Da, Her je odlican film zaista, a inace ovo je donekle vec realnost. Vec postoje "seksbotovi" i povremeno su se pojavljivali slucajevi gde imamo situaciju da neki covek doslovno i ozeni AI. U Japanu je bilo vec vise ovakvih slucajeva. Moguce je da ce u narednih 10-20 godina ovo postati normalno, pogotovo sa daljim napretkom AI i sa AGI.
Mislim da ce se na kraju i sami ljudi spojiti sa tehnologijom. Tj. imacemo ljude koji ce hteti da se "nadograde" i postanu "homo roboticus" a isto tako cemo imati i ljude koji ce hteti da ostanu u ovom izvornom obliku, kao homo sapiensi. To se vec i danas desava i postoje vec recimo mehanicki udovi, u pejsmejkere se ugradjuje AI, itd...........a s druge strane, Elon Musk razvija mozdano-kompjuterski interfejs koji ce omoguciti da se i bukvalno um spoji sa racunarom.
Ta simbioza je zapravo, bar sa trenutne tacke gledista, mozda jedini nacin da osiguramo sebe u situaciji kada budemo imali AGI. Jer u toj situaciji, kako AI postaje pametniji, tako postajemo pametniji i mi. Ako AGI na kraju dodje do ASI i postane superinteligencija, i mi cemo biti "superinteligencije". Ne bi bili u situaciji da budemo ostavljeni na milost i nemilost necega sto je milijardama puta pametnije od nas vec bi bili jednako inteligentni.
Svakako ovo su sve neki hipoteticki scenariji, jasno je da je u pitanju mac sa dve ostrice i apsolutno postoje dve strane medalje. Medjutim, u ovom sadasnjem trenutku, pogotovo dok jos uvek imamo sve konce u svojim rukama, AI je odlican alat sa kojim mozemo resiti neke probleme koji su do skoro bili neresivi.
Ja licno sam najvise zaintresovan za eliminaciju bolesti i ovo je oblast gde je AI veoma potreban. Red je da jednom za svagda zbrisemo posasti kao sto su rak, Alchajmerova bolest itd........vec smo jednom slicnu stvar uradili sa zaraznim bolestima, sada mozemo otici korak dalje sa AI.