cz Češka Republika 2023: Vesna - My Sister's Crown

Češka Republika
O cemu se radi?
Izvini, bez ikakve loše misli, malo mi je bljutavo da ja to ovde objašnjavam, i nema potrebe da me opet shvataju da omalovažam ikoga, jer to nije tačno.. :)
Reći ću samo da je ovaj uvod jakooo pametno "ukrojen".. 😉

Last edited:
Znaci jos jedna pesma o Putinu, prelepo

Nadam se da to nece biti glavni kriterijum ovogodisnjeg ESC-a

• Wow
Reactions: Mrm
Znaci jos jedna pesma o Putinu, prelepo

Nadam se da to nece biti glavni kriterijum ovogodisnjeg ESC-a
Kakvo banalizovanje...reč je o čovečnosti...
#chooseloveoverpower

Sad sam pročitao da je video Vesna zabranjen, uklonjen u Rusiji i Belorusiji... Pa da, gomila ljudi odatle podržava to, video sam komentare i BAM, odmah KGB - sklanjaj..jbt dokle je ovo sve došlo.. Tuga.. 😪

Reći ću samo da je ovaj uvod jakooo pametno "ukrojen".. 😉
"Once upon a time in a Slavic Kingdom there was love and sisterhood. Until one day shadows crept in and everything was forgotten."

Slažem se sa porukom, zapad je već decenijama huškao na Ruse, čime je uništavao "sisterhood". Sloveni kao narodi su r*tardirani zato što se stalno međusobno makljaju i ponižavaju umesto da se usresrede na zajedničkog neprijatelja. Tako da se slažem sa porukom(y)

"Once upon a time in a Slavic Kingdom there was love and sisterhood. Until one day shadows crept in and everything was forgotten."

Slažem se sa porukom, zapad je već decenijama huškao na Ruse, čime je uništavao "sisterhood". Sloveni kao narodi su r*tardirani zato što se stalno međusobno makljaju i ponižavaju umesto da se usresrede na zajedničkog neprijatelja. Tako da se slažem sa porukom(y)
Rusija apsolutno jeste i treba da bude zajednički neprijatelj većini slovenskih naroda, kao i baltičkih i kavkaskih 🤷🏼

Države Istočne Evrope su imale manjeg ili većeg udela u renesansi, reformaciji (osim Poljske), prosvetiteljstvu i industrijalizaciji i razvijale su se nekim svojim tempom, dok nisu došli okupatori Rusi koji su svim tim državama nametnuli feudalni sistem obojen u komunizam, koji im je bio stran i ponižavajući…

Rusi su decenijama eksploatisali i crpili resurse svojih satelita i profitirali od njih, a sa druge strane su na sve te narode gledali kao na inferiorne rase, robove, potrošnu robu i brojke nedostojne osnovnih ljudskih prava. Nije im bilo dozvoljeno da na bilo koji način napreduju i da se razvijaju i sve što su proizvodili je bilo isključivo u korist Moskve. Rusija je sve vreme aktivno pokušavala da suzbije jezike i kulture sovjetskih država i da im nametne ruski jezik i uništi kulturno nasleđe. Svaki otpor je bio ugušen i svako ko je pokušao da se suprotstavi režimu je bio proteran, ubijen ili poslat u logor. Živeli su u bedi, jer je to bila volja Rusije, ne zato što nisu umeli ili mogli bolje i bili su svesni toga.

Rusi nisu naučili lekciju posle svih ovih godina. I dalje su nemilosrdni i krvoločni. I zato i jesu neprijatelji. Srbi koji veličaju Rusiju su krajnje bolesni, ali imajući u vidu i našu istoriju, uopšte me ne iznenađuje takav sentiment u našem narodu 😅

Last edited:
Rusija apsolutno jeste i treba da bude zajednički neprijatelj većini slovenskih naroda, kao i baltičkih i kavkaskih 🤷🏼
Narodi bivše Jugoslavije nemaju nikakvog razloga da nešto huškaju na Ruse, niti trebaju da nas zanimaju odnosi država EX Varšavskog pakta sa Rusijom, nije naš problem.

