hr Hrvatska 2023: Let 3 - Mama ŠČ!

I ja sam poslušao samo recap jer sam u Španiji, pa nemam vremena, za vikend kad se vratim ću sve, sad samo Hanu Mašić celu čuo jer mi je najbolja bila iz recap-a tog..
Mogu vam reći da nisam pogrešio ni pedalj, kao što sam očekivao, čak i više možda od očekivanog..mislim da će mi biti najbolja ovde, ali videćemo kad čujem sve.. Boja je prekrasna, čudnovata, nije standardna.. A Bogami i kompozicija je baš fina.. Čak me podseti na momente i na Andaluziju, gde sam trenutno.. :)
 
Poslušao sam pesme, bolje da nisam. Želim natrag pola sata života. 2009. zove i želi da joj vratite pesme. Croatia, girly, what were you thinking? 🥶

C6A0D5EE-28E6-44A0-AF5D-94FE9B431055.gif

Najmanje loša je Nevera, mada mi je struktura pesme veoma upitna. Dobro je počela, međutim je onda neobjašnjivo usporila u sredini (vrlo čudan izbor), umesto da da gas, a klimaks pesme je gotovo identičan kao i početak. Sa adekvatnim revamp-om i remiksom bi ovo moglo da se sredi za prolaz u finale, ali ovako samo po sebi teško da može da uradi nešto.

Let 3 - Mama ŠČ mi je veoma naporna pesma. Razumem poruku i razumem da su drugačiji, ali ova pesma takva kakofona splačina bez ikakve melodije, da se zaista grozim pomisli da ćemo je slušati cele evrovizijske sezone.
 
  • Haha
Reactions: FFM
A šta je uopšte poenta rezervi na Dori osim da ponize te takmičare u fazonu "Jbg, blizu ste bili, ali više sreće drugi put"
Pa i kod nas je pre bilo na Beoviziji tako 2008, 2009. Sećam se da su bila objavljena imena par rezervi.

Elem, da se osvrnem na pesme...
BBB mi je onako. Nit smrdi nit miriše. Kedžo razočarao. Očekivao sam više.
Definitivno Harmonija uzima trofej. A koliko sam shvatio to su pisali neki fanovi? Ispravite me ako grešim.
LET3 neću ni komentarisati.
 
Favorit mi je Krešo I kisele kiše-Jedina posebna pjesma koja iskače. Kedzo je Cesar Samson ili Jon Ludvik, Harmonia kao Ukrajina zadnjih 3 godine ali su OK. Pjevaju o Neretvi hello Neretva je BiH rijeka ahaha.Meni OK i Đana.Let3 su ludi oni će televoting visoko a i kod žirija na ime.
 
Ovako na prvu, jedina koja mi se izdvojila je Harmonija disonance, iako ima još nekoliko prilično dobrih pesama. Ali problem je što ni jedna od njih nema takmičarski karakter. Let 3 će mi do punog izražaja doći tek uživo na sceni, za sada deluju haotično.

Kedžo totalno bezveze i izlizano
 
Favorit mi je Krešo I kisele kiše-Jedina posebna pjesma koja iskače. Kedzo je Cesar Samson ili Jon Ludvik, Harmonia kao Ukrajina zadnjih 3 godine ali su OK. Pjevaju o Neretvi hello Neretva je BiH rijeka ahaha.Meni OK i Đana.Let3 su ludi oni će televoting visoko a i kod žirija na ime.
Koja poredjenja 💀
 
Pa Neretva protiče i kroz Hrvatsku Metković-Opuzen i kod Ploča se uliva u Jadransko more.
 
Nevera ima problem konfuznog arazmana. Da nije navedeni problem, i dalje mi djeljuje kao too much inspired by Shun. Let 3 i Kreso i kisele kise nije vrijedni spomena. Meri je ipak previse za lokalno trziste kao i Hana

Znači Kedžo ili Đana, za ostale otkazi doru i gasi kablove 🤣
 
Pa Neretva protiče i kroz Hrvatsku Metković-Opuzen i kod Ploča se uliva u Jadransko more.
Čini mi se da oni baš pevaju o ušću Neretve u more, iliti o tom hrvatskom delu, više nego o samoj Neretvi kao reci...



