Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Ono što je meni bezveze prilikom preslušavanja pesama je to što za vrlo malo stvari se može reći da je nešto autentično dobro, dosta njih radi pesme po uzoru na već postojeće. Govoriti imamo i mi Loreen i Kaariju je isto to, težnja da se nešto autentično iskopira i napravi svoja verzija.
Lavina mi recimo ima smisla za esc scenu, al pesma mi ubi bože dosadna.

Prvi utisci - preslušavanje pesama 🎼

Prvo polufinale:

Lores - Unseen - Iskreno fino ali dosadnjikavo, baš ne drži pažnju.
Đurđica - Moma mala - Ne volim ovakav tip pesama, ali ima ovo nekog potencijala za neki lep nastup. Zanimljivo sve u svemu, sviđaju mi se elementi tradicije.
Kosmos Trip - Sve je u redu - Lep filer, može ovo da se sluša.
Makao - Daj nam svet - Ovo je nešto što ne bih generalno slušao, nije mi uopšte u kontekstu Evrovizije. Deluje kao nešto što će se puštati na Radiju.
Manivi - Svaki dan - Dosadno i nebitno.
Bella - Trampolina - wos dis???
Ne znam da li mi je smešno ili genijalno hahaha.
Mirna - Omaja - kakav downgrade, očekivao sam totalno nešto drugačije od nje. I kakav joj je ovo glas? Htela je svašta nešto a na kraju ništa. Najlošiji solo pokušaj iz tria moje 3.
Iva Grujin - Otkrivam sebe - Lepa balada, fino za slušanje.
Yanx - Srušio si sve - Bolja sada nego prethodnog puta kada je učestvovala. Dopada mi se, lepo je otpevala.
Zejna - Jugoslavija - Uh dopada mi se bit, malo mistike u zvuku. Nešto drugačije od Zejne, sve u svemu baš prijatno iznenađenje. Za sada jedini kandidat za pobedu po meni.
Ana Mašulović - Zavoli me - onako, fin filer. I ovo je nešto što bih mogao da čujem na radiju.
Eegor - Klaber - Išao je na neko ludilo i izazivanje reakcije. Samo je krindž. Muka mi je od joke entry - ja na Evroviziji.

Srednja ocena prvog polufinala: 6/10 ⭐
Favorit prvog polufinala: Zejna - Jugoslavija 🥇

Drugo polufinale:

Aleksandar - Sudbina - Pa nije ovo loše, iskreno, pozitivno sam iznenađen.
Milica Burazer - Svima vama treba mama - Kul pesmica, s obzirom na njen pseudonim, očekivao sam neku rep pesmu ili nešto slično.
Sanja Aleksić - Ko me proba - Očekivao sam neki benger kada ono dosadnjikava pesmica. Definitivno sam više očekivao.
Lu - ka - Veruj - Dobar benger, očekujem dobar nastup, vidi se da ima smisla za ples.
Jack Lupino - Adrenalin - Pa dobar filer, nije loše sve u svemu.
Zona - Čairi - Jedina donekle opravdala očekivanja od IDJ devojaka, dopada mi se pop - folk momenat.
Brat Pelin - Fraulein - Ne dopada mi se, nije mi ni fora ni kul.
Geminni - Metar sreće - Nebitno, nije mi držalo pažnju uopšte.
Avgust - Jabuka - Osim što dobro izgleda, pesma mi je totalno bezveze, tekst pogotovo. Moglo je to i bolje.
Harem girls x Ivana - Bom Bom - Uh, ne znam šta bih rekao. Nisam oduševljen, pesma jeste benger, tekst zvuči nabacano i nekako mi se nisu uskladili glasovi, malo manje muških vokala svakako je moglo. Volim Haremsice ali mislim da ne idu u Beč.
Aleksandra Sekulić - Kule - Lepa pesma, slušao bih ovo na nekom radiju.
Lavina - Kraj mene - Nije moj fazon ali vidim potencijal i u pesmi i u nastupu na sceni.

Srednja ocena prvog polufinala: 7/10 ⭐
Favorit prvog polufinala: Zona - Čairi 🥇

Samo još jednom da čujem da se neko žali na Zejnina brojna učešća. Eto toliko.

Poslušala sam sve pesme, svima sam dala priliku i najviše su mi se izdvojili:

• Zejna - Jugoslavija - ova žena ne maši. Savršeno razume ESC i nas fanove, svaki put dolazi sa sve boljom pesmom. Ova joj je najbolja do sada. Naslov definitivno privlači pažnju, poruka je lepa. 10/10

• Zona - Čairi - u moru svega do sada, izdvaja se definitivno, interesantno, drugačije, samo je šteta što pesma traje 2 i po minute, veliki minus za to. Tih 30 sekundi je moglo jako pametno da se iskoristi. 9/10

• Brat Pelin - Fraulein - svidelo mi se više nego što sam očekivala, iskreno. Fora je i simpatično, jako me zanima kakav će biti nastup. 9/10