Prava opasnost specifično za Balkan je uglavnom dolazila iz anglosaksonskog sveta i ponajviše Nemačke, koja je uvek u istoriji bila nasuprot nas.
Države Istočne Evrope su imale manjeg ili većeg udela u renesansi, reformaciji (osim Poljske), prosvetiteljstvu i industrijalizaciji i razvijale su se nekim svojim tempom, dok nisu došli okupatori Rusi koji su svim tim državama nametnuli feudalni sistem obojen u komunizam, koji im je bio stran i ponižavajući…
Komunizam je stran i Rusima, nisu Rusi doneli komunizam nego Lenjin i njegovi drugari koji su bili jednako štetni i za ruski narod. Samo što se sav teret svaljuje na Ruse zato što su najbrojniji narod. bar Srbi imaju iskustva sa time...
Rusi su decenijama eksploatisali i crpili resurse svojih satelita i profitirali od njih
nisu
a sa druge strane su na sve te narode gledali kao na inferiorne rase, robove, potrošnu robu i brojke nedostojne osnovnih ljudskih prava.
nisu. Pomešao si ih sa zapadnim svetom, i u prvom i u drugom svetskom ratu su se kod germana baštinile ideje istrebljenja slovena i arijevske rase, koja je smatrala slovene upravo tim rečima kojima si opisao. Imali su i među slovenima oni koji su se primili na tu destruktivnu ideju, poput ustaša i banderovaca koji su pobili ogroman broj svoje slovenske braće.
Nije im bilo dozvoljeno da na bilo koji način napreduju i da se razvijaju i sve što su proizvodili je bilo isključivo u korist Moskve.
Verujem da su ljudi u Ruskoj provinciji živeli kao bogovi po ovom tvome
Rusija je sve vreme aktivno pokušavala da suzbije jezike i kulture sovjetskih država i da im nametne ruski jezik i uništi kulturno nasleđe. Svaki otpor je bio ugušen i svako ko je pokušao da se suprotstavi režimu je bio proteran, ubijen ili poslat u logor.
To su komunisti sve, ne rusi.

Današnja Rusija ima veze sa SSSRom koliko ja sa Zambijom.
Rusi nisu naučili lekciju posle svih ovih godina. I dalje su nemilosrdni i krvoločni. I zato i jesu neprijatelji. Srbi koji veličaju Rusiju su krajnje bolesni, ali imajući u vidu i našu istoriju, uopšte me ne iznenađuje takav sentiment u našem narodu 😅
Srbi koji su strastveni Rusofobi su propustili ogroman broj časova istorije u osnovnoj i srednjoj školi. Pogotovu oni kojima su svi koji se ne slažu sa njima automatski Rusofili i Putinovci.

1. Poenta mog komentara se odnosila na tvoj predlog da slovenski narodi treba da se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja. Države istočne Evrope gledaju na Rusiju kao glavnog neprijatelja i sa dobrim razlogom, tako da od pomirenja ili nekakvog ideološkog ujedinjenja nema ništa.

2. Zločini koji su počinili Nemci ne opravdavaju zločine koji su počinili komunisti. Pritom, Nemačka trenutni ne ratuje ni sa kim, nikog nije okupirala niti je aneksirala deo nečije teritorije i koliko znam ne širi ideologije koje ugrožavaju tuđa ljudska prava, bar ne na način na koji to Rusija trenutno radi.

Srbi koji su strastveni Rusofobi su propustili ogroman broj časova istorije u osnovnoj i srednjoj školi. Pogotovu oni kojima su svi koji se ne slažu sa njima automatski Rusofili i Putinovci.

Pa nije bas da ne ide i u obrnutom smeru, da se ovi drugi etiketiraju kao izdajnici i strani placenici ispranih mozgova.

Uci se istorije i posle srednje skole, i u dosta velikom stepenu odstupa od zvanicne u osnovnim i srednjim skolama koja se u svim drzavama instrumentalizuje. Stoji da juznoslovenski narodi nemaju toliko razloga za rusofobiju, ali reci da je sentiment ovih iz centralne i istocne Evrope iskljucivo posledica cinjenja Zapada je nepoznavanje novovekovne istorije. Rusija jeste imperijalisticka drzava.

1. Poenta mog komentara se odnosila na tvoj predlog da slovenski narodi treba da se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja. Države istočne Evrope gledaju na Rusiju kao glavnog neprijatelja i sa dobrim razlogom, tako da od pomirenja ili nekakvog ideološkog ujedinjenja nema ništa.
Slažem se
2. Zločini koji su počinili Nemci ne opravdavaju zločine koji su počinili komunisti.
Ponovo se slažem. Samo što su zločine koje su počinili Nacisti bili u ime Nemačke, a zločine koji su počinili komunisti u ime Staljina i Sovjestkog Saveza. Rusija tu ne postoji ni na mapi.
Pritom, Nemačka trenutni ne ratuje ni sa kim, nikog nije okupirala niti je aneksirala deo nečije teritorije i koliko znam ne širi ideologije koje ugrožavaju tuđa ljudska prava, bar ne na način na koji to Rusija trenutno radi.
Delimično se slažem, delimično zato što nam svako malo dolaze nemačke trećerazredne diplomate da nam daju "savete", kao da su nam oni neki drugari od poverenja. Dakle nameću i oni, srećom ne vojno.