Inače obično prva u svemu tražim političku pozadinu (i jasno mi je zašto bi pesma o Neretvi mogla da se čita kao veličanje Hercegovine u smislu dela "Velike Hrvatske"), ali mi sam tekst ipak više deluje kao aluzija na muško-ženske odnose (Neretva kao Lei tj. ženski princip, i more kao muški princip) i poziv na neveru :devilish:, nego na neku političku pozadinu..




Osim spomenutog učitavanja Neretve kao skrivene poruke o Hercegovini i "Velikoj Hrvatskoj", jedino što mi se čini da može da vuče na nacionalizam je prizor u lyrics videu sa šahovnicom...
Mada je u tom kraju Hrvatska dosta uzana (čini mi se samo nekih desetak kilometara)...
Nisam nikad bila u tamo, ali pretpostavljam da onda čim se krene s mora u brda, odmah ima nekakvih graničnih prelaza, i svega što ide uz granične prelaze (puno zastava na ulasku u državu)...
 
Prikazali su hrvatsku zastavu samo u spotu više puta, ne vidim ništa sporno tu, čak i da nije učesnica izbora za ESC, izgleda kao turistički video o Hrvatskoj.

E sad, da li će se neki uhvatiti toga što pjevaju o Neretvi, vrlo moguće, već vidim naslove u Avazu i Klix.ba o tome 😂

A nisam znao za te principe eto, to su onda te porodične vrijednosti o kojima se u pričale u najavi, lijepo
 
Mada je u tom kraju Hrvatska dosta uzana (čini mi se samo nekih desetak kilometara)...
Nisam nikad bila u tamo, ali pretpostavljam da onda čim se krene s mora u brda, odmah ima nekakvih graničnih prelaza, i svega što ide uz granične prelaze (puno zastava na ulasku u državu)...
Ja sam bio i to je stvarno jedan od najlepših prizora u prirodi koje sam video.
 
Zbog obaveza tek sinoć odslušah više od polovine učesnika, neke i par puta.
1. Damir Kedžo, neko koga najradije slušam privatno a da je sa HR muzičke scene. Lik koji zna da izbaci fenomenalnu pesmu osim ako nije u kontekstu Dore ili ESC-a.
Ono što sam u jednom postu, čini mi se ovde napisao, nebitno, da me imena autora (stranci), zabrinjava.
Moje zebnje su se delom i ostvarile. Daleko da mi se ,,Angels and demons" ne svidja, miljama mi je bolja od ,,Divlji vjetre", koja mi je jedna od njegovih najneomiljenijih i najusiljenijih pesama.
Ako je sa ,,Divlji vjetre", kao jednom tipičnom, šablonski i namenski napravljenom balkanskom ESC baladom, ,,pucao" na domaću publiku a u kontekstu ESC-a, onda je pesmom ,,Angels and demons" takodje ,,pucao" ali na stranu, pre svega zapadnu publiku i glasove. Možda i pametan potez jer nema puno balkanskih zemalja koje bi ga podržale kada dodje na red glasanje.
,,Angels and demons" je za moj ukus dobra pesma, kvalitetna u svakom smislu, najbolja bez da imam dilemu na ovogodišnjoj Dori, ali ono što su ovi strani autori doneli samoj pesmi je ono što me je i najviše plašilo kad sam video ko ce stajati iza Kedžine pesme.
Elem, pesma je previše sterilna, Kedžo je peva a ja iako ga slušam godinama, prepozajem njegov glas i bez da pogledam ko peva. Ovde to nije slučaj, u ovoj pesmi skoro pa ne prepoznajem ko je peva a da ne pročitam ime izvodjača. Razlog tome je što u njoj nema ni E od njegove emocije u glasu i ne ide sa pesmom u kojoj daje sebe celog, pesme u kojoj je ON svoj u potpunosti.
Još jednom, obzirom na strane autore, pesma je puno bolja od očekivanog.
Strofe su mi dosta bolje od refrena i pesma kao celina je dobra te ovo a 90% sam siguran ide na ESC, ide u finale i možda i najbolji plasman HR u zadnjoj deceniji mi nije uopšte upitan. Lik razbija vokalno i zebnju nemam ni sekunde da ce maestralno zvučati uživo. Zapadna publika ce ovo mnogo vise voleti i ceniti nego domaća (balkanska) jer ipak devils 😉 ne voli i ne pada na emociju, čak je poželjno nemati je već samo biti što više trendy, moderan, urban.
I da ne zaboravim, pesma me u strofama neodoljivo podseća na Loïc Nottet (ESC Belgija 2015), prva strofa i početak posebno. Puno sreće Damiru jer je puno bolji nego prethodnog puta iako definitivno nema sluha da izabere pesmu za ESC a da to bude on, svoj, originalan i pokaže emociju koju daje domaćoj publici u svojim pesmama.

