ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Dakle da rezimiramo kolko sam razumeo:
- u polufinalima glasaju 15/16 ucesnika plus 3 direktna finalista i "ostatak sveta", uz to 100% televoting
- u finalu glasaju svih 37 zemalja kao i do sad, poeni zirija plus poeni publike i jos samo poeni publike iz "ostatka sveta" kao 38. "zemlja"

Fanovi kmece da ce ovo vratiti troll pesme na ESC

1. Generalna publika nikada nije, niti ce dozivljavati ESC kao ozbiljno muzicko takmicenje, to mozda jedino na njihovoj planeti majmuna je ESC postao ugledno muzicko takmicenje zbog zirija

2. Bolje i letonski pirati nego baladice za butik u Delta Sitiju

Samo da ne budu krindz sramote kao Leto svet ili Irska 12 poena ili O julisi na jalini ili onaj pokusaj od vodke sa Malte...

O julisi na jalini
Ta belgijska je simpatična, a ostala mi je u finom sećanju jer su deo nacionalnog finala Belgijanci te godine snimali u Beogradu.

Nije trolovanje, ali meni stvara osecaj krindza nekako. Meni je tad bila simpaticna, sad se jezim ali ne u pozitivnom smislu...

Čuo sam vesti i video sam o čemu se radi.Oni su danas objavili ovu promenu glasanja,kako bi ljudima skrenuli pažnju sa Svetskog Fudbalskog Prvenstva u Kataru,a i da bi pokušali da vrate Tursku,sada kada nema više Rusije!

Hvala Bogu da su počeli da se dozivaju pameti.Ne mogu da verujem. Ovo vidim kao početak ukidanja žirija u potpunosti, kud su ih ikada i vraćali.
Sto se ROW tice mislim da ne predstavlja neki problem, sami za sebe ne mogu previse uticati na celokupan plasman.

ROW može da pomogne u evropskim zemljama koje duže ne učestvuju da se vidi koliko tu ima "sigurnih glasova"...

Hvala Bogu da su počeli da se dozivaju pameti.Ne mogu da verujem. Ovo vidim kao početak ukidanja žirija u potpunosti, kud su ih ikada i vraćali.
Sto se ROW tice mislim da ne predstavlja neki problem, sami za sebe ne mogu previse uticati na celokupan plasman.
Da ironija bude veca, Poljaci su ti koji su urgirali za povratak zirija, a oni su na kraju bili medju najcesce ostecenim ucesnicima od strane zirija...

Румунија, Молдавија, Украјина могу да славе, а врнуће се и Турска која ће постати редиван учесник финала невезано за музику.

Ovo mi se nimalo ne dopada da samo publika odlučuje u polufinalu, to opet pomera od kvaliteta, nimalo mi se ne dojmi to, ali nimalo... 🤐
Ovo za ostatak sveta u finalu mi je ok, normalno, ništa ne smeta niti ima neku preveliku moć, a može da bude i zanimljivo..
Čak je dobro jer nije u pitanju glasanje dijaspore..
A ovo u polufinalima sa publikom opet vraća moć dijaspore da odlučuje dosta, užas... 👎👎

Odlična vest a šteta je što se politika (drugo ime za žiri), neće u potpunosti ukinuti sa ESC-a jer je mnogo više štete naneo nego kotisti. Složiću se da dijaspora ima uticaja ali mnogo je primera gde publika glasa poštenije u zbiru nego žiriji koji se vode politikom kao ključem i političkim statusom zemlje za koju će glasati ili za koju ni u kom slučaju i ne vezano za pesmu, neće glasati ! Glasove publike/žirija bih sveo na 70:30% ali i ovo je za početak dobro. Idealne i skroz nepristrasne formule nema. Ukidanjem žirija u budućnosti a daće Bog, vidim kao povratak Turske i još nekih zemalja koje su se povukle. Skandal oko glassnja žirija prošle godine je siguran sam pokrenuo njihovo potencijalno ukidanje ili smanjenje uticaja. 👌

Ogromne dijaspore imaju Poljska i Rumunija kako u Evropi tako i svetu i njima baš ide u prilog ukidanje žirija a profitirali bi i Srbija i Albanija takodje. Povratak Turske i BiH bi me najviše obradovao u budućnosti. 👌

Malo sam išao gledati zadnjih godina koga je progurao žiri, a koga televoting i smračilo mi se kad sam vidio da je 2017. televoting morao spašavati jednu City lights jer da se pitalo samo žiri, Belgija finala vidjela ne bi.

A priče s dijasporom su sretna nova 2005. godina, dokazalo se da apsolutno svatko može razvaliti televoting ako se kockice poslože, isto kao i da gigantska dijaspora ne znači ništa ako pjesma nije dovoljno dobra.

E, zanimljivo je da ni Jonidu žiri ne bi pustio u finale. Onakvu njenu izvebu i izvedbu njenih bek-vokala koji su bili jedni od najboljih ikad

Back