Offtopic

Bliski Istok 99% Muslimani, pa se opet svako malo dešavaju neki ratovi i nestabilnosti, Irak, Jemen, Sirija...
Šiti vs. suniti, alaviti vs. suniti...

Slično kao mi i Hrvati, svi smo kao hrišćani, a vodio se krvavi rat 😭

Slažem se da je relija u stvari paravan za finansijske interese, ali da bi paravan funkcionisao neki religiozni ekstremisti manipulišu masama...

Šiti vs. suniti, alaviti vs. suniti...
šiiti vs suniti rat nije ni postojao sve dok nije postojao S. Arabija vs Iran / Persija rat. Naravno tu su malo i neke veće sile od te dve umešale prste.

Isto kao naši balkanski ratovi, s tim što su podgrevani sa tri strane (zapad, istok i bliski istok).

Slažem se da je relija u stvari paravan za finansijske interese, ali da bi paravan funkcionisao neki religiozni ekstremisti manipulišu masama...
pa postoji dosta religijskih ekstremista, to se slažem. Kao i etnonacionalnih, ateističkih, ekonomskih itd.

uglavnom postoje ekstremisti u svakom društvu i to je tako, jednostavno je tako univerzum uređen.

Last edited:
Idem u off, ali taj deo mi nikako nije jasan, sta ti ljudi sto klece hoce i traze na Trgu B.J. ? Da li to jos uvek rade?
Mislim da su valjda privremeno prestali unazad mjesec dana, nisam u zadnje vrijeme vidio ni čitao o tome. Uglavnom, čista dokonost, kleče na Trgu, mole krunicu za predbračnu čistoću, vraćanje žena "na pravi put", prestanak pobačaja i slično. Veoma 21. stoljeće stvar 🙄

Ali im je politicka i ekonomska elita siitska
pa ako pričamo o Asadu on je više arapski etnonacionalista nego verski, njega podržava i dosta šiita i dosta sunita.

njegove dve opozicije su ona pro-zapadna i ona druga salafistička, ekstremistička. Tu se na kraju svelo na gomilu frakcija i to isprepletano u svim verskim zajednicama.

Osim ako su Rusi, njih da se ganja po celom svetu☝️
Danas sam kupio karte za nastup Little Big u Hangaru za 22.10. Toliko o tome... 😌 Realno nisu baš jeftini, 43 eur za Little big uopšte nije malo, ali ajde...

Last edited:
Hvala bogu pa me je majka vaspitala da volim svoje, a poštujem tuđe.

Ne možeš ti nikome da zabraniš da praktikuje svoju religiju, tako je to kod nas. To što je u Saudijskoj Arabiji drugačije ne znači da kod nas treba da bude isto, naš ustav nije pisan po bibliji i mi smo pre svega sekularna država. Isto važi i za tu Švedsku.

Ja se slažem da imigranti ne treba da budu na ulici, ali ne iz razloga što su Muslimani, oni tokom svoje molitve neće povrediti nikoga. Postoje ljudi i koji su naši i pripadaju Islamskoj zajednici, da li oni odjednom ne poštuju svoju zemlju jer nisu Pravoslavci?? Inače su mi još smešnije kvazi patriote koje tvrde da ne možeš biti Srbin ako nisi pravoslavac, vera i nacionalna pripadnost su totalne 2 različite stvari. Primeti se i porast ateizma i agnosticizma među mladima ovde, svako ima pravo da veruje u šta hoće, odnosno ne veruje, ili praktikuje svoje verske obrede ako time ne ugrožava nikoga. Ako vas ugrožava molitva ljudi na javnim mestima onda je to ipak vaš problem. Koliko ja znam u Beogradu postoji samo Bajrakli džamija, malo je nelogično reći: „Ako hoćete da se molite idite u džamiju".

Postoje ljudi i koji su naši i pripadaju Islamskoj zajednici, da li oni odjednom ne poštuju svoju zemlju jer nisu Pravoslavci??
pazarski Muslimani ipak ne mogu da se porede sa migrantima, oni žive izmešano sa pravoslavcima vekovima i potpuno su integrisani u našu kulturu. Sama srpska kultura je i delom muslimanska.

Musliman iz Arapskog sveta kad ode u Švedsku došao je u neku sasvim novu civilizaciju, novi poredak. S time u vezi njemu i njegovoj porodici će bar jedna generacija trebati da se integriše dok nauči jezik, običaje, poglede na život itd. i to je normalno i OK.

Problem nastaje kada se umesto integracije oni drže samo u svojim krugovima i odbijaju da se povežu sa ostatkom stanovnika svoje nove države. Onda to više nije sloboda izbora već zloupotreba dobroćudnosti države koja te je primila i omogućila da živiš bolji život.

pazarski Muslimani ipak ne mogu da se porede sa migrantima, oni žive izmešano sa pravoslavcima vekovima i potpuno su integrisani u našu kulturu. Sama srpska kultura je i delom muslimanska.

Musliman iz Arapskog sveta kad ode u Švedsku došao je u neku sasvim novu civilizaciju, novi poredak. S time u vezi njemu i njegovoj porodici će bar jedna generacija trebati da se integriše i to je normalno i OK.

Problem nastaje kada se umesto integracije oni drže samo u svojim krugovima i odbijaju da se povežu sa ostatkom stanovnika svoje nove države. Onda to više nije sloboda izbora već zloupotreba dobroćudnosti države koja te je primila i omogućila da živiš bolji život.
Ja uopšte ne pričam o tome, ali ajde.

To je mnogo komplikovana priča, oni ne mogu jednostavno da se integrišu u takvo društvo jer im uverenja to ne dozvoljavaju, time se drže zajedno. Oni su u tu Švedsku došli da bi našli bolji život, a sa druge strane ne žele da se utope u društvo jer im je to strano i drugačije, moraće mnogo da prođe da bi to uspelo, a da opet sačuvaju svoja uverenja jer muslimani generalno su jako veliki vernici i ne odustaju od svoje vere i praktikuju je maksimalno. Verujem da nije isto biti rođen kao musliman u nekoj arapskoj zemlji i nekoj liberalnijoj, ovi koji su rođeni u liberalnijoj zemlji sigurno da imaju drugačija shvatanja i da znaju gde su pa time mogu i da žive normalno, a opet praktikuju svoju veru. To je stvarno teška tema i komplikovana, nije bajno i sjajno i savršeno, ali ako ne ugrožavaju nikoga treba ih ostaviti na miru, a ne na silu pokušavati da ih promene kao što imamo primer u Kini, to ne vodi ničemu, samo pridodaje na gnev i patnju.

Primeti se i porast ateizma i agnosticizma među mladima ovde, svako ima pravo da veruje u šta hoće, odnosno ne veruje, ili praktikuje svoje verske obrede ako time ne ugrožava nikoga.
Uvek je tako bilo, to je civilizacijaka razlika još od sveta i veka. Isti ti stariji su bili isti takvi kada su bili mladi.

Isto kao večita floskula staraca "ovi mladi su užas šta rade, mi stariji smo bili mnogo bolji", a tako su isto njihovi stari pričali za njih i tako nadalje da čak imaju i spisi da se ta floskula koristila i u staroj Grčkoj.

Back