"....Mama je uključila radio i kabinu je odmah preplavio zanosni ritam pesme Papa Vembe. Naši rođaci su krenuli da se praćakaju i Kristijan me je obešenjački pogledao, podignutih obrva, mrdajući ramenima kao neki etiopski plesač. Tetka Euzebi je požurila da pojača radio. Iz prtljažnika sam video kako se glave klate levo-desno u ritmu muzike. Kad je počeo refren, devojčice su zapevale: "Marija Valensija, heej, heej, heej!" To je zabavljalo mamu, koja se okretala da mi saučesnički namigne. Radio-voditelj se glupirao, pevao je, nadjačavajući muziku. Razumeo sam samo neke reči u njegovim rečenicama na kinjaruandi: "Radio 106 FM! Super radio! Papa Vemba!" Veselo je pevao refren, piričao, šalio se, bio pravi klovn na radio-talasima. Priključio sam se ostalima, premda sam mrzeo da plešem, drmusao sam se, udarao dlanovima kako sam znao i umeo i oduševljeno pevao "heej, heej, he!" kad sam iznenada primetio da se niko ne pomera. Lica naših rođaka poprimila su potpuno drugačiji izraz. Kristijan se skamenio. Tetka Euzebi je naglo isključila radio. Niko više nije pričao. Iako nisam video mamino lice, osećao sam njenu nelagodu. Pogledao sam Kristijana:
"Šta se desilo?"
"Ništa. Obične gluposti. Radio-voditelj... Ono što je rekao..."
"Šta je rekao?"
"Rekao je da bubašvabe moraju da nestanu."
"Bubašvabe?"
"Da, bubašvabe. Inyenzy".
Ćutao sam.
"Oni koriste taj naziv kada govore o nama, Tutsijima".
Auto je usporio. Ispred nas su bila vozila koja su stajala na mostu.
"Vojna barikada", rekla je izbezumljeno tetka Euzebi. ".......
odlomak iz knjige "Mala zemlja" - Gael Faj.
inspiracija za slanje predloga za "afrički" fsc, a vama od srca predlog za čitanje, posebno davaocima poena. Hvala.