Dečja Pesma Evrovizije 2024

Estonija odustaje od učešća 2025. Nije mi čudno s obzirom da su flopnuli dve godine za redom. Verovatno će moljakati Britance da se vrate naredne godine.

Island planira da debituje na JESC-u možda već i 2025. Čudno s obzirom da su mnoge zemlje izgubile interesovanje ali eto imamo Hrvatsku i Island potencijalno sledeće godine.

Za JESC se milion puta do sada pisalo da je propao, pa je takmičenje svašta preživelo. Od onog izdanja u nekom pozorištu u Ukrajini sa minimalnim brojem učesnika do eksperimentisanja sa žirijem direkt pored scene.

Cemu smo sve do sada svedocili:

2012 - uvodjenje "decjeg zirija"
2013 - najjeftiniji JESC
2016 - "eksperti" i bez glasova publike
2020 - unapred snimljeni nastupi (vecine) ucesnika kod kuce
2024 - ubrzano predstavljanje bodova

Voleo bih da budemo,da se malo oporavimo od Princa i njegovog i fijaska,pošto je već 17 zemalja potvrdilo učešće,a među njima su i Severna Makedonija,i Hrvatska,i Crna Gora,i glupo bi bilo da oni učestvuju,a Srbija ne.

Iskreno i ja bih voleo da se vratimo, konačno bi imali i više komšijskih država. Samo ne može se na nju ići kao i do sada i čuditi se zašto nema nekih ozbiljnijih rezultata. Sva deca koju smo slali su bila pretalentovana, ali loši kompozitori i tekstopisci koji su do sada radili pesme (a koji se vrlo često ponavljaju iz godine u godinu) nisu sposobni da naprave konkurentnu dečiju pesmu u 2025 godini. Ne može se iz godine u godinu pevati o "svetu." Pa ima toliko lepih tema o kojima se može napraviti zanimljiva pesmica, ne mora stalno balada, zašto ne napraviti neku veselu pesmu za djuskanje sa atraktivnom koreografijom koja lako može da ode viralno u eri društvenih mreža. Samo je potrebna kreativnost i rezultat će sam doći.

Do kada je rok za potvrdu učešća?

Pa i finansije su problem, čim za PZE nisu hteli da odobre veći budžet kako bi se održao na Sajmu uz publiku.

Naravno, finansije su sigurno jedan od problema, ali mislim da je mnogo veći to što imamo manjak interesovanja i kreativnosti kod tekstopisaca i kompozitora.

Šteta, bila je lepa prilika da se vratimo sada kada komšiluk učestvuje, ali mi uvek činimo pogrešne korake.

Back