Offtopic

Mnogo njih je već pobeglo. Mnogo njih živi baš ovde u Beogradu i mnoge od njih znam i nekima sam i pomogao da se smeste. Ne samo ja naravno, samo sam imao priliku da pomognem pa sam to i uradio. Ali kako Ruskom narodu tako i Ukrajincima tako da i ta priča da mi mrzimo Ukrajince ne pije vodu. Ovde ispašta narod kao što smo mi ispaštali 90tih i ako može da se pomogne i treba da im se pomogne. Kako jednima tako i drugima.

@Mrm To moras Putina licno da pitas ili nekog bliskog njemu posto ja nisam deo te price u svakom slucaju pa ne mogu ni da odgovorim. Odakle ja mogu da znam sta Putin ima u glavi?

Mnogo je lakse ponuditi odgovor na pitanje da li je u redu da NATO cestita pobedu na muzickom takmicenju, da li je u redu da se ministar jedne zemlje izvinjava za glasove zirija..........sto ti vesto izbegavas. Nego najbolje da ja udjem u Putinov um pa da vidim kakve su mu namere. Apsurdno zaista.

Ja sam to odgovorio i u Maju čini mi se kada se potegla ova tema, meni je ok, evo ponoviću...

Bavi
Mnogo njih je već pobeglo. Mnogo njih živi baš ovde u Beogradu i mnoge od njih znam i nekima sam i pomogao da se smeste. Ne samo ja naravno, samo sam imao priliku da pomognem pa sam to i uradio. Ali kako Ruskom narodu tako i Ukrajincima tako da i ta priča da mi mrzimo Ukrajince ne pije vodu. Ovde ispašta narod kao što smo mi ispaštali 90tih i ako može da se pomogne i treba da im se pomogne. Kako jednima tako i drugima.
Baci malo pogled po društvenim mrežama na komentare, biće ti malo jasnije kakva je ovde slike po tom pitanju, da se sada stavi na neko glasanje u Srbiji za podršku Putinu, imao bi 80% kao od šale, za razliku od većine EU zemalja gde bi bilo 90% naspram 10% otprilike... ja samo realno kažem, nikom ništa ružno..

Tacno je da je ogroman broj gradjana Srbije naklonjen Rusiji pa shodno tome podrzavaju svakoga ko vodi Rusiju i to traje vekovima.

Nama je Rusija bila saveznik kroz istoriju, cesto i jedini, tako da to ne treba da te iznenadjuje........medjutim, u ovoj situaciji niko ko trezveno razmislja ne moze da podrzi ovo sto rade. Van pameti je zaista i nema nikakvog spora sto se toga tice.

Na ovom forumu apsolutno niko ni ne podrzava Rusiju niti mrze Ukrajince. Iako se taj narativ stvara sve vreme.

Ponovo se vracamo na ono staro da zelimo da ESC bude ESC i da ne zelimo nikakve politicke price na njemu. Ova godina se desila sada i nadam se, nikad vise.

...

A evo da kazem ujedno sta mene stresira. Mene stresira sto recimo kancer i dalje ubija gomilu ljudi. U 21. veku. Stresira me sto imamo savremene terapije ali je potrebno (i dalje) mnogo vremena da dodju do obicnog pacijenta, pa onda recimo ako uzmemo opet primer kancera, jedina opcija u ovom trenutku za lecenje je i dalje terapija iz proslog veka. A ako zelis da ucestvujes u nekoj klinickoj studiji, cesto ti treba veza (kod nas posebno) a u nekim zemljama nije ni moguce pa tako jedina opcija (ako se zakasni) je da se ceka da se umre. Neretko je potreban i ogroman novac pa se isti skuplja putem SMS poruka.

Jedan podatak samo - Kardiovaskularne bolesti, kancer, dijabetes, Alchajmerova bolest..........ubiju preko 200 000 ljudi svaki dan. Svaki dan znaci 200 000+ porodica sirom sveta se zavije u crno. Te bolesti ubiju vise ljudi dnevno nego sve prirodne katastrofe, ratovi i nesrece zajedno. Ali ja se nisam pomirio sa ovim status quo stanjem i to je rat koji ja vodim. Ove bolesti imaju samo jedan uzrok i to je nas pravi neprijatelj, on je zajednicki neprijatelj svih nas. To treba da nas brine.

