ESC 2022 – Torino, Italija: opšte, arena, grafika, scena

Tako je zbog korone. Nekad je prvi talas karata bio puštan u prodaju početkom decembra, a smeštaj se obično kasnije rezervisao, pa je to imalo više smisla. Sad ako neko putuje, uglavnom je morao ranije da nađe smeštaj jer Italijani deru sa cenama, ali dobro, ako ne kupi ulaznice, može da ide u evrovizijsko selo da gleda prenos.
Tako je. :) Videćemo..
Ali nije bio toliko skup smeštaj u Torinu, dok nije pobukirano sve..
Skandinavija je dosta skuplja sa smeštajem..pa i Nizozemska..

@Undercover

Zašto si mislio da će Republika Irska zatvoriti drugo polufinale?

Ja iskreno mislim da nam redosled pod kojim nastupamo uopste nije los. Ja sam zadovoljan.

Dobro je, samo da nije dvojka. Mada, meni se naša pesma izdvaja, u kom god delu polufinala se našla, jednostavno odskače i odudara. Pritom, ide treši Izraelac, pa mi, pa poprilično monotoni Azer, čija pesma nema neki scenski potencijal, nebitni Gruzini, generična Maltežanska, onaj jezivi iz San Marina... :D Mislim da su stvari već sad jasne.

Ako izuzmemo predstavnike Ukrajine i Australije koji opravdano ne idu na predevrovizijske koncerta zbog rata, odnosno daljine, za sada nigde neće ići ni predstavnici Italije, Slovenije, San Marina, Moldavije, Portugalije, Grčke, Kipra i Švajcarske. Ostalih 30 će ići na jedan ili više koncerata. Sad da li i čemu koriste, sem druženja, videćemo. Rumun bio u Barseloni, a planira i na sve ostale da ide, a na kladionicama pao na poslednje, 40. mesto.

Pa realno kao najviše druženje i kul energija, što da ne iskuse izvođači i to, a manjim delom kao neki promo i to samo za taj bubble esc fanova.

Pa najviše je usmereno ka fanovima, da mi kad rangiramo pesme imamo jasniju sliku pre ESC-a. 99% gledalaca ne zna ni da to postoji.

Ti koncerti imaju pretežno društveni značaj, upoznavanje učesnika, druženje, dobru atmosferu i provod. Ne bih stavljao u isti koš plasman i učešće na ovakvim događajima, mislim da to nema gotovo nikakvog značaja.

Ok, posle running ordera je sve mnogo kristalnije.

Semi 1:

Sigurno prolaze:

1.Albanija - energična pesma koja otvara čitavo takmičenje, definitivno će biti zapažena
2. Ukrajina - između Slovenije i Bugarske, jasno je da će se izdvojiti, mada Ukrajina bi ove godine prošla s bilo kojom pesmom
3. Holandija - između dosadne Bugarske i energične Moldavije
4. Moldavija - bolji running order nije mogla da dobije, između super chill Holandije i Portugala, ovo vrišti
5. Portugal - Potpuno suprotna energija od Moldavije, izdvojiće se
6. Austrija - Između dosadne Danske i Islanda
7. Grčka - najlaganije dobija jury votes
8. Norveška - najlaganije dobija televote

Sigurno ne prolaze:

1. Letonija - sahraniće je Albanija, jako teško da ovo prođe s druge pozicije
2. Švajcarska - Litvanija, Švajcarska i Slovenija u istom bloku, daaamn, ljudi će se uspavati, i to baš na Švajcarsku
3. Bugarska - Najverovatnije najgori rezultat Bugarske ikada, i running order je uništio
4. Hrvatska - Jel' mene neko zeza da su je stavili posle super spore i dosadne Portugalije, ljudi će prespavati Hrvatsku, ni ja čak ne mogu te dve pesme jednu za drugom, Austrija i Hrvatska su trebale da zamene pozicije, bilo bi mnogo efektnije
5. Island će sahraniti Grčka
6. Jermenija - Nikakav efekat neće doneti to što zatvaraju polufinale, za vratu su joj Grčka i Norveška

Poslednja 2 mesta u finalu izmedju:

1. Litvanija - Mislim da ima velike šanse, prva spora pesma, ljudi će imati strplenja da je sasulušaju
2. Slovenija - Možda se ljudi probude posle dosadne Švajcarske i provuku se u finale
3. Danska - Može da se izdvoji posle dosadnog bloka Portugala i Hrvatske
Po mojoj proceni Litvanija i Danska zadnja dva mesta, Slovenija potencijalni dark horse i iznenadjenje

Semi 2 u sledećoj objavi.

Semi 2:

Sigurno prolaze:

1. Australija - između 2 brže pesme, sve je izvesno
2. Kipar - ovo mi je bilo nesigurno pre running ordera, sada definitivno prolazi, osveženje posle Australije
3. Poljska - Posle Rumunije se izdvaja i svakako prolazi
4. Švedska - imam utisak da oni plaćaju da dobijaju dobar running order svake godine ili je neki Šveđanin zadužen za running order Evrovizije, jako dosadno i predictable bez obzira što im je pesma ove godine zapravo super, zašto ne bismo videli kako se Švedska snalazi s 2. ili 11. pozicije

Sigurno ne prolaze:

1. Izrael - ne vidim kako ovo može biti efektno nakon Finske i da prođe sa ove pozicije
2. Irska - Nema šanse da se izdvoji posle Kipra
3. Severna Makedonija - na žalost, dolaze mnogo jače balade nakon nje, neće moći da se istakne

Neizvesno:

1. Finska - to što otvara je veliki +, ali meni je i dalje ovo nesigurno
2. Srbija - Mogla bi da pređe u grupu "sigurno prolaze", dobar je running order, tranzicija između over the top Izraela ide u korist, ali pozicija 3 mi je nesigurna
3. Azerbejdžan - Nije iznenađenje da ovo ne prođe, mnogo jakih balada u drugoj polovini
4. Gruzija - potencijalni dark horse drugog polufinala, između dve balade
5. Malta - jednina šansa je to što je između 2 brze pesme, inače ovo se samo po sebi ne izdvaja
5. San Marino ima veliku šansu za prolaz, između dve balade, pri kraju prve polovine
6. Estonija - huuuhh jako moguć NQ, utapa se sa Severnom Makedonijom, mislim da nema veliku mogućnost da se istakne
7. Rumunija - još jedan dark horse i ima šansu da se izdvoji između Estonije i Poljske
8. Crna Gora - na žalost postoji mogućnost da je pojede Poljska pre nje i Švedska je blizu, ali još uvek ima neke šanse
9. Belgija skoro sigurno prolazi, osveženje posle balada
10. Češka će biti efektno zatvaranje polufinala i verovatno prolazi

Neizvesnije polufinale definitivno.

@Storm

A kako je onaj Krasimir Avramov prošao za Bugarsku? Ono je bilo jezivo, ali ne sećam se mesta u polufinalu..
Jedino što znam je da me uši još uvek bole.. 🤣

A što se Kipra 2022 tiče, ne bih ja to baš sa sigurnošću, nismo čuli još to uživo, a tek videli.. Sećaš se Jane Terzi "Onirou mou" za Grčku, svi su mislili da je 100% sigurna..

Ne sećam se tog Krasimira, ali Bugarska između Ukrajine i Holandije može da bude dead last u polufinalu, čak su obe u top 10 na kladionicama. A Andromache ne može nikako da upropasti pesmu live nastupom drastično, jer je simple, nije kao da će da puca neke visioke tonove, u najgorem slučaju će bek vokali biti glasniji od nje, ali slažem se da će se nakon proba desiti neke promene, kao i svake godine.

Krassimir je bio 16. u pf od 18 zemalja.Mada su grupa Kaffe i Mariana Popova prošli još lošije samo što je tada bilo jedno pf sa preko 20 zemalja u njemu.

Krassimir je bio 16. u pf od 18 zemalja.Mada su grupa Kaffe i Mariana Popova prošli još lošije samo što je tada bilo jedno pf sa preko 20 zemalja u njemu.
Jel se sećaš Krasimira, ono je nerealno.. Čak na kraju je i "dobro koliko je loše".. Onaj nastup, kostimi, pevanje, one žene na bini, boje, štule.. Auuuuu.. 😱🤣

Jao kakva je trešerana Bugarska bila godinama 😄 Ali loša trešerana 😔 I onda potpuna suprotnost zadnjih godina.

Nakon ovogodišnje abominacije, nadam se da sljedeće godine napokon šalju neku A-listerku možda feat Azis 😄 Da malo podignu zainteresiranost u zemlji koja je stravično niska.

Da se i ja osvrnem na rezultate ovogodišnjeg žrijeba po polufinalima...
Za Albaniju sam pogodio da će otvarati prvo polufinale, kao i za Holandiju da će nastupati pod rednim brojem 8.
Jbg, taman sam bio počeo gajiti neke nade da bi Letonija mogla zaista primirisati finalu konačno nakon toliko godina, međutim sa druge pozicije će to ići još teže, bolje da su ih stavili između Litvanije i Švajcarske jer bi se sve 3 zemlje više istakle nego da ove druge dvije koje su u ''slow'' varijanti idu jedna za drugom.
Mora se konstatovati da je Bugarska sada i zvanično sahranjena pozicioniranjem između Ukrajine i Holandije koji su ozbiljni igrači i u svakom slučaju sigurni finalisti, doduše naši istočni susjedi su od samog starta bili totalni autsajderi a sada su za to dobili i potvrdu napismeno.
Očekivao sam da će Norveška zatvarati prvo veče, bukvalno sam mogao staviti ruku u vatru za njih jer ne vidim niti sam uopšte mogao zamisliti ikoga drugog da bude ostavljen za kraj, Jermeniji je učinjena takoreći ''medveđa usluga'' jer bez obzira što će nastupiti posljednja, ljudima će biti totalno nebitna nakon žutih vukova koji pjevaju o babama i bananama uz dj-a obučenog u kosmonautsku uniformu, utisci dok im se slegnu zbog nevjerice šta upravo vidješe i preslušaše Rosa ostade nezapažena. :p
Po pitanju Hrvatske - ne vidim razlog čemu negodovanje ovdje, jeste da je malo previše što godinama dobija skoro pa iste redne brojeve (između 10. i 12. mjesta) ali bolje i to nego da je na mjestu Islanda čija je sudbina najvjerovatnije zacementirana između Austrije i Grčke koje su jake, Mia ima priliku da se istakne između usporenog Portugala i (nažalost) otpisane Danske.
Prva polovina je dosta žanrovski raznovrsnija a i bogatija različitim jezicima (samo Bugarska, Letonija i Švajcarska imaju pjesme na engleskom dok preostalih 6 država pjevaju na svojim maternjim jezicima) pa je mnogo inspirativnija za sastavljanje allocation draw-a iako su generalno slabije pjesme, dok drugom (jačom) polovinom dominiraju laganije pjesme i to mahom na engleskom (izuzev Islanda i Portugala). Sve u svemu, dobro je što su maksimalno odvojili Island i Portugal kao i Jermeniju i Hrvatsku jedne od drugih, kako ih publika ne bi miješala zbog sličnog tempa.
U svakom slučaju bih rekao da su najbolje prošli Austrija, Ukrajina i Holandija a najgore Bugarska, Island i Letonija.

Back