Pa nije bas da ne ide i u obrnutom smeru, da se ovi drugi etiketiraju kao izdajnici i strani placenici ispranih mozgova.
Pa ide svakako. Oni koji podržavaju ubijanje ukrajinaca i dovođenja čečena koji sprovode džihad su druga priča.
Uci se istorije i posle srednje skole, i u dosta velikom stepenu odstupa od zvanicne u osnovnim i srednjim skolama koja se u svim drzavama instrumentalizuje. Stoji da juznoslovenski narodi nemaju toliko razloga za rusofobiju, ali reci da je sentiment ovih iz centralne i istocne Evrope iskljucivo posledica cinjenja Zapada je nepoznavanje novovekovne istorije. Rusija jeste imperijalisticka drzava.
Jeste, Rusija je imperijalistička država, kao i svaka sila koja teži da ovlada nekim prostorom. Kao što su i Amerika, Francuska, Nemačka, Kina itd. Samo što su drugačiji načini porobljavanja. Neki te ekonomski porobe tako što pokupuju sve fabrike država Istočne Evrope tokom tranzicije iz socijalizma u kapitalizam, a neki te vojno porobe.

Last edited:
Ušao sam u preveliki offtopic, nadam se da moderacija neće da zameri

Ipak je pesma političkog konteksta

jeste, Rusija je imperijalistička država, kao i svaka sila koja teži da ovlada nekim prostorom. Kao što su i Amerika, Francuska, Nemačka, Kina itd. Samo što su drugačiji načini porobljavanja. Neki te ekonomski porobe tako što pokupuju sve fabrike država Istočne Evrope tokom tranzicije iz socijalizma u kapitalizam, a neki te vojno porobe.

Sto ce reci, isti su, samo sto su jedni jaci da nametnu svoju volju. Isto bi radili i drugi da su u mogucnosti, ali nisu. Tako da se ne bih slozio da je Zapad "zajednicki neprijatelj" koji remeti sisterhood, jer najkrupnija sestra svim sredstvima pokusava da nametne svoju azijsko-pravoslavnu despotiju ostalim sestrama koje imaju drugaciju istoriju i kulturnu matricu. Ma koliko ona imala pravo na svoj geostrateski interes, ovo je bila greska koja ce nas sve skupo kostati.

Kruna je catchy, svidja mi se. Vidim da se vec zelene na kladionicama, pretpostavljam da je zbog njih.

Rusi su decenijama eksploatisali i crpili resurse svojih satelita i profitirali od njih, a sa druge strane su na sve te narode gledali kao na inferiorne rase, robove, potrošnu robu i brojke nedostojne osnovnih ljudskih prava. Nije im bilo dozvoljeno da na bilo koji način napreduju i da se razvijaju i sve što su proizvodili je bilo isključivo u korist Moskve. Rusija je sve vreme aktivno pokušavala da suzbije jezike i kulture sovjetskih država i da im nametne ruski jezik i uništi kulturno nasleđe. Svaki otpor je bio ugušen i svako ko je pokušao da se suprotstavi režimu je bio proteran, ubijen ili poslat u logor. Živeli su u bedi, jer je to bila volja Rusije, ne zato što nisu umeli ili mogli bolje i bili su svesni toga.

Da se nadovezem samo na poslednju recenicu. Mislim da proruski sentiment proizilazi iz netrpeljivosti prema zapadu koja je nastala devedesetih zakljucno sa bombardovanjem.

Onda i proevropska vlast iz perioda 2000-2012. koja je dosla sa velikim ocekivanjima naroda koja su ostala neispunjena.

Rusija je velika sila, zapad (SAD+EU) takodje i oni ce voditi politiku kakve vode velike sile. Mi kao "mali" narodi uvek treba da pokusavamo da saradjujemo medjusobno koliko mozemo, tj koliko se dozvoljava. Mediji kroje javno mnjenje na jedan odvratan nacin i podrivaju mrznju i aktualizuju nacionalne teme ne na nacin da se razmislja o resenju, vec da se zapali mrznja. Koliko npr mi i Hrvati mozemo imati koristi jedni od drugih, uostalom i imamo (radim u turizmu - koliko nasih je posetilo advent u Zagrebu, samo cu reci da su iz nekih rendom gradova poput Kraljeva i Cacka isla po 2 busa na sprat dnevno), a da se ni ne potencira.

Verujem da pesma iskazuje trenutnu emociju autora, ali ne mogu se oteti utisku i da je ona, bar delom generisana propagandom. Uostalom, promovise jedan vrlo popularan stav trenutno.

Auuuu dokle se otišlo ovde.
Mene samo interesuje, u slučaju da pobedi, da li će biti puštena da se takmiči ili će Češka morati da menja pesmu.

Pa što bi mijenjali? Nije da pjevaju We don't wanna put in

Back