Offtopic

Jbt ovo je prva smrt poznate osobe da me bas potresla kolko sam volela one direction. U soku sam 😭😢😢

A baš tužno što je preminuo tako tragično, nisam ih pratio dok su bili najpopularniji, ali ovo mi je njihova omiljena pjesma

Iz kog je sna ispalo ovo pitanje, umirem?!!
Ona mi je pala na pamet vezano za surogat materinstvo.

Svakako je to jako kompleksna tema, jer bi konkretno kod nas u slučaju MŠ mogao biti u pitanju institut izigravanje zakona (fraus legis), budući da surogat materinstvo kategorija koju ne poznaje pozitivno pravo RS , već naš Porodični zakon definiše da je "Majka deteta jeste žena koja ga je rodila", a ona se verovatno preko priznavanja strane isprave (američkog izvoda iz matične knjige rođenih) upisala kao majka deteta kod nas, što nije u skladu sa našim javnim poretkom. Nema baš puno drugih opcija i ovo je neka moja pretpostavka jer nemam sve informacije osim onih iz medija i nije objavljeno na da li je ona u Srbiji priznata kao majka deteta, a mislim da je pitanje koje je interesantno i za opštu a posebno za stručno javnost.

Inače, slična bi situacija bila npr kada bi neko na osnovu braka sklopljenog u nekoj drugoj državi došao u RS tražeći priznavanje bračnog statusa kod nas a radi se o brakovima koje naše pravo ne poznaje i u suprotnosti su sa pravnim poretkom RS (gej brakovi, poligamni brakovi itd.) i takvi zahtevi se naravno odbijaju. E sad da li je i kako rešen slučaj MŠ bih baš voleo da znam.

Nije dovoljno imati para, bitnije je biti kvalitetan roditelj.

Zar biti surogat samo ne znači da neko rodi dete za par koji to ne mogu sami? Zbog čega je ovako nešto ilegalno?
Skroz si u pravu, ali fašisti na vlasti to već godinama prodaju kao priču protiv dece gej parova...

Nisam ni sigurna da na inostranim krštenicama piše da je dete rođeno surogatom ili ne, tako da je vrlo moguće to samo pravni izgovor da ne priznaju inostrane krštenice gej parova, a da za hetero roditelje praktično i ne može da se primenjuje, ali je sigurno da njih niko ne pominje u tim vestima, samo gej parove...

I pre ovog zakona je postojala slična odluka Ustavnog suda iz decembra 2022. god., pa se oko priznavanja te dece se već neko vreme natežu Ministarstvo unutrašnjih poslova (gde su na vlasti fašisti) i kao najglasnija opština Milano (gde su na vlasti demokrate):
https://www.ilfattoquotidiano.it/20...ilano-serve-una-legge-come-in-spagna/7095992/

Pre dolaska fašista na vlast matične službe po opštinama su u principu transkribovale gej parove kao roditelje na osnovu krštenica iz inostranstva...
Posle spomenute odluke Ustavnog suda, neke matične službe pojedinih opština su čak zvale nebiološke roditelje da im brišu već priznato roditeljstvo... Ukratko, haos...

Inače, slična bi situacija bila npr kada bi neko na osnovu braka sklopljenog u nekoj drugoj državi došao u RS tražeći priznavanje bračnog statusa kod nas a radi se o brakovima koje naše pravo ne poznaje i u suprotnosti su sa pravnim poretkom RS (gej brakovi, poligamni brakovi itd.) i takvi zahtevi se naravno odbijaju. E sad da li je i kako rešen slučaj MŠ bih baš voleo da znam.
Mislim da istopolne zajednice priznajemo samo diplomatama tj. osoblju u dipl. predstavništvima (sećam se da je neko pre par godina komentarisao slučaj tadašnjeg izraelskog ambasadora koji je imao partnera i dete) i to verovatno prema nekim međunarodnim propisima. Pretpostavljam da je Šerifovićka morala da ima neki osnov, kako ti kažeš, jer se Amerikanci ne igraju sa takvim stvarima.

Kod nas je priča drugačija, pa imamo ex premijerku koja se igra porodice sa partnerkom i njenim sinom. Pritom, u pitanju je osoba za vreme čijeg mandata je Zakon o istopolnim zajednicama obilazio ministartsva i dobijao saglasnot i tek pred ulazak u Skupštinu je povučen jer je ON to zatražio. Ona ni da pisne. U suštini sve može, samo zavisi ko si.

Back