• Lavina - Kraj mene - malo drugačije od onoga što sam želela od njih, ali ostali su dosledni svom zvuku, svakako se izdvajaju od ostatka konkurencije. Najbolji rok/metal bend ikada na domaćem takmičenju. 8.5/10

• Harem Girls × Ivana - Bom Bom - tipična Antonić brzalica. Nabacana, nekohezivna predvidiva. Meni lično dosadno, prežvakano, izlizano. Antonić bi mogao na malu pauzu dok ne smisli više od tri melodijske linije jer mu sve pesme liče jedna na drugu. Ivana je dobar izbor. Ipak mi je Aladdin bolja pesma, ali one kao pojava će mi uvek biti dobrodošle. 8/10

• Eegor - Klaber - na prvu intrigantno. Krajišnike je mogao duže i bolje da osmisli. Ovako deluje samo ubačeno na 3 sek i malo konfuzno. Igor mi ima nekako jezivu energiju. Ne bih ja to na ESC 😁7.5/10

NAJVEĆI PROMAŠAJI
  • Lores - Unseen - ne uklapa mi se uz nju. Potpuno drugačije od onoga što publika želi od nje, pritom je balada jako bezlična.
  • Yanx - Srušio si sve - ni blizu Pesma za tebe. Kontejner soli, really girl? Ne može kilo soli, tona soli... Kontejner?
  • Mirna - Omaja - ona i ova pesma, ne znam šta je veći letdown. Jako šizofreno. Neprijatno.
  • Makao - Daj nam svet - pesma kao soundtrack za Životinjsko carstvo. Wtf. Jednostavno preloše.
  • Iva Grujin - Otkrivam sebe - meni možda i najgora pesma na celom izdanju. Ovaj providni Chat GPT tekst ne mogu stvarno. Neviđeni nastup? Možda jer ga stvarno niko neće videti od piš/puš pauze.

Ostali mi nisu pruvukli pažnju, što ne znači da su loši, ali nedovoljno zanimljivi.

Ono što je meni bezveze prilikom preslušavanja pesama je to što za vrlo malo stvari se može reći da je nešto autentično dobro, dosta njih radi pesme po uzoru na već postojeće. Govoriti imamo i mi Loreen i Kaariju je isto to, težnja da se nešto autentično iskopira i napravi svoja verzija.
Lavina mi recimo ima smisla za esc scenu, al pesma mi ubi bože dosadna.
Ovo jeste istina, na kraju dana, samo što smo svi hajpovani jer ponuda nije potpuni pomor (što je pomalo i tužno)

Mislim da imamo pesmu koja ulazi u finale, samo da ne bude neslanih sala tokom glasanja.

Ako gledamo evrovizijski potencijal, slala bih Bellu ili Eegora, dva najveca iznenadjenja ovog PZE-a. Trampolina ulazi u finale bez problema i ima viralni naslov i tekst.
Od Eegora u nastupu ocekujem ludilo, Starac dana na steroidima.

Lavina- veliki potencijal ako urade izmene, ne moze modulacija da bude u poslednjoj trecini pesme- mora da grmi u drugoj trecini- momci ovo je Evrovizija, slusajte fanove- ovaj deo je straordinaran, nesto sto mi NIKAD nismo imali, nesto zasta bi fanovi metala i roka u Evropi glasali. Plus imaju x factor i svetski stage presence.

Brat Pelin- genijalan aranzman i tekst, ali ajme, fali glas.

Lores- anemicno.

Zona bolje, ali da li bi neko glasao za ovaj bugarski vibe na Evroviziji? Da je produkcija malo modernija, moglo bi.

Zejna- vrlo dobra, moderna, ali zasto ovaj nesrecan naslov? Sa tacke gledista marketinga pogresno.

Harem Girls- bolje nego prosle godine, ali lici na kuhinju Antonica i podseca na Hurricane.

Opsti utisak mi je da smo u produkciji deceniju dve u zaostajanju: Djurdjica izuzetan vokal i vrlo interesantna pesma ali produkcija zvuci kao demo, ovo je dusu dalo za Ukrajince- kako bi dobro zvucalo da je proslo kroz njihovu produkciju.

Ima jos nekoliko interesantnih pesama i izvodjaca koji ce ostati ove godine fileri.

Team Bella/Eagor/Lavina ako upgrejduju pesmu.

Nisam znala da sam ovo htela! 🎇

Ovo jeste istina, na kraju dana, samo što smo svi hajpovani jer ponuda nije potpuni pomor (što je pomalo i tužno)
Razumem i takav osećaj, mnogi jesu hajpovani jer izašle su pesme. :D Govorim iz ličnog ugla, ušao sam u preslušavanje sa nula očekivanja i nije mi se nigde podiglo očekivanje, mene je to recimo dodatno smorilo. Ne kažem da vremenom neću skontati neku pesmu da mi se dopada, kao možda može Zejna. Al za sad mi je tako kako je.

Back