2. Harmonija Disonance i ,,Nevera", dopadljivo na prvu, originalnije od svega ponudjenog na ovogodišnjoj Dori i jedini konkurent Kedži na ovogodišnjoj Dori što se pesme tiče a bez live nastupa.
Svidja mi se ali utiska sam da mi u pesmi fali nešto a nakon 2. slušanja sam i otkrio šta je to. Fali mi mnogo bogatiji aranžman, više instrumentala a manje pevanja kako bi pesma bila i zanimljivija i kvalitetnija a time i konkurentnija. Ako imaju pravo dorade po pravilima Dore, ne znam, ali ovo može biti em odličan ESC paket ali i nešto jako konkurentno i kući i na samom ESC-u. Ova stvar ima dobar potencijal, ima originalnost za razliku od Kedže i dobra je stvar generalno. Ne bih se postideo da me ovo predstavlja. Bio bi jedan od dva jedina moguća izbora po meni.👍
3. Let 3- mama šč , blago rečeno jedan veliki otpad, veliki pokušaj da se bude svoj i originalan ali jedno veliko ništa na kraju. Jedva poslušah 2x i to na silu i oba puta sam pomislio da ovo ako predstavlja HR ide u bottom 2 bilo kog polufinala. Toliko loše da mi ta 3 minuta deluju kao da pesma traje 3 sata. Ovo nikako ne birajte !!!
4. Hana Mašić i ,,Nesreća", čitam da se mnogima dopada pa se upitah a kakve li su to ostale pesme koje ne poslušah ako je ovo po mnogima jedna dobra a ako ne i najbolja balada Dore ove godine. Pesma je možda za lokalnu upotrebu, ne znam, ali ovo u kontekstu ESC- a bi bilo u fazonu ,,Bolje i ne idite nikuda, ostanite doma". 🫡
Elem, loše, čak jako loše u kontekstu ESC-a, usiljeno da izgleda u fazonu neke emotivne balade ali pesma je jedno veliko ništa koja ni u vreme 2004-2010 ne bi ništa napravila. Emocija koju čitam da B. Subotic naglašava je kod ove cure meni jedna velika ravna linija.
Jedno veliko NE ali nikako Hrvatska ne biraj ovo!
 
Last edited:
O kakvoj je Neretvi riječi? (nisam čitao lyrics)... Nevera je vjetar zar ne vi Hrvati s mora? 😂

Inače, puno bolja Dora u odnosu na prošlu godinu koja nije imala doslovno nijednu ok pjesmu da kažeš ajde može proći. Btw. Harmoniji Disonance video radila Djeneris. Možda ju znate s Tik Tok-a i IG-a. Ona kaj genijalno hejta sve oko sebe. :love:
 
Malo sam guglao. Je, je. Nevera je vjetar koje donosi loše vrijeme na moru. 🤓
 
Back
Top