Zato energiju treba kanalisati na prave vrednosti. Apsolutno se uzasavam ratova (i oni su pokazatelj da nazalost jos uvek nismo prevazisli neke porive iz kamenog doba) ali se mnogo vise uzasavam bolesti i cinjenice da umiremo od potpuno resivih problema. To je najveci problem koji svi delimo. E zato sam na vreme shvatio neke stvari i odlucio gde cu svoju energiju da usmerim. Ja se ne dizem ujutru misleci "jao, sta li je Putinu u glavi sada?" nego se dizem misleci "ako uspemo jedan dan ranije, spasicemo 200 000+ zivota. Samo jedan dan ranije".

Tebi @Mrm takodje preporucujem da i ti svoju energiju usmeris na produktivnije stvari a ne na ovo mlacenje prazne slame. I zdravlje ce ti biti zahvalno.

Šta oni idu da brane i gde idu?

Iz ruske istorije, svaki put u novijem veku kad su izgubili rat i pokazali da im je vojska nesposobna, raspao im se drzavni sistem i osula teritorija. Ogolilo se sve sto ne valja i drzava je implodirala. Sad to brane, jer kao sto vidis "specijalna operacija" im ne ide kako su zamislili. Oni ovaj rat ne smeju da izgube.

A jasno je da niko ne zeli da bude topovsko meso, zato i beze. Sasvim razumljivo.

I na kraju, niko te ne napada, diskutujemo, ali opet imas snishodljiv stav koji vredja. Ne mozes na keca okarakterisati sagovornike kao neinformisane/neobrazovane isprane mozgove i onda se okrenuti i reci da te svi napadaju i vredjaju. Ljudi imaju drugacija (informisana) misljenja, a u medjunarodnoj politici postoje razlicite perspektive i interesi. Ne moramo se svi sloziti, ali niko ne poseduje monopol nad istinom (ni moralno superiorni zapad, ni borci protiv nacizma sa istoka).

Ja se trudim znaci da uopste ne gledam televiziju preko dana (jedino sto sam gledao ovu godinu osim ESCa i sporta jeste turska serija "Afili ask" na Prvoj) pogotovo vesti, jer vesti su postale uzasno opasne za psihu. Prvo nas narod koji je uplasen zbog 90ih kao da se ova inflacija dogadja samo kod nas a ne svuda da na kraju pocinju da prave paniku po marketima. Drugo nas "veliki sef" (namerno tako, zna se zasto) koji se ne skida sa televizije, a dodje mi da ako ga vidim uzivo da ga gadjam s jajca. I trece ovaj rat, malo sto su proslu i preproslu godinu ubili u pojam sa koronom, sad jos i ovo. Pa znaci dodje coveku da uzme i baci televizor kroz prozor.

Vesti treba izbegavati sto je vise moguce jer jako negativno uticu na psihu coveka. Jedino sto citam jeste zuta stampa, jer me bar rijaliti polusvet nasmeje koliko su glupi do zla Boga i zahvalan sam Bogu sto nisam kao oni.

@Milos-S

Bože, ja se ne dižem sa time u glavi, pa da se dižem ne bih mogao da radim dva posla koja radim, ali ne mogu da se ne brinem zbog ovoga, ovo je sad već svakako ozbiljno, i tu nema zbora, to svako zna..

E to je glavni problem - sto te nije briga i sto ne vidis siru sliku jer si preokupiran glupostima (ovim stvarima o kojima pricamo, konkretno). A trebalo bi da te brine jer ovo sto sam ja pomenuo je realan problem i realna situacija a tice se i tvog zdravlja. Mnoge nije briga uopste jer misle da im je zdravlje zagarantovano...i to traje sve dok oni sami ne upadnu u taj problem a onda kukaju sto nauka nije stigla na vreme da resi pomenute probleme. No dobro, svako ima svoje prioritete, ja sam samo pokusao da te nateram da shvatis da ima gorih problema od ovoga sto ti mislis. i da politicari...ma koliko gramzivi i oholi bili nisu najvece zlo na ovom svetu. Ima i vece od njih, daleko vece. Ali dobro nisam uspeo, nikakav problem.

No da se vratimo na temu, Ja licno ne vidim nijedan razlog za tvoju ovoliku emotivnu angazovanost oko cele situacije.

Jesi li ti licno ucesnik rata? Ne.

Jesi li ti mobilisan? Ne.

Jesi li Rus ? Ne.

Jesi li Ukrajinac? Ne.

Jel utice rat bilo kako na tvoj licni zivot? Ne.......osim ako ne zivis u zaristu a ne bi rekao da zivis.

Ja mogu da razumem saosecanje prema zrtvama i prema ljudima koji prolaze golgotu, mislim da ga svi delimo, ali ovo je ekstremna krajnost. Brines se o stvarima sa kojima apsolutno nikakve veze nemas niti na njih mozes da utices. Sad treba svi da obustavimo sve nase aktivnosti i da se tresemo da li ce Putin da aktivira nuklearno oruzje..........naravno da ta cinjenica unosi odredjeni nemir, ceo konflikt svakako kreira anksioznost ali on ako se (ne daj Boze) resi na taj korak (u sta licno sumnjam), ne mozemo da ga sprecimo ni ti ni ja.

Teoretski, moze i asteriod u nekom trenutku da udari i zbrise nas kao dinosauruse (praksa je nesto drugo, no uzimam radi primera apokalipticnog scenarija). Pa jel treba svako od nas da se budi i vice "Jao, sta ako nas asteroid zbrise".

Zivi svoj zivot i shvati da smo mi sitne ribe za ove geopoliticke igarije. Nas se ovde uopste ne tice cela prica. Mozemo ovako da komentarisemo, saosecamo sa nekim, sve to stoji ali toliko kanalisanje negativne energije u tom pravcu nista dobro ne donosi. Moze jedino OCD da stvori, eto to moze.

Imao sam od jeseni prosle godine do proleca ove godine gazdu stanodavca u Kg koji je inace psihicki izlapeo da se dere kao magarac i stalno pljuje vlast, da bi od kako je poceo rat poceo da prica kao "vidis da ce se zarati svuda" i te ludorije...

Normalno kod mene je to stvaralo veliku nervozu, u aprilu sam ga napustio (doduse zbog drugih gotovo slicnih razloga, samo licne prirode) i shvatio sam da cak ni ja u zivotu nisam bio toliko negativan koliko taj sada vec bivsi stanodavac. Dokaz da ako zivis sam i uz to stalno gledas vesti, ne radis nigde pritom, gotovo zivis od kirija koje ti placaju studenti, psihicki si skrenuo nacisto.

Ja sam ga kao po obicaju nadrljao vec drugo prolece zaredom sa anksioznoscu, prosle godine praceno strahom od korone, ove godine strahom da se ne ponovi prosla i uz to jos i strah da ne dodje do rata tako da ne znam vise sta da kazem.

Znaci ponavljam i savetujem, izbegavajte gledanje vesti i televiziju preko dana sto vise mozete. Iz licnog iskustva govorim. Nekad dok sam bio u osnovnoj bih ostavljao televizor ceo dan da gori, danas bih ga momentalno iskljucio kad ostanem sam u kuci, jer moji inace obavezno ostave televizor upaljen kad su oni kuci.

Evo kad smo sporta, zamislimo koliki bi apsurd bio da su recimo Velsani pustili da ih Ukrajinci dobiju u barazu i plasiraju se na prvenstvo.

A tehnicki se to desilo na ESC-u.

Potpuni apsurd.

Povraca mi se vise od njihovog kukumavcenja. Da ne pominjem i kako Zincenko od kad je poceo rat (pratim ga na Instagramu jos od ranije jer je igrao u Cityju) stalno kukumavce zbog rata, na pres konferencijama stalno place zbog rata da mu se sad svi bukvalno podsmevaju. Normalno komentari na Instagramu vezano za ovu vest sve sami satro Rusofili pa do toga da "Srbi treba da nose traku sa ruskom zastavom". Treba da nas boli briga i za Ruse i za Ukrajince i da gledamo u se i u svoje kljuse. Ovo sa diskriminacijom LGBT osoba necu da komentarisem, muka mi je i od toga, dovoljno je sto ima mnogo homofoba ovde, tako da po tom pitanju sa tim trakama neka rade sta hoce.

Jednostavno, muka mi je vise. I od jednih i od drugih. Da je srece pa da ne gledamo ni Ruse ni Ukrajince na ESCu, kolko tolko je bilo fino 2015. i 2019. bez Ukrajinaca, mogu slobodno reci, bilo je osvezavajuce gledati finale uzivo BEZ Ukrajine.

Prvo su Sovjeti privatizovali JESC pre desetak godina zbog cega su mnoge zemlje masovno pocele da se povlace odatle (cesto je dolazilo dotle da ERU bukvalno MOLI pojedine zemlje da se prijave za ucesce kako bi se takmicenje uopste odrzalo) a sad su se okrenuli i ka ESCu. Samo cekam kad ce neka zemlja da objavi da se povlaci sa takmicenja 2023. Bilo bi pravo cudo gledati istih 40 zemalja iz ove godine i sledece.

Da se ne lazemo, pratim ja i dalje ESC, jer to je jace od mene i bez ESCa ne mogu, zato cesto pominjem kao da se 2020. kao godina uopste nije ni desila. Ali onaj strastveni zar koji sam imao prema ovom takmicenju se gotovo ugasio nakon ovogodisnje politizacije.

I mene kao da nekako prolazi taj prajm tajm mog hajpa za ESC, nadam se da gresim i nadam se da ce oziveti tokom sezone, ali cele prosle sezone kao da nesto nije bilo na mestu u smislu mog interesovanja

Mozda je samo do toga sto mi je ovo prva sezona dok radim i imam jos neke preokupacije

Pojma nisam imala da je i jedan od članova grupe Il Divo Karlos Marin preminuo od posledica kovida. :oops::( Danas uhvatila reklamu za koncert sledećeg meseca i iznenadilo me to da ih je trojica.

Jeste, umro je Karlos od COVIDa jos u decembru prosle godine........negde pred katolicki Bozic :( Bio je zdrav kao dren pre COVIDa ali nazalost...

Moj savet svima.....ovako bez ulazenja u detalje je da gledate da se sto manje puta zarazite. Zarazu je nemoguce izbeci sada ali sto manje, to bolje.

Nevezano za tezinu klinicke slike, COVID ostecuje ceo organizam i steta je "kumulativna", svakom novom infekcijom, ostecenja su sve veca.

Stradaju svi organi obzirom da je sistemska bolest u pitanju, a ono sto u mozgu strada je nepovratno. Sa trenutnom tehnologijom.

Niko od nas jos ne zna ni dugorocno kakve su posledice, a ima zaista nekih zabrinjavajucih stvari koje se vide i hipoteza koje se sada proveravaju, ne bih da ulazim u detalje ovde.........ali pokusajte da izbegnete cesto zarazavanje.

Ne treba ni paniciti nikako ali te price kako je "to nista" i "obicna infekcija" uopste nisu tacne. Prave posledice cemo nazalost svi tek videti i to kada se pandemija zavrsi. Za sada je dovoljno reci da je, nazalost, po prvi put u skorije vreme, prosecan zivotni vek skracen a broj smrtnih slucajeva u uzrastu 18-64 je povecan u odnosu na period pre pandemije...........a ni mladji od 20 nisu postedjeni. U Japanu je sada radjena jedna studija isto, polovina preminulih od COVIDa je mladja od 20 godina tamo i bez hronicnih bolesti.

Bez panike ali oprez.

Bajden proglasio kraj pandemije. Kanada proglasila kraj merama i pandemiji. Dakle mora da je stvarno došao kraj.

To je zbog "popularnosti" i glasova. Isto kao i kod nas.

Nije gotova pandemija, ovo je samo pokazna vezba kako izgleda kad politicari vode racuna o javnom zdravlju zarad glasova.

Novi talas stize uskoro.

Ironičan sam. Znam da nije kraj. Ali da nema medija ne bi bilo ni korone. Tačnije. Ja od kad ne gledam tv, ne opterećuje me to toliko. Svestan sam da bolest postoji, ali postoji i rak, i autoimune bolesti i mnogo toga što se dešava pa niko ne priča o tome toliko kao o Covidu. Kad prestaneš da pričaš o nečemu to nešto nije da nestane, ali se ti prosto nećeš time opterećivati svaki put kad ustaneš iz kreveta. Nego znaš da je tu, čuvaš se koliko možeš koliko je do tebe i to je to.

Da, svakako. Realno, ne treba se opterecivati. Treba se cuvati, kako rekoh, i izbegavati cesto zarazavanje, ali se svakako mora ziveti i gurati dalje.

Ja sam se pomirio sa tim da se Kovid nece nikad zavrsiti. Kad Hiv traje 40 i vise godina, i ovo ce.

Back