Izbori

Ima nekoliko primera. Mozes da me opovrgnes ali jedna je primila cash, isto je jedna porodica koji su podstanari pristala da im bude reseno stambeno pitanje i bude im kupljena kuca. Kod ove majke na sahranu sina nije dosao niko iz vlasti, bas se pitam sto? Isto tako Mitrovic je platio ocu Adriane Bojanic i covek cuti sem te konverzacije snimljene koja je iscurela gde se izmedju redova jasno shvata da sta se desava iza scene.
Ja bih ti preporucila kao i svima da pogledas ceo intervju na youtubu, vrlo je potresan, govori mnogo o nepokolobljuvosti i eticnosti ove majke. I to je bila namera mog posta.

Pošto je ovde reč o stradalima usled pada nadstrešnice, mislio sam da misliš na nekog u vezi sa tim slučajem a ne u daljoj prošlosti. Ovo što ova majka priča mi zvuči smisleno, a što se tiče toga ko se kome prodao, ja bih tu priču izbegao ako nema nedvosmislenih dokaza i ako se bazira samo na pretpostavkama.

Svakako je bio predvidiv rezultat (mada možda ne s ovolikom razlikom?), ali setih se da imam pravo, pa mi je bio malo gas da iz dijaspore učestvujem u ovom šurenju, eto nek bude i u ime forumskih poštovalaca lika i dela 😁

Mada meni nije jasno zašto samo u BiH nije ograničen broj mandata za članove predsjedništva BiH kao i za predsjednika Republike Srpske?U svim ex yu zemljama predsjednik se može biti samo 2 puta.U BiH se nemaš prava kanditovati samo 3 puta zaredom, a već nakon toga možeš ponovo 2 puta.Npr Komšiću je već 4. mandat u predsjedništvu, a Dodiku treći mandat kao predsjednik Republike Srpske.

Ovo je prvi put da nisam izašao na glasanje, meh

Znao sam da će Zoran ionako pobijediti ovog HDZ uhljeba, ali nisam zadovoljan ni s jednom ni s drugom opcijom

Predsjednički izbori su ionako flop kad nemaju neku moć realno, najbitniji izbori su za sabor, a tu uvijek HDZ osvaja pogotovo zbog onih izbornih jedinica koje su si zacrtali pa njihov glas najviše vrijedi za osvajanje mandata

Svaka čast za Hrvatsku.... za Srbiju su ove debate, situacija da se predsednik i premijer ne vole, kao i situacija da predsednik ne dolazi iz stranke koja aktuelno dobija najviše glasova i ima najviše poslaničkih mesta... misaona imenica. Tako da sve govori gde je Hrvatska, a gde je Srbija....!

Ali ima i sličnosti. Videh da su neki Hrvati kačili na X kako su slikali glasačke listiće sa sve ličnom kartom, verovatno da bi potom poslali stranci, kao što se radi i u Srbiji. Takođe, i tamo vlada kult ličnosti, pa pobednik ima podršku otprilike kao Vučić kod nas. A kod nas trenutno ni nema adekvatne ličnosti koja bi osvojila simpatije većine, bez obzira iz koje stranke dolazio. Izgleda da se moramo strpeti još neko vreme.

Takođe, i tamo vlada kult ličnosti, pa pobednik ima podršku otprilike kao Vučić kod nas.
Ne postoji trenutno kult ličnosti u Hrvatskoj, i sam Zoran Milanović je rekao da nijedna osoba nema podršku oko 75% i da ovo nisu bili glasovi samo za njega, nego i glasovi protiv HDZ-a, što je istina, plus Primorca nitko ozbiljno nije ni shvatio, kandidirao se samo zato što nitko drugi iz HDZ-a nije htio, to su riječi Andreja Plenkovića...u Hrvatskoj nema kulta ličnosti kao što ga ima u Srbiji, tako da ta teza se odma treba srezat u korijenu i zbilja ne bi trebalo raditi usporedbe ili neka izjednačavanja po tom pitanju jer nema smisla...imamo mi trenutno puno problema ovdje, ali kult ličnosti nije jedan od tih problema. Treba prihvatit da je što se tiče nekog oblika demokracije Hrvatska ispred Srbije, ali evo recimo što se tiče korupcije, krađe i pišanja po narodu tu već možemo ruku pod ruku 🙏

I meni se čini da kod Hrvata nema kulta ličnosti jer se kroz istoriju nisu vezivali emotivno za lidere kao mi što smo svakog mogućeg lidera okarakterisali kao sveca i stavili mu oreol i to većini i bukvalno.

Svakako je puno problema u obe države. Čak iako je Hrvatska u EU duže od 11 godina, očekivalo bi se da je na nekim poljima više napredovala, u nekima, poput veličanja zločina prošlosti, ispred je Srbije i to u negativnom smislu. Bio sam prošle godine na letovanju tamo i bilo je to prijatno iskustvo za mene, bili su ljubazni skoro svuda, vidi se određeni napredak, naročito na polju reciklaže. Što se tiče retorike političara, tu smo negde, kada je reč o međudržavnom prepucavanju, koje možda obične građane ne dotiče previše. Možda je malo i do Istre, pa su tamo nešto drugačijeg mentaliteta u odnosu na pojedince koji podupiru netrpeljivost.

Kapiram da je teško dostići taj nivo kulta ličnosti kao što ga ima Vučko, ali podrška u procentima je prilično slična i kada je reč o prvom krugu, a i u komentarima ima dosta onih koji viču Zoki ovo, Zoki ono, Zoki volimo te itd. A i ovo fotkanje listića, nevezano za kog kandidata, trebalo bi da bude stvar prošlosti u obe zemlje. Izgleda da ucena i korupcije ne manjka.

To je uglavnom posledica niskog standarda i nedovoljne slobode tradicionalnih medija.

Back