tako rade i ostali narodi, pre svega muslimani, ne znam. Problem Švedske je i u tome što previše ima slobode, pa ako neko zapali Kuran, oni mu ne mogu ništa, jer svačije pravo je da radi šta hoće otprilike, tako da previše slobode ima svoje mane koje dovode do drugih problema i potencijalne opasnosti od terorizma kao znak odmazde zbog takvih činova.​

Pa dobro nije to baš tako u Švedskoj, to ti je najviše uslovlejno cenama stanova u određenim delovima, tako se vremenom to getoizovalo...jako teško će neko ko dođe iz Somalije, Irana ili Severne Makeodnije, Albanije, na primer, to sam naveo jer odatle ima najviše dolazaka tog tipa, sa porodicom (vrlo često višečlana) imati za stan u Gamla staden, najlogičnije je da ide u Rosengard i tako postepeno dolazi do getoizacije...jbg..

I ne mislim da je tačno da Šveđani ne vole druge nacije tamo, najviše mešanih brakova ima u Norveškoj i Švedskoj...veruj mi da če pre Šveđanke da se udaju za crnce ili Arape, Irance, nego Italijanke na primer...

Sastav naše dijaspore u Švedskoj je mahom takav da oni pričaju loše o Šveđanima, o njihovim osobinama, oni se ne bi venčavali sa njima, i na taj fazon...

Gomila naše i bosanske dijaspore tamo živi na socijali još od rata...da ne pričam posle za kosovo, pa ti si sa Kosova do juče maltene mogao da dobiješ status izbeglica iz ratom pogođenog područja, u Švedskoj i Danskoj...i onda na socijalu....

Last edited:
Back