ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Treba nacin glasanja da se promeni, ne pricam o tome da li bira ili ne…,a inace samo Turska na Evroviziji vredi za 10 zemalja koje se takmice.
Malo je i do Turske...
Izigravali su finoću i često imitirali zapad umesto da šalju ono gde su najbolji...

Ja sam volela njihove bendove, ali niko tu nije imao posebnu harizmu velike zvezde, a u principu su i Turska i Bugarska mogle da šalju zvezde popularne barem na balkanskom nivou, a poneko čak i šire...

Pa da oni iskoriste ESC kao odskočnu dasku za neku globalniju popularnost... Ne mora baš poput Maneskina da posle ESCa sviraju u Vegasu sa Stonsima i u Saturday Night Live, ali da sad ode neki novi Tarkan mogao bi da postane household name na Balkanu sigurno...

ESC i sa ovim glasanjem može donese instant popularnost na evropskom nivou, ali treba poslati harizmatične izvođače sa nečim svojim i drugačijim... Ne sa zanimljivim rok bendovima koji kao da poručuju gledajte i mi smo zapad, ali kojima se posle par godina iskreno ne sećam ni imena...

Kazem ja lepo, da ce ove godine biti najmanjii broj ucesnika jos od 2004 godine. Iz vise razloga naravno, EBU polako ali zasigurno priprema svoju sahranu.
O kakvoj sahrani pricas? To sto se svake godine ukrug povuce poneka zemlja (i to uglavnom zbog para, nezainteresovanosti, nekonkurentnosti itd.) je totalno irelevantno i koga nema bez njega se moze. Pogledaj brojke esc pesama sto se tice strimova/pregleda u poslednjih par godina ali i same rejtinge i uspehe izvodjaca od 2018. npr pa na ovamo i bice jasno da je u pitanju zapravo jedan od najuspesnijih perioda u istoriji ovog takmicenja koji bi bio jos uspesniji da nije spoljnih faktora koji su usporili pricu (korona, rat)

Prošlo je više od 12 sati od objave da CG ne učestvuje, a još uvijek nitko nije ovdje napisao IzGUbiLi sMo 24 PoENa. U šoku sam, pozitivnom :coffee:
2021 in a nutshell.

Navikli smo. Crna Gora ove godine kao da nije ni ucestvovala.

Skroz neupecatljiv nastup, jednostavno je bio za toalet pauzu. Dok sam gledao prenos sa mojima, oni sve vreme gledali u telefon dok je isao nastup. Toliko koliko su bili upecatljivi.

O kakvoj sahrani pricas? To sto se svake godine ukrug povuce poneka zemlja (i to uglavnom zbog para, nezainteresovanosti, nekonkurentnosti itd.) je totalno irelevantno i koga nema bez njega se moze. Pogledaj brojke esc pesama sto se tice strimova/pregleda u poslednjih par godina ali i same rejtinge i uspehe izvodjaca od 2018. npr pa na ovamo i bice jasno da je u pitanju zapravo jedan od najuspesnijih perioda u istoriji ovog takmicenja koji bi bio jos uspesniji da nije spoljnih faktora koji su usporili pricu (korona, rat)!
Ovo je ocigledan pad, prihvatili to mi ili ne. Za sada je to “poneka” zemlja. Sutra ce se vratiti jedno polufinale, kada budu odustajale razne zemlje. Pa bez Andore i Slovacke mozemo, ali oseca se praznina bez Turske i Rusije.

Ja ove godine nisam osetio nikakvu prazninu. Rusija je izbačena sa razlogom, a Turska ne učestvuje već 10 godina i ne moraju da učestvuju, niko neće da menja pravila samo zbog njih. Države koje se povlače su se povlačile i ranije i to ne zbog sistema glasanja ili čega već već finansijskih razloga ili nezadovoljstva zbog rezultata, a za te rezultate su oni krivi sami, a ne EBU i evrovizija. ESC definitivno nije u padu i par država koje se povlače svakih nekoliko godina ne znači ništa.

Ovo je ocigledan pad, prihvatili to mi ili ne. Za sada je to “poneka” zemlja. Sutra ce se vratiti jedno polufinale, kada budu odustajale razne zemlje. Pa bez Andore i Slovacke mozemo, ali oseca se praznina bez Turske i Rusije.

Da se oseca praznina Turske onda bi do sad bili na jedno polufinale jer ih nema vec 10 godina. Preziveo je ESC i bez Italije 15+ godina, cak se i prosirio za to vreme pa su se i oni vratili.

Pa znači biće samo 34 učesnice? Do kada imaju fore da se izjasne? Nešto ne verujem da će biti zemalja povratnica ili debitanata

3 ex yu zemlje kao i 2014.Samo umjesto Crne Gore i Makedonije Srbija i Hrvatska.

Back