Sad kada se ESC predsezona (tj sezona nacionalnih izbora) bliži kraju osvrnuo bih se na nacionalne izbore država i rangirao bi ih od 1 do 5 na osnovu kvaliteta pesama i generalne organizacije. Naravno nisam mogao da ispratim sve, ali sam odslušao sve pesme (osim San Marina

i Malte, gde sam odslušao 5-6 pesama) tako da ću tamo gde nisam ispratio šou napisati samo ocenu za pesme.
Festivali i Kenges #61
- standardno ko svake godine, jedan od retkih izbora sa uživo orkestrom. Ove godine prvi put da drugi sa festivala ide na ESC umesto pobednika. Pesme uglavnom dosadne, pobednik užas. Favorit mi je bila Fifi, mada i za to pesmom nisam bio nešto lud.
2/5
Eurosong
- kvalitet pesama iznenađujuće dobar s obzirom da Belgija nema tradiciju nacionalnih izbora. Finale bilo u hali, izgledalo je dobro sa produkcijske strane, mada se vidi da su neiskusni po pitanju organizacije. Pobednik iznenađujuć, napravio jedan od 2 mental breakdown - a ove sezone. Favorit mi je bio Hunter Falls.
3/5
Dora
- ne znam odakle da krenem. Kvalitet pesama loš, organizacija lošija nego prijašnjih godina (???), voditelje boli k i prave komediju od izbora veću nego što jeste (ako je to moguće). Nastupi loši, manjak polufinala koja bi služila da se iskristališu dobre pesme i da se poboljšaju nastupi, pobednik sprdačina (koja će btw proći verovatno dobro u Liverpoolu, ne smeta mi iskr). Favorita nisam imao, možda Let 3 u poređenju sa konkurencijom. Dobili bi najnižu ocenu da nema onih zanimljivih animacija u postcardovima svake pesme, bar su se tu potrudili.
2/5
ESCZ
- po pitanju pesama solidno (mada ih je samo 5, nije teško generalno u bilo kom izboru naći 5 prihvatljivih pesama). Po pitanju organizacije smejurija, vidi se da čehe boli ona stvar za ESC. Studio u Žikinoj šarenici ima više profesionalnosti nego ono čudo na kome su držali izbor (koji pritom nije ni bio lajv). Voditelji pričaju na engleskom (???), više sam imao utisak da gledam češki RTS3. Favorit mi je bila Pam Rabbit. Pobednik će proći dobro na ESC, što ne zaslužuju uzimajući u obzir tragičnost ovog izbora.
2/5
Dansk Melodi Grand Prix
- ja sam svake godine pri istom mišljenju za danski izbor, a to je - da li ste vi uopšte Skandinavci? Po pitanju organizacije to bude ok svaki put (mada mi malo nije bilo jasno tokom biranja top 3 za superfinale šta se dešava?), ali kvalitet pesma U Ž A S. Favorit mi je bio Nicklas Sonne, mada i za njega nisam siguran koliko je pristupačan Evroviziji. Pobednik ne zna da peva.
2/5
Nastavak u sledećem